Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rosenberg: Η επόμενη κρίση μπορεί να έλθει από τα δάνεια αυτοκινήτων ή τις πιστωτικές κάρτες στις ΗΠΑ

tags :
Rosenberg: Η επόμενη κρίση μπορεί να έλθει από τα δάνεια αυτοκινήτων ή τις πιστωτικές κάρτες στις ΗΠΑ
Μύθος η άποψη περί χαμηλού πιστωτικού κινδύνου στις ΗΠΑ
Η χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία είχε το πρώτο της θύμα κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας πριν από μια δεκαετία.
Η Bear Stearns, η επενδυτική τράπεζα με 85 χρόνια ιστορίας και πέμπτη μεγαλύτερη της Αμερικής εκείνη τη στιγμή, δεν κατάφερε να πείσει τους μετόχους της ότι είχε αρκετή δύναμη για να επιβιώσει από την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς.
Πολλά από τα ενυπόθηκα δάνεια που είχαν ληφθεί από αφερέγγυους δανειολήπτες, τα οποία είχαν συσσωρευτεί σε τίτλους που συγκέντρωσε η Bear Stearns.
Και όσο περισσότεροι Αμερικανοί αγωνιζόταν να πληρώνουν τις υποθήκες τους, θέτοντας αυτές τις αξίες σε κίνδυνο, οι ίδιοι οι πιστωτές της Bear Stearns άρχισαν να πανικοβάλλονται.
Σε συμφωνία που μεθόδευσε η Federal Reserve, η JPMorgan απέκτησε την επιχείρηση για ένα μικρό μέρος της τότε αγοραίας της αξίας.
Ωστόσο, σήμερα, δεν υπάρχουν πολλοί αναλυτές που να θεωρούν ότι μια άλλη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι προ των πυλών.
Στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμάται για μια άλλη οικονομική κρίση.
Ο David Rosenberg, επικεφαλής οικονομολόγος του Gluskin Sheff, τονίζει ότι η οικονομία δεν έχει τα σημάδια που είχε πριν από μια δεκαετία.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Rosenberg δεν ανησυχεί για τη στέγαση.
"Παρακολουθήστε πολύ στενά τους εταιρικούς τίτλους και τις αποδόσεις των επενδύσεων", δήλωσε ο Rosenberg στο Business Insider.
"Υπάρχει μια φούσκα στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων."
Αυτό που ο Rosenberg ονομάζει φούσκα, οι επενδυτές θα περιγράψουν ως κυνήγι για απόδοση.
Η όρεξη των επενδυτών για αποδόσεις, όπου και αν βρίσκονται, ώθησε τα κεφάλαια στις πιο επικίνδυνες και πιο χρεωμένες εταιρείες σε επίπεδα κοντά σε εκείνα που παρατηρήθηκαν τελευταία το 2006, πριν ξεκινήσει η τελευταία οικονομική κρίση.
Αλλά η πιστωτική αγορά αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές.
Οι επενδυτές "δεν έχουν μάθει πόσο σημαντικό είναι να πιστέψουμε τη μέση αναστροφή και πάρα πολλοί είναι δελεασμένοι στο στρατόπεδο νοοτροπίας των αγελών", δήλωσε ο Rosenberg.
Στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch έδειξαν ότι υπάρξαν εκροές κεφαλαίων από τα ομόλογα ύψους 14,1 δισ. δολαρίων κατά την εβδομάδα που έληξε στις 14 Φεβρουαρίου.
Περίπου 11 δισ. δολάρια προέρχονταν από κεφάλαια υψηλών αποδόσεων, ακόμη και μετά τη μείωση της μεταβλητότητας που συγκλόνισε τις αγορές στις αρχές Φεβρουαρίου.
«Ανησυχώ επίσης για τις αδυναμίες των δανείων αυτοκινήτων και των πιστωτικών καρτών που αυξάνονται και δεν έχουμε δει καν το ποσοστό ανεργίας να αρχίζει να αυξάνεται ακόμα», πρόσθεσε ο Rosenberg.
"Αυτό δείχνει ότι η ποιότητα της πίστωσης εκεί είναι πολύ αδύναμη.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν το ήμισυ της αγοράς εταιρικών ομολόγων επενδύσεων χαρακτηρίζεται τώρα ως BBB!"
Μια βαθμολογία "ΒΒΒ" είναι μόλις δύο βαθμίδες πάνω από σκουπίδια.
Παρόλο που οι περισσότεροι Αμερικανοί αγωνίζονται να κάνουν τις πληρωμές τους στα δάνεια αυτοκινήτων εγκαίρως, δεν υπάρχει σχεδόν καμία σειρήνα σχετικά με μια επικείμενη κατακρήμνιση.
Ωστόσο, ο Rosenberg υποστήριξε ότι είναι ένας «μύθος» ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι είναι μέτριοι.
"Νομίζω ότι ο Λευκός Οίκος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ώστε να μην απορρυθμίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα τόσο γρήγορα, ειδικά τώρα καθώς η πιστωτική ποιότητα αρχίζει να διαβρώνεται", ανέφερε.
Και έτσι, το μάθημα για τους διαχειριστές χρημάτων εδώ είναι ότι ο χρόνος για την επίτευξη των μεγάλων αποδόσεων έχει τελειώσει - τουλάχιστον για αυτόν τον κύκλο, είπε ο Rosenberg, ο οποίος συμβουλεύει τους επενδυτές να αυξήσουν τα μετρητά και να μειώσουν τον συντελεστή βήτα ή τη μεταβλητότητα του χαρτοφυλακίου τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης