Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πάνω από 400.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες καλούνται για ρυθμίσεις πριν την πώληση των δανείων τους σε funds

Πάνω από 400.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες καλούνται για ρυθμίσεις πριν την πώληση των δανείων τους σε funds
Ποιες κατηγορίες δανείων αφορούν - Η προθεσμία των οφειλετών για να ρυθμίσουν
Περισσότερες από 400.000 επιστολές έχουν σταλεί ή πρόκειται να σταλούν το αμέσως επόμενο διάστημα από τις τράπεζες με αποδέκτες δανειολήπτες οι οποίοι έχουν «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια.  
Οι τράπεζες αποστέλλουν τις επιστολές καλώντας τους πελάτες τους να προσέλθουν για ρύθμιση οφειλών συμπεριλαμβανόμενου και του σημαντικού ύψους κουρέματος των δανείων αυτών.
Τα δάνεια για τα οποία αποστέλλονται οι επιστολές είναι καταναλωτικά τα οποία έχουν δοθεί χωρίς εξασφαλίσεις και έχουν καταστεί κόκκινα ακόμα και προ δεκαετίας έως και πριν το ξέσπασμα της κρίσης δεδομένου ότι μετά την κρίση τα καταναλωτικά δάνεια που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλήση των τραπεζών για ρύθμιση των δανείων γίνεται πριν τα δάνεια πουληθούν μαζικά σε funds του εξωτερικού.  Και σε περίπτωση που πελάτης δεν ανταποκριθεί σε διάστημα που είναι περίπου δύο μήνες τα δάνεια ρευστοποιούνται στα funds και στη συνέχεια δεν υπάρχει καμία δυνατότητας ρύθμισης με την τράπεζα.
Είναι προφανές ότι τα  funds στη συνέχεια θα επιδιώξουν να εισπράξουν τα ποσά των δανείων που έχουν αγοράσει. Βεβαίως δεν είναι γνωστό τι πολιτική θα ακολουθήσουν οι επενδυτές που αγοράζουν δάνεια έναντι των πελατών των τραπεζών. Ωστόσο είναι σαφές ότι θα επιδιώξουν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και πάντως να μην χάσουν. Έτσι έχει ενδιαφέρον η τιμή που αγοράζεται το δάνειο από το fund. Για παράδειγμα αν αγοραστεί στο 10% της αξίας του ο πελάτης δεν μπορεί να έχει προσδοκία ότι θα κάνει μελλοντικά συμβιβασμό με κούρεμα 90% που προτείνουν σε ορισμένες περιπτώσεις οι ίδιες οι τράπεζες.
Επισημαίνεται ότι ορισμένες τράπεζες στέλνουν επιστολές για ρυθμίσεις ακόμα και για δάνεια που δεν πρόκειται να πουληθούν άμεσα αλλά στο προσεχές μέλλον. Την τρέχουσα περίοδο η Εθνική έχει στείλει σωρεία επιστολών και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν Πειραιώς και Eurobank. Για την Eurobank είναι το δεύτερο πακέτο πώλησης δανείων ενώ η Alpha στα τέλη του 2017 είχε στείλει 156.000 επιστολές σε οφειλέτες από καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης