Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» φέρνει αυξήσεις έως 15% στα υλικά

Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» φέρνει αυξήσεις έως 15% στα υλικά
Οι αμοιβές των μηχανικών - Τι θα γίνει με όσους πληρώσουν και δεν θα μπουν στο πρόγραμμα
Τζίρο από 80 έως 100 εκατ. ευρώ δημιουργεί το «γιουρούσι» στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο να σημειωθεί  …παλεύει να το βάλει σε εφαρμογή τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κα το μόνο που έχει  καταφέρει είναι να βγάζει ανακοινώσεις  για παρατάσεις και αναβολές.
Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή μετά την κατάρρευση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών στο πρόγραμμα.
Οι μηχανικοί που ασχολούνται με το πρόγραμμα λένε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός να πέσει εκ νέου η πλατφόρμα τη Δευτέρα 19 Μαρτίου καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν βάζει αξιολόγηση στις αιτήσεις συμμετοχής. Το μόνο κριτήριο είναι η σειρά προτεραιότητας.
Ο διευθυντής της εταιρείας «Πόλης Μηχανική» κ. Αθανάσιος Αρίδας είπε στο bankingnews ότι στο πρόγραμμα συμμετοχής θα  πρέπει να εισέλθουν κριτήρια παλαιότητας του ακινήτου και το μοναδικό κριτήριο που υπάρχει είναι η σειρά προτεραιότητα.
Προσθέτει ότι  με τέτοιες αποφάσεις τα χρήματα δε θα πάνε σε αυτούς που χρειάζονται την αναβάθμιση  του ακινήτου.  
Ο κ.  Αθανάσιος Αρίδας λέει ότι η εταιρεία του δέχεται καθημερινά 900 τηλέφωνα την ημέρα.
Σύμφωνα με μηχανικούς το πρόγραμμα ενδιαφέρει δεκάδες χιλιάδες πολίτες που επιθυμούν  να «θωρακίσουν» το σπίτι τους ενεργειακά έτσι ώστε να μειώσουν το κόστος ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.0000 που σημαίνει ότι η μία στις επτά αιτήσεις θα φθάσει στην … πηγή.
Πάντως ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι μόλις για 40.000 νοικοκυριά φθάνουν τα χρήματα του προγράμματος.
Οι ενδιαφερόμενοι δίνουν από 400 έως 600 ευρώ ως αμοιβή του μηχανικού να αναλάβει την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού όπως και την κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» θα πρέπει να κάνουν συμφωνία με το μηχανικό σε περίπτωση που δεν κατατεθεί η αίτηση ή δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Ο μηχανικός θα επιστρέψει την αμοιβή ή ένα μέρος της αμοιβής στον ενδιαφερόμενο ή τελικά θα χαθεί;
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» έχει διαμορφώσει νέες τιμές σε προϊόντα που θα απαιτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
Ήδη στην αγορά καταγράφονται αυξήσεις που κυμαίνονται από 5% έως 15%  
Η αγορά του αλουμινίου, των κουφωμάτων και των άλλων υλικών ανεβάζει  …στροφές.
Οι έμποροι επιβεβαιώνουν τις ανατιμήσεις των υλικών και έχουν ως επιχείρημα ότι η αξία των υλικών θα αποπληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών και πρόκειται για έμμεση χρηματοδότηση, η οποία πρέπει να υπολογισθεί στην τελική τιμή του προϊόντος.
Οι μηχανικοί θεωρούν ότι η υλοποίηση του προγράμματος και μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συνεχισθεί διότι θα υπάρξει συνωστισμός στο στάδιο της κατάθεσης των αιτήσεων  
Τα νέο πρόγραμμα κατάθεσης των αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί αρχικά  από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου
Η Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
Η Αττική και Νότιο Αιγαίο τη Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου  υποχρεώθηκε να αλλάξει το τρόπο κατάθεσης και να τις ορίσει με βάση την Περιφέρεια για να μειώσει τον κίνδυνο της κατάρρευσης την ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης