Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Σλοβακία - Παραιτήθηκε ο Fico μετά τον σάλο για τη δολοφονία δημοσιογράφου

Πολιτική κρίση στη Σλοβακία - Παραιτήθηκε ο Fico μετά τον σάλο για τη δολοφονία δημοσιογράφου
Οι Σλοβάκοι απαιτούν από τις αρχές να προχωρήσουν ταχέως στην ανάληψη μέτρων ως απάντηση στη δολοφονία που προκάλεσε σοκ στη χώρα αλλά και τη Γηραιά Ήπειρο
Παραιτήθηκε τελικά ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας  Robert Fico, μετά από δύο εβδομάδες πολιτικής αναταραχής και μαζικών διαδηλώσεων, που πυροδότησε η δολοφονία του δημοσιογράφου Jan Kuciak στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος Andrej Kiska αποδέχθηκε την παραίτηση του Fico κατά τη διάρκεια τελετής και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Peter Pellegrini να αναλάβει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Οι δολοφονίες του 27χρονου και της αρραβωνιαστικιάς του, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από σφαίρες στο σπίτι τους, προκάλεσαν σοκ στη χώρα και αναζωπύρωσαν τον δημόσιο διάλογο για την ελευθερία του Τύπου και τη διαφθορά, τόσο στη Σλοβακία όσο και στην Ευρώπη.
Ο επικεφαλής του σλοβακικού κράτους κατήγγειλε «την αλαζονεία της εξουσίας» και την απουσία μέτρων εξόδου από την «κρίση εμπιστοσύνης» απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς του.
«Περίμενα μία εβδομάδα για να δω ποια μέτρα και πολιτικές αποφάσεις θα έπαιρνε η κυβέρνηση προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την ένταση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη», εξήγησε ο Πρόεδρος.
«Δεν αναφέρθηκε καμία λύση.
Ορισμένοι παραιτήθηκαν, όμως εγώ δεν βλέπω κανένα σχέδιο για να εξέλθει η χώρα από την κρίση εμπιστοσύνης».
Στις 2 Μαρτίου 2018, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Μπρατισλάβα και άλλες πόλεις της Σλοβακίας, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον δολοφονημένο δημοσιογράφο Jan Kuciak…
Οι Σλοβάκοι απαιτούν από τις αρχές να προχωρήσουν ταχέως στην ανάληψη μέτρων ως απάντηση στη δολοφονία που προκάλεσε σοκ στη χώρα αλλά και τη Γηραιά Ήπειρο.
Οι αστυνομικές αρχές της Σλοβακίας έχουν προχωρήσει στη σύλληψη επτά Ιταλών επιχειρηματιών, σε μία προσπάθεια να εξιχνιάσει την άγρια δολοφονία του Jan.
Οι Ιταλοί επιχειρηματίες αναφέρονταν στην έρευνα που πραγματοποιούσε για τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, ο δολοφονηθείς Σλοβάκος δημοσιογράφος.
Ο άτυχος δημοσιογράφος ήταν έτοιμος να δημοσιεύσει ένα άρθρο για την διαφθορά σε υψηλόβαθμο επίπεδο, στην οποία εμπλέκεται η ιταλική μαφία και πολιτικοί του μικρού αυτού κράτους της Ευρωζώνης, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ο ενημερωτικός ιστότοπος στον οποίο εργαζόταν.
Ο 27χρονος εργαζόταν για τον ιστότοπο aktuality.sk, που ανήκει στον γερμανικό όμιλο Axel Springer και στον ελβετικό Ringier.
Εξειδικευόταν σε υποθέσεις διαφθοράς, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούσαν πιθανούς δεσμούς ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο και το κόμμα SMER-SD του πρωθυπουργού Robert Fico.
Το aktuality.sk και άλλα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τα μεσάνυχτα μια εκδοχή --ανολοκλήρωτη-- του άρθρου του Kuciak, το οποίο αφορούσε τις πιθανολογούμενες πολιτικές σχέσεις Ιταλών επιχειρηματιών που είναι ύποπτοι για σχέσεις με την καλαβρέζικη μαφία "Ντραγκέτα", η οποία πιστεύεται ότι δραστηριοποιείτο στην ανατολική Σλοβακία.
«Δύο πρόσωπα προσκείμενα σε έναν άνδρα που ήρθε στην Σλοβακία, ενώ κατηγορείτο σε υπόθεση της μαφίας στην Ιταλία, έχουν καθημερινά πρόσβαση στον πρωθυπουργό" της Σλοβακίας, έγραφε στο άρθρο του με τίτλο "Η ιταλική μαφία στην Σλοβακία, τα δαιμόνιά της εξαπλώνονται στην πολιτική.
Οι Ιταλοί που συνδέονται με τη μαφία βρήκαν ένα δεύτερο σπίτι στην Σλοβακία: άρχισαν να κάνουν επιχειρήσεις, να παίρνουν επιδοτήσεις, να μαζεύουν ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά κυρίως να δημιουργούν σχέσεις με πολιτικές προσωπικότητες με επιρροή, μέχρι την σλοβακική κυβέρνηση», σημείωνε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης