Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αισιοδοξούν οι επιχειρηματίες για το 2018 αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν – Κυριότερος η υψηλή φορολογία

Αισιοδοξούν οι επιχειρηματίες για το 2018 αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν – Κυριότερος η υψηλή φορολογία
Έχουν μπει οι βάσεις για μία καλύτερη χρήση έναντι του 2017, εξέλιξη που θα φέρει στο προσκήνιο του ΧΑ τις ποιοτικές εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη
Αισιόδοξα μηνύματα καταγράφονται στις πρώτες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2017, όπου οι διοικήσεις των εταιρειών δίνουν εκτιμήσεις για τις προοπτικές του 2018.
Σύμφωνα με αναλυτές η αισιοδοξία αυτή περνάει και από τις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιούν οι διοικήσεις των εισηγμένων προκειμένου να ενημερώσουν επενδυτές και αναλυτές.
Πιο αναλυτικά όπως καταγράφεται στα οικονομικά αποτελέσματα οι διοικήσεις των εταιρειών αναφέρουν:

BriQ: Η τρίτη αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της χώρας ολοκληρώθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2018 και συμφωνήθηκε η εκταμίευση της επόμενης δόσης μόλις ικανοποιηθούν οι λίγες υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Με βάσει στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι ίση με 1,6%, 2,4% και 2,5% για τα έτη 2017, 2018 και 2019 αντίστοιχα.
H εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και οι υλοποιηθείσες και συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσαν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παρουσιάζεται ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις αρχές του 2018 σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Ωστόσο παραμένουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της αυξημένης φορολογίας στην οικονομική δραστηριότητα καθώς και με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Στο διεθνές περιβάλλον οι κίνδυνοι συνδέονται με την άνοδο του προστατευτισμού παγκοσμίως και την πιθανή αναζωπύρωση της εισροής προσφύγων.
Στον τομέα των ακινήτων η αναγκαία εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των Τραπεζών, που περιλαμβάνει αρκετά ακίνητα, θα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες στις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και νέα δυναμική στο χώρο των ακινήτων.
Οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητα της Εταιρείας για το 2018 είναι η αύξηση των μεγεθών της και η ανάπτυξη εργασιών μέσω νέων επενδυτικών ευκαιριών στο χώρο των ακινήτων, σε επαγγελματικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών τα οποία τηρούν τις προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης.
H Εταιρεία σκοπεύει να διευρύνει τις δραστηριότητές της εξετάζοντας επενδυτικές ευκαιρίες.

ΑΝΕΚ: Οι προοπτικές του Ομίλου σε λειτουργικό επίπεδο για το 2018 θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και της ζήτησης ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, καθώς και από την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης και των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Οι τιμές σημείωσαν σημαντική αύξηση το 2017 σε σχέση με την προηγούμενη χρήση επηρεάζοντας ουσιαστικά τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι το κόστος καυσίμων αποτελεί το βασικότερο στοιχείο λειτουργικού κόστους του Ομίλου.
Μετά την αναδιάρθρωση των μακροπρόθεσμων δανείων της Μητρικής και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των τριών τελευταίων χρήσεων, στρατηγικός στόχος της διοίκησης του Ομίλου για το 2018 είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας και η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης.

Φουρλής: Με την προσδοκία ότι το έτος 2018 στην Ελλάδα, παρά την υφιστάμενη πίεση στην οικονομία και ειδικότερα στο λιανικό εμπόριο και το γεγονός ότι έχει μειωθεί, χωρίς να έχει εξαλειφθεί οριστικά, ο κίνδυνος να έχουμε μπροστά μας ένα νέο κύκλο ύφεσης, η Διοίκηση του Ομίλου στοχεύει:
α) στην αύξηση της κερδοφορίας της στην οποία ήδη έχει επιστρέψει από το 2015,
β) στη συνέχιση αυστηρά επιλεγμένων επενδύσεων, ιδιαίτερα στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών που υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και μπορούν να υλοποιηθούν με τις παρούσες δυνατότητες χρηματοδότησής τους,
γ) στην αξιοποίηση των συνεργειών και οικονομιών κλίμακας που έχει επιτύχει εντός του Ομίλου με την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και διανομής προς όλες τις εταιρείες του Ομίλου από την εταιρεία TRADE LOGISTICS ΑΕΒΕ,
δ) στην αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών σε περιοχές δραστηριότητας - όπως στη διαχείριση καταστημάτων λιανικής - που γνωρίζει καλά ο Όμιλος και έχει θετικά αποτελέσματα,
ε) στην διατήρηση της ισορροπίας της προέλευσης των εσόδων του Ομίλου μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού για την ορθολογική κατανομή κινδύνου στις διαφορετικές χώρες δραστηριότητας.
Η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι το έτος 2018, θα είναι ένα κρίσιμο έτος ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία σταθερής βάσης για την προσδοκώμενη αναπτυξιακή πορεία.
Η δημοσιονομική σταθεροποίηση, η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο Τραπεζικό σύστημα, η αποκλιμάκωση της ανεργίας παρά τον υψηλό δείκτη της, συμβάλουν στη διαμόρφωση θετικών προοπτικών για το 2018.

ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ: Για το 2018 ο Όμιλος και η Εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις διατηρούν την αισιοδοξία τους, καθώς η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα προβλέπεται να κινείται θετικά και να αποτελέσει και για το 2018 τον πυλώνα ανάπτυξης του Ομίλου. Επιπροσθέτως, ο Όμιλος έχει ήδη αρχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη των επενδύσεων των τελευταίων ετών και υπάρχει σημαντική αισιοδοξία στηριζόμενη στις προοπτικές που ανοίγονται για εξαγωγές σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της επανέναρξης δραστηριοτήτων στο κλάδο ενέργειας, καθώς και των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών ρύπων, η οποία θα αυξήσει την ζήτηση για προϊόντα της Εταιρείας.
Γενικότερα, για το 2018, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που εξακολουθούν να επικρατούν στο εσωτερικό, ο Όμιλος θα συνεχίσει να έχει ως κύριο στρατηγικό του στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς σε βιομηχανικά προϊόντα και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της δραστηριότητάς του στο εξωτερικό καθώς σε νέες αγορές.

Autohellas: Ο τομέας του operating leasing σημείωσε δυναμική ανάπτυξη με την εταιρεία να ενδυναμώνει την παρουσία της μεγεθύνοντας το μερίδιο της.
Η δυναμική στις αρχές του 2018 παρουσιάζεται θετική, με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας να αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω μέσα στο έτος κάτι που θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και κατά συνέπεια και τον τομέα του fleet management.
Στο κομμάτι του Rent a Car – κλάδος συνδεδεμένος με τον τουρισμό – η εκτίμηση είναι ότι το 2018 θα είναι άλλη μία χρονιά ανάπτυξης καθώς η ζήτηση για την Ελλάδα ως προορισμός συνεχίζει να δείχνει τη δυναμική της ενώ και τα πρώτα δείγματα από τις κρατήσεις είναι θετικά.
Στόχος της Autohellas παραμένει η βελτίωση του δείκτη απασχόλησης του στόλου (utilization) κατά τη διάρκεια του έτους, η αποτελεσματική αξιοποίηση νέων κατηγοριών αυτοκίνητων για βελτίωση του «μείγματος» και φυσικά η αυξημένη μόχλευση των εξαιρετικών υποδομών της σε σταθμούς ενοικίασης και υποστήριξης αυτοκίνητων για την μείωση του κόστους ανά μονάδα έργου.
Η εικόνα σταθεροποίησης της χώρας και σταδιακής, έστω και αναιμικής επιστροφής στην ανάπτυξη, αναμένεται να συμβάλει θετικά στα μεγέθη.
Σταθερή πρόκληση, αποτελεί η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, τομέας στον οποίο γίνονται μικρά αλλά σταθερά βήματα με αποτέλεσμα το μειονέκτημα (κόστους) σε σχέση με μεγάλους διεθνείς ανταγωνιστές σταδιακά να αμβλύνεται.
Σαν συμπέρασμα αναμένουμε αυξημένα μεγέθη με παράλληλη όμως ένταση του ανταγωνισμού.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης