Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χρηματιστήριο και δημοπρασίες ομολόγων σχεδόν χάλι, ράλι μετά τις ΑΜΚ του 2019 – Κρατήστε μικρό καλάθι για χρέος, stress tests

Χρηματιστήριο και δημοπρασίες ομολόγων σχεδόν χάλι, ράλι μετά τις ΑΜΚ του 2019 – Κρατήστε μικρό καλάθι για χρέος, stress tests
Εάν υλοποιηθούν ΑΜΚ το α΄ 6μηνο του 2019 στις τράπεζες να περιμένετε σημαντική βελτίωση στο χρηματιστήριο από το β΄ 6μηνο του 2019…
Ελληνική αγορά, χρηματιστήριο και ομόλογα μια σχεδόν μονότονη, μίζερη και θολή εικόνα περιορισμένης ορατότητας και σχεδόν μηδενικής ελκυστικότητας.
Εάν δει κανείς ψύχραιμα τι έχει μεσολαβήσει το τελευταίο ένα έτος με επιτάχυνση αξιολογήσεων, αναβαθμίσεις και με προοπτική την έξοδο από τα μνημόνια θα διαπιστώσει ότι αυτό σε αξία ήταν μόλις 4-5 δισεκ. με χρηματιστηριακούς όρους και μόλις 1,5 δισεκ. με βάση τις τραπεζικές αξίες.
Δηλαδή αυτή η αλλαγή κλίματος στην οικονομία και η μεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία της Ελλάδος με χρηματιστηριακούς όρους είχε σχεδόν ασήμαντη επίδραση στις χρηματιστηριακές αξίες ή οι χρηματιστηριακές αξίες υποβάθμισαν αυτή την βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες.
Στην αγορά ομολόγων σημειώθηκε περισσότερο ένας κερδοσκοπικό ράλι όπου οι αποδόσεις υποχώρησαν αλλά πλέον οι δυνάμεις είναι περιορισμένες.
Με το 10ετές στο 4,17% να κινείται ανοδικά αμέσως μετά την δημοπρασία των ετήσιων εντόκων αποτελεί απόδειξη ότι οι δημοπρασίες καλύπτονται αλλά ακόμη δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.
Η δημοπρασία του ετήσιου εντόκου με βάση τις προσφορές 1,98 δισεκ. το επιτόκιο 1,25% και το cut of ratio στο 52% δείχνουν ότι υπήρξε μια πιο ρεαλιστική και προσγειωμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος για ελληνικό χρέος ετήσιας διάρκειας.
Με όρους αγοράς το χρηματιστήριο βρίσκεται στις 820 με 830 μονάδες μόλις 10% άνοδος με βάση τους τελευταίους 18 μήνες και στα ομόλογα μια κερδοσκοπικά κατασκευασμένη αγορά με αποτιμήσεις που είναι ασαφές εάν αντικατοπτρίζουν fair value.
H καλλιεργούμενη προσδοκία ότι έρχονται καλύτερες ημέρες είναι πιθανό να διαψευστούν γιατί για να έρθουν οι καλύτερες ημέρες θα πρέπει η λύση για το χρέος και το αποτέλεσμα των stress tests να αρέσει όχι μόνο στους δανειστές, όχι μόνο στο ΔΝΤ αλλά και στις αγορές.
Η προτεινόμενη λύση για το ελληνικό χρέος με 15ετή επιμήκυνση και ετήσιες πληρωμές έως και το 1,5% του ετήσιου ΑΕΠ καθώς και κάποιες άλλες παρεμβάσεις, ίσως να μην ενθουσιάσουν τους διεθνείς επενδυτές.
Ως προς τα τραπεζικά stress tests ελλοχεύει ο κίνδυνος ο αρχικός ενθουσιασμός με το που θα περάσουν ή περίπου περάσουν οι ελληνικές τράπεζες να μετατραπεί σε προβληματισμό.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι 950 μονάδες συνεχίζουν να παραμένουν ως βασικό σενάριο – στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο το 2018.
Να σημειωθεί ότι την εκτίμηση αυτή την έχουμε διατυπώσει από τον Αύγουστο του 2017 και δεν την έχουμε αλλάξει καθώς οι μέχρι τώρα παραδοχές δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αναθεώρηση.
Στα ομόλογα επιστροφή προς το 3,5% για το ελληνικό 10ετές σε ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο δεν είναι απίθανη εξέλιξη.
Χρηματιστήριο μαύρο χάλι και δημοπρασίες ομολόγων σχεδόν χάλι.
Κρατήστε μικρό καλάθι για χρέος και stress tests
Η προσδοκία για σοβαρή διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου προ το θετικότερο καλύτερα να την μεταθέσετε για μετά τις ΑΜΚ του 2019.
Εάν υλοποιηθούν ΑΜΚ το α΄ 6μηνο του 2019 στις τράπεζες να περιμένετε σημαντική βελτίωση στο χρηματιστήριο από το β΄ 6μηνο του 2019…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης