Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Κίνδυνος για τις ελβετικές τράπεζες από μία διόρθωση στην αγορά κατοικιών

tags :
Moody's: Κίνδυνος για τις ελβετικές τράπεζες από μία διόρθωση στην αγορά κατοικιών
Η Moody's προειδοποιεί για τον αντίκτυπο στις ελβετικές τράπεζες, από μία διόρθωση στην αγορά κατοικιών
Οι ελβετικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην αγορά κατοικιών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν κίνδυνο σε περίπτωση που οι τιμές υποχωρήσουν σημαντικά, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Όπως σημειώνεται, οι τιμές στην ελβετική αγορά κατοικιών έχουν φθάσει στα ύψη, ύστερα από ανοδικό σερί 12 ετών, με περίπου το 64% των εγχώριων δανείων να συνδέονται με ακίνητα.
Την ίδια στιγμή, το χρέος των νοικοκυριών διαμορφώνεται στο 213% επί του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως.
Σε αυτό το σημείο, ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει πως τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Αυστραλίας, του Καναδά και της Σουηδίας.
Ωστόσο, δεδομένης της αυστηρής ρύθμισης, της ισχυρής οικονομικής θέσης των ελβετικών νοικοκυριών και της πρόσφατης επιβράδυνσης στην αύξηση των τιμών κατοικιών, η Moody’s θεωρεί ότι οι ελβετικές τράπεζες βρίσκονται σε, συγκριτικά, καλύτερη θέση για να αντέξουν ένα ενδεχόμενο σοκ.
Σε έκθεσή του τον περασμένο Δεκέμβριο, ο οίκος υπολόγιζε στο 1,5% και 1,7% την αύξηση του ελβετικού ΑΕΠ τα έτη 2018 και 2019 (έναντι εκτιμήσεων για 1,4% το 2017), αντίστοιχα, κάνοντας λόγο για μία πλούσια, διαφοροποιημένη και ανταγωνιστική οικονομία, καθώς ισχυρούς θεσμούς και υγιή δημόσια οικονομικά.
Ο οίκος διατηρούσε την ανώτατη αξιολόγηση «Aaa» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελβετίας, με σταθερό outlook (προοπτικές).
Η ιδιωτική κατανάλωση εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, ενώ οι ελβετικές εταιρείες φέρονται πλέον να είναι πιο πρόθυμες να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις.
Οι εξαγωγές αναμένεται να ενισχυθούν χάρη στο πιο αδύναμο φράγκο.
«Η Ελβετία διαθέτει μία πολύ μεγάλη οικονομική, φορολογική και θεσμική δύναμη, υποστηριζόμενη από την εξαιρετικά αξιόπιστη μακροοικονομική διαχείριση και τη θέση της χώρας ως μεγάλου καθαρού εξωτερικού δανειστή.
Οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης περιορίζονται από τη “σφιχτή” αγορά εργασίας και την αναιμική αύξηση της παραγωγικότητας.
Η πρόσφατη αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, συνέβαλε στις εξαγωγές, που έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αλλά και στον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια», αναφερόταν.
Το δημόσιο χρέος καταγράφει μία φθίνουσα πορεία από το 2003, φτάνοντας στο 32,6% στο τέλος του 2016.
Η Ελβετία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που έχει δείκτη δημόσιου χρέους χαμηλότερο από ό,τι πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Κύρια πρόκληση για τη χώρα αποτελεί ο εξαιρετικά μεγάλος τραπεζικός της τομέας. Ωστόσο, η Moody's θεωρεί ότι οι σχετικοί κίνδυνοι είναι περιορισμένοι, καθώς η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τη δημιουργία των πλαισίων εξυγίανσης των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης