Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με Novartis και οικονομία προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση η κυβέρνηση

Με Novartis και οικονομία προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση η κυβέρνηση
Παράλληλα επιχειρεί να ανταποδώσει τα πυρά που δέχεται από τη ΝΔ για τα εθνικά θέματα, επιστρέφοντας τις αιτιάσεις και διγλωσία και σύγχυση
Να περάσει στην αντεπίθεση προσπαθεί η κυβέρνηση μετά τα γκολ που έχει δεχθεί από το θέμα των δύο αξιωματικών και τα όσα συνέβησαν στον χώρο του ποδοσφαίρου, προτάσσοντας τις «επιτυχίες της στην οικονομία και τις εξελίξεις στο θέμα της Novartis».
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε για δεύτερη ημέρα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, βάζοντας στην ατζέντα την οικονομία και αξιοποιώντας τα στοιχεία που έφθασαν την Προανακριτική για Σαμαρά και Στουρνάρα.
Παράλληλα επιχειρεί να ανταποδώσει τα πυρά που δέχεται από τη ΝΔ για τα εθνικά θέματα, επιστρέφοντας τις αιτιάσεις και διγλωσία και σύγχυση.

Επαναφέρει την οικονομία

Μετά και το χθεσινό πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν μονοθεματικό γύρω από την 4η διαπραγμάτευση και την πορεία εξόδου από το μνημόνιο, ο  Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην “επιτυχημένη έκδοση του εντόκου γραμματίου ως ένα ακόμη βήμα για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία και την αυτοδύναμη αδειοδότηση από τις αγορές”. Σύμφωνα με την κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και διαψεύδει τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καθίζηση και στασιμότητα και όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνα αδιεξόδου. Η κυβέρνηση βάζει ένα νέο ορόσημο, το Eurogroup του Ιουνίου σε 100 ημέρες που θα αποφασιστεί η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ρύθμιση του χρέους.

Novartis

Η κυβέρνηση αξιοποιεί όσο μπορεί το θέμα της Novartis. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι τα στοιχεία που πρόσφατα έφθασαν στην Επιτροπή της Βουλής επιβεβαιώνουν την πολιτική διασύνδεση τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Γιάννη Στουρνάρα με τη φαρμακευτική εταιρεία. Αν και ξέρει ότι τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν χρηματισμό εντούτοις τα εκμεταλλεύεται για να προβάλλει την πολιτική διασύνδεση των Σαμαρά και Στουρνάρα καθώς και ότι μέχρι στιγμής ψεύδονται για την σχέση τους με την εταιρεία.
Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε μάλιστα “εξαφανισμένο τον Αντώνη Σαμαρά”, ενώ απηύθηνε και ερώτημα προς τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος μιλούσε για σκευωρία, γιατί απέκρυψε την συνεργασία του καθώς και εάν είχε κι άλλες συμβάσεις υπογράψει με τη Novartis ή άλλες σχέσεις με στελέχη της εταιρείας. Προκύπτει έτσι το ερώτημα εάν η κυβέρνηση περιμένει κι άλλα στοιχεία.

Πυρά στη ΝΔ για εθνικά

Καθώς όμως η κυβέρνηση είναι “στριμωγμένη” στο θέμα με τους δύο αξιωματικούς και το Σκοπιανό, ο κ. Τζανακόπουλος επέστρεψε στη ΝΔ τις αιτιάσεις για διγλωσσία και άλλη γραμμή στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Τι ισχύει ρώτησε, ότι είναι ένα μικρό και σύνηθες συμβάν όπως είχε από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή η ειρωνία με την οποία το αντιμετώπισε στην δική της ενημέρωση η κ. Σπυράκη. Αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι προθέσεις των Τούρκων θα φανούν όταν ο εισαγγελέας απευθύνει τις κατηγορίες -αφήνοντας ανοικτό να διευρυνθούν από την παράνομη είσοδο-, εντούτοις επιμένει να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η περιπέτειά τους θα λήξει σύντομα. Είναι εμφανής πάντως η αμηχανία της και η προσπάθεια υποβάθμισης των δηλώσεων τοηυ Πάνου Καμμένου περί ομηρείας και η διάσταση με τον κ. Κουβέλη και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Διγλωσία όμως καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη και για το Σκοπιανό και του απευθύνει ερωτήματα: “θεωρεί ή όχι κατάλληλη την συγκυρία για την προώθηση της λύσης; Έπραξε σωστά ή όχι η κυβέρνηση που επιτάχυνε τις διαδικασίες; Είναι ή όχι υπέρ της σύνθετης ονομασίας στο Σκοπιανό;”. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ και έχει επαφές με χαμηλόβαθμους παράγοντες της υπερδύναμης θέλει να εμφανίσει καλό πρόσωπο και έτσι θα έλθει σε αντίφαση με τα όσα έχει μέχρι τώρα υποστηρίξει αλλά και με τον σκληρό εθνικιστικό πυρήνα του κόμματος περί τους Σαμαρά-Γεωργιάδη. Όσο για την ουσία του θέματος “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, το σχέδιο επίλυσης τυγχάνει επεξεργασίας από το υπουργείο Εξωτερικών και θα υπάρξει και επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια. Βαδίζουμε σε έναν αρκετά θετικό δρόμο”. Πάντως το σχέδιο προς το παρόν είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, και δεν συμφωνούν όλοι με την αισιόδοξη προοπτική.

Πονοκέφαλος από τα ποδοσφαιρικά

Είναι σαφές παράλληλα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα του ποδοσφαίρου και την σχέση της με τον Ιβάν Σαββίδη που έχει κάνει σημαία τις τελευταίες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση ως τεκμήριο της δικής της διαπλοκής με τη νέα γενιά ολιγαρχών.
Έτσι ο κ. Τζανακόπουλος περιορίστηκε να πει ότι “δεν πρόκειται να ξαναρχίσει το προωτάθλημα αν οι αρμόδιοι παράγοντες δεν καταθέσουν προτάσεις που να εγγυώνται την ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους και την συνολική εξυγείανση του ποδοσφαίρου”.
Επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία, αντιμετωπίζει θετικά όλες τις επενδύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης