Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Απειλή για την αγορά πετρελαίου ο εμπορικός πόλεμος λόγω των δασμών του Trump

ΙΕΑ: Απειλή για την αγορά πετρελαίου ο εμπορικός πόλεμος λόγω των δασμών του Trump
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενίσχυσε την πρόβλεψη του για τη ζήτηση του πετρελαίου φέτος (2018) σε 99,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 97,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ενισχυθεί φέτος αλλά η παραγωγή κινείται με γρηγορότερο ρυθμό, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποθεμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Μάλιστα, ο Οργανισμός ενίσχυσε την πρόβλεψη του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος (2018) σε 99,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 97,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017.
Τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις εκβιομηχανισμένες χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο για πρώτη φορά σε επτά μήνες στα 2,871 δισ. βαρέλια, 53 εκατ. βαρέλια πάνω από τον πενταετή μέσο όρο, επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
«Με την παραγωγή στη Βενεζουέλα να είναι σαφώς ευάλωτη σε μια επιταχυνόμενη πτώση, χωρίς οποιεσδήποτε αντισταθμιστικές αλλαγές από άλλους παραγωγούς, είναι πιαθνο η χώρα της Λατινικής Αμερικής να είναι το τελικό στοιχείο που θα συμβάλλει στη δημιουργία ελλείμματος στην αγορά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εμπορικός πόλεμος 

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι οι δασμοί που προτείνει ο Donald Trump να επιβληθούν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και θα μπορούσαν να απειλήσουν την αυξανόμενη ανάπτυξη της ζήτησης για πετρέλαιο.
Αν και ο Οργανισμός ενισχύσει τις προβλέψεις για τη ζήτηση, οι πρόσφατες ενδείξεις προστατευτισμού από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και, συνεπώς, τις εμπορικές ροές και τη ζήτηση πετρελαίου
«Μια επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα είχε ισχυρές συνέπειες, ιδιαίτερα για τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στον ναυτιλιακό τομέα και στα φορτηγά», αναφέρει στην έκθεσή του ο Οργανισμός.
Επισημαίνεται ότι σε μια προσπάθεια μείωσης των αποθεμάτων, ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και αρκετοί άλλοι παραγωγοί έχουν εφαρμόσει μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τα τέλη του 2018.
Αν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην παραγωγή του ΟΠΕΚ για το υπόλοιπο έτος, ο IEA δήλωσε ότι αναμένει μικρή αύξηση των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια μείωση.
Ο Οργανισμός ανέφερε ότι αναμένεται αύξηση της προσφοράς από χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018 στα 97,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως λόγω των ΗΠΑ, όπου η παραγωγή αργού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018 σε πάνω από 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης