Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street, λόγω των ανησυχιών περί εμπορικού πολέμου - Στο επίκεντρο οι βιομηχανικές μετοχές

tags :
Πιέσεις στη Wall Street, λόγω των ανησυχιών περί εμπορικού πολέμου - Στο επίκεντρο οι βιομηχανικές μετοχές
Πιέσεις στη Wall Street, λόγω των ανησυχιών περί εμπορικού πολέμου - Στο επίκεντρο οι βιομηχανικές μετοχές
Απώλειες κατέγραψε σήμερα (14/3/2018) η Wall Street, με τους δείκτες να «σβήνουν» τα κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς οι μετοχές των βιομηχανιών συνέχισαν  να δέχονται πιέσεις από τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο και τον αντίκτυπο των δασμών.
Ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 1% στις 24.758,19 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,57% στις 2.749,51 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,19% χαμηλότερα, στις 7.496,81 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Dow άσκησε η μετοχή της Boeing, που υποχώρησε κατά 2,48%, στον απόηχο χθεσινών δημοσιευμάτων, που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναμένεται να επιβάλει δασμούς έως 60 δισ. δολ. στις κινεζικές εισαγωγές.
Η Boeing αναμένεται να πληγεί σοβαρά από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτο στόχο της Κίνας, σε περίπτωση αντιποίνων.
Η Boeing έχει ανακοινώσει πως η Κίνα θα πραγματοποιήσει παραγγελίες αεροσκαφών συνολικής αξίας 1 τρισ. δολ. τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ το 2017 η χώρα αγόρασε 300 αεροσκάφη, συνολικής αξίας 37 δισ. δολ., αριθμός που αποτέλεσε σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων της αμερικανικής εταιρείας για το 2017.
Ως αποτέλεσμα, αν η Κίνα σταματήσει να αγοράζει αεροσκάφη της Boeing ή επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές, η εταιρεία θα δεχθεί πολύ σημαντικό οικονομικό πλήγμα.
Η μετοχή της Boeing εισήλθε μάλιστα σε έδαφος διόρθωσης, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2016, καθώς υποχωρεί περίπου κατά 11,5% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά των 364,64 δολ. που είχε «αγγίξει» στις 27 Φεβρουαρίου.
Οι δείκτες της Wall προέρχονται από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, κατά την οποία η αποπομπή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Rex Tillerson, επισκίασε τα θετικά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.



Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, προσπαθώντας να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων για το 2018 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο του 2018 σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση την αύξηση 0,5% του Ιανουαρίου.
Τα στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για μια σοβαρή επιτάχυνση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed στην υιοθέτηση μιας πιο «επιθετικής» στάσης αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ήρθαν να ενισχύσουν αυτή την αισιοδοξία, καθώς δεν παρείχαν ενδείξεις για μια υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας ή για μια σημαντική επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ κατέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2018 μια αύξηση ελαφρώς μεγαλύτερη των προσδοκιών, κατά 0,2%, έναντι της αύξησης 0,4% του Ιανουαρίου.
Αυτό ώθησε τη δωδεκάμηνη αύξηση του PPI στο 2,8% τον Φεβρουάριο, από 2,7% τον Ιανουάριο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια άνοδο του PPI κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,8% σε ετήσια.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο 2018, σε μια ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κατά το α’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των πωλήσεων κατά 0,3%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Ford Motor Company ενισχύθηκε κατά 4%, καθώς η Morgan Stanley αναβάθμισε την αυτοκινητοβιομηχανία σε «overweight» από «underweight».
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Qualcomm υποχώρησε κατά 1,8%, καθώς η Broadcom εγκατέλειψε το σχέδιο εξαγοράς της, ύψους 117 δισ. δολ.
Η απόφαση ελήφθη αφότου ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μπλόκαρε το deal για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η μετοχή της Broadcom υποχώρησε κατά 1,9%.
Το ελληνικό ETF GREK σημείωσε πτώση κατά 0,05%, διαπραγματευόμενο στα 10,32 δολάρια.
H απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί περισσότερο από 4 μονάδες βάσης, στο 2,81%.
Η χθεσινή αποπομπή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Rex Tillerson, που τασσόταν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ενέτεινε περαιτέρω τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, ο Trump επέλεξε τον Larry Kudlow - οικονομικό αναλυτή και πρώην σχολιαστή του CNBC - για να διαδεχθεί τον Gary Cohn στη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου (NEC) των ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδουν το «CNBC» και η «Wall Street Journal», ο Kudlow δήλωσε πως έχει δεχτεί την πρόταση του Trump.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπος της μακροοικονομίας, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2018 οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις αγορές αυτοκινήτων, υποδηλώνοντας μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης κατά το α’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα (14/3/2018) πως οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, ενώ τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω, δείχνοντας μια μείωση κατά 0,1%, αντί του -0,3% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2012 που οι λιανικές πωλήσεις υποχωρούν επί τρεις συνεχόμενους μήνες.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των πωλήσεων κατά 0,3%.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4% τον Φεβρουάριο.
Αύξηση ελαφρώς μεγαλύτερη των προσδοκιών κατέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2018 οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, καθώς η αύξηση στο κόστος υπηρεσιών αντιστάθμισε την πτώση στις τιμές των αγαθών.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα (14/3/2018) ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) αυξήθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, έναντι της αύξησης 0,4% του Ιανουαρίου.
Αυτό ώθησε τη δωδεκάμηνη αύξηση του PPI στο 2,8% τον Φεβρουάριο, από 2,7% τον Ιανουάριο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια άνοδο του PPI κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,8% σε ετήσια.
Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος δομικός ΡΡΙ, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, όσο και τον Ιανουάριο, ενώ η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 2,7% - η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2014 - από 2,5% τον Ιανουάριο.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η Broadcom, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, απέσυρε σήμερα (14/3) την προσφορά ύψους 117 δισ. δολαρίων για την απόκτηση της Qualcomm, δύο ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump μπλόκαρε την εξαγορά επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η Broadcom, ωστόσο, αναμένει ότι θα συνεχίσει με τα σχέδιά της για μετεγκάστασή της στις ΗΠΑ.
«Παρόλο που είμαστε απογοητευμένοι από την έκβαση αυτή, η Broadcom θα συμμορφωθεί με την εντολή», ανέφερε η εταιρία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Broadcom ήταν έτοιμη να αποσύρει την προσφορά της για την Qualcomm.
Εάν προχωρούσε η σχεδιαζόμενη εξαγορά θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου και μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο.
Το διοικητικό συμβούλιο της Broadcom συνεδρίασε αργά χθες (13/3) για να επισημοποιήσει τα σχέδια για μεταφορά της έδρας της στις ΗΠΑ, με κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ το έτος λόγω υψηλότερου φορολογικού συντελεστή, σύμφωνα με τις πηγές.
Το να έχει την έδρα της στις ΗΠΑ σε σχέση με τη Σιγκαπούρη θα διευκολύνει την Broadcom να εξαγοράζει αμερικανικές εταιρίες χωρίς να υπόκειται στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS).
Η Tesla αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τον υψηλό αριθμό ελαττωματικών εξαρτημάτων που παράγονται στα εργοστάσιά της για το «Model 3», αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, επικαλούμενο πηγές.
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία απάντησε στο κανάλι πως κάθε όχημα υποβάλλεται σε εκατοντάδες επιθεωρήσεις και δοκιμές, πριν τη διάθεσή του για πώληση.
Στον απόηχο της είδησης, περί τις 21:19, η μετοχή υποχωρεί κατά 3,5% (στα 329,9 δολάρια), με τη χρηματιστηριακή αξία να διαμορφώνεται σε 56,5 δισεκ. δολάρια.
Βέβαια, το τελευταίο 12μηνο η μετοχή έχει ενισχυθεί 30%.
Η Tesla κατέγραψε συνολικές ζημίες ύψους 2 δισεκ. δολαρίων το 2017, έναντι απωλειών 666,3 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθαν σε 11,8 δισεκ. δολάρια.

Αναλύσεις

Σε 2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης της τάξεως του 2,5%, υπολογίζει πλέον η JP Morgan την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2018, επικαλούμενη τις ασθενέστερες λιανικής πωλήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις αγορές αυτοκινήτων.
Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, ενώ τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω, δείχνοντας μια μείωση κατά 0,1%, αντί του -0,3% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2012 που οι λιανικές πωλήσεις υποχωρούν επί τρεις συνεχόμενους μήνες.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4% τον Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan έχει προβλέψει ανάπτυξη της τάξεως του 2,6% για την οικονομία των ΗΠΑ, το 2018, εκτίμηση που δεν έχει -προς το παρόν- αναθεωρηθεί.
Η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,6% -σε ετήσια βάση- το τέταρτο τρίμηνο του 2017, έναντι 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο.
Για το σύνολο του 2017, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, δηλαδή είχε πολύ καλύτερη πορεία από το 2016 όπου η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.
Παράλληλα, η επενδυτική τράπεζα αναμένει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) τόσο το 2018, όσο και το επόμενο έτος, επίδοση πιο αισιόδοξη από τις τρεις αυξήσεις που σχεδιάζει η Fed.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η Fed αυξάνει κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες το εύρος, στο τέλος του 2018 τα επιτόκια ενδέχεται να διαμορφώνονται στο 2,25% με 2,50%.
Στο «τιμόνι» της Τράπεζας βρίσκεται πλέον ο κ. Jerome Powel, ο οποίος αντικατέστησε την κα Janet Yellen.
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο 2018, προχώρησε η Goldman Sachs, κάνοντας πλέον λόγο για επίδοση 1,8%, έναντι 2%.
Η αναθεώρηση έρχεται μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέγραψαν πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις αγορές αυτοκινήτων.
Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, ενώ τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω, δείχνοντας μια μείωση κατά 0,1%, αντί του -0,3% που είχε αναφερθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2012 που οι λιανικές πωλήσεις υποχωρούν επί τρεις συνεχόμενους μήνες.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4% τον Φεβρουάριο.
Η επενδυτική τράπεζα έχει υπολογίσει στο 2,5% την ανάπτυξη των Η.Π.Α. για το σύνολο του τρέχοντος έτους.
Σε ό,τι αφορά στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η Goldman έχει υποστηρίξει πως θα αυξήσει πέντε (5) φορές τα επιτόκια, το 2018.
Η τεράστια οικονομική ανισότητα αυξάνει τον κίνδυνο μίας ύφεσης σε περίπτωση ενός «σοκ» στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αναφέρει σε έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) του Σικάγο, κατά την οποία ερευνάται αν η εισοδηματική ανισότητα επηρεάζει ή όχι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.
Ουκ ολίγοι οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι η ανισότητα δεν πλήττει μόνο τους φτωχούς, αλλά επιβραδύνει και το αναπτυξιακό δυναμικό της γενικής οικονομίας.
Οι τρεις ερευνητές της Τράπεζας επανεξέτασαν την πρόσφατη βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον η «μεταβαλλόμενη κατανομή του πλούτου εντατικοποίησε και επιμήκυνε τα αποτελέσματα» της Μεγάλης Ύφεσης του 2007-2009.
«Είναι σημαντικό να διερωτηθεί κανείς κατά πόσο το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, έχει άμεσες επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη και, ειδικότερα, στη σοβαρότητα της Μεγάλης Ύφεσης, όταν η παραγωγή και η κατανάλωση μειώθηκαν δραματικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η οικονομική ανισότητα στις Η.Π.Α. αποτελεί ένα καίριο πρόβλημα.
Όπως είχαν διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, σε έρευνά τους οι Thomas Piketty, Emanuel Saez και Gabriel Zucman, το πλουσιότερο 1% των πολιτών διακρατεί το 22% του συνολικού πλούτου (έναντι 15% πριν την Ύφεση), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το πλουσιότερο 0,1%, ανέρχεται σε 11% (έναντι 6%).
Οι αθετήσεις πληρωμών ομολόγων αναμένεται να συνεχιστεί από τις αμερικανικές εταιρείες λιανικών πωλήσεων, εντός το 2018, εκτιμά σε ανάλυσή της η Moody's, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση του κλάδου θε βελτιωθεί σε σύγκριση με το περασμένο έτος.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το ποσοστό των αθετήσεων -επί του συνόλου των χρεογράφων- πληρωμών ομολόγων για τις εταιρείες του κλάδου στις Η.Π.Α., θα διαμορφωθεί σε 6,5% το 2018, όταν για το σύνολο των εταιρειών επενδυτικής κλίμακας (Baa2 και άνω) έχει ήδη υποχωρήσει κοντά στο 2%.
Ωστόσο, τον τρέχοντα Μάρτιο αναμένεται να κορυφωθεί στο 12%, επισημαίνεται.
Το 2017 αποτέλεσε το χειρότερο έτος στην ιστορία του κλάδου λιανικών πωλήσεων, στις Η.Π.Α.
Οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες διένυσαν το 2017 το χειρότερο έτος στην ιστορία τους, μετά το «Κραχ» του 1929, σχολίαζε σε προηγούμενη έκθεσή της η Moody's, προειδοποιώντας για νέες αθετήσεις πληρωμών ομολογιών και υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας, εντός του 2018.
Βέβαια, ο αμερικανικός οίκος αναμένει οι αθετήσεις πληρωμών για τον κλάδο να ανέλθουν σε 5% τον Οκτώβριο 2018, επίδοση υποδεέστερη από το 9% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η αμερικανική βιομηχανία λιανικών πωλήσεων και ένδυσης παρουσίασε πέρυσι 11 χρεοκοπίες, έναντι επτά το 2009, με τις υποβαθμίσεις να αυξάνονται κατά 87% σε σχέση με το 2016.
Εν τω μεταξύ, ο σχετικός δείκτης πίεσης ρευστότητας της Moody's για τους λιανοπωλητές, αυξήθηκε -σε ετήσια βάση- περισσότερο από 3% τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε έντονες πιέσεις για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών, ενώ θα δεχθούν νέο ισχυρό πλήγμα λόγω του πολύ αυξημένου μεριδίου των εταιρειών διαδικτυακού εμπορίου, όπως η Amazon.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, μέσα στο 2017 υπήρξαν 50 αθετήσεις πληρωμών (μέχρι την 14 Δεκεμβρίου 2017) στον κλάδο, έναντι 47 το περασμένο έτος και 59 το 2011.
Μεταξύ των εταιρειών που υπέβαλλαν αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, βρέθηκαν οι Toys R Us Inc, True Religion Apparel Inc, Payless Inc, BCBG Max Azria Global Holdings LLC, Charming Charlie Holdings Inc, Seal LLC, και The Gymboree Corp.
Αυτή τη στιγμή, από τις αλυσίδες που έχουν επιβιώσει, οι πιο ευάλωτες ,σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, είναι οι Sun Pacific Holding Corp, Sears Holdings Corp, Razer Inc, Vince Holding Corp και The Bon-Ton Stores Inc.
Η πιθανότητα αθέτησης πληρωμής ομολόγων για τις παραπάνω κυμαίνεται από 44,38% έως 5,36%.
Οι εταιρείες του κλάδου λιανικής τόσο σε Ηνωμένες Πολιτείες όσο και Ευρώπη, έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο έτος, γεμάτο προκλήσεις, ανέφερε το 2017 σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έχει ορίσει σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) για τον κλάδο.
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, η διείσδυση της Amazon (εξαγόρασε τη Whole Foods) στην αγορά αλλά και λοιπών λιγότερο παραδοσιακών λιανοπωλητών, όπως και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στα δίκτυα καταστημάτων, αποτελούν δύο βασικές προκλήσεις για τον κλάδο κατά τους επόμενους μήνες, οι οποίες θα συρρικνώσουν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους.
Η Fitch υπολογίζει στο 15% με 20% την υπερπροσφορά καταστημάτων λιανικής στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά.
Ο οίκος παραθέτει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Τη στιγμή που τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη για τις, π.χ. Inditex και H&M, μειώνονται, ταυτόχρονα ενισχύονται για τις Amazon, Zalando, ASOS και Shop Direct.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης