Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δέκα πιο διάσημοι φορολογικοί παράδεισοι - Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν

tags :
Οι δέκα πιο διάσημοι φορολογικοί παράδεισοι - Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν
Οι δέκα πιο διάσημοι φορολογικοί παράδεισοι - Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στους έχοντες
Ο Οργανισμός Tax Justice Network που εδρεύει στη Βρετανία δημοσιοποίησε τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους για το 2018 και το δείκτη Financial Secrecy Index (FSI) και εκτιμά ότι οι υπερ-πλούσιοι κρύβουν περί τα 32 τρισ. δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο και ενώ η Ελβετία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη νέα λίστα, οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στη δεύτερη θέση.



Ούτε τα μεγάλα παγκόσμια σκάνδαλα, όπως τα Panama papers και τα Paradise papers, μπόρεσαν να επιβραδύνουν την άνοδο των μεγαλύτερων φορολογικών παραδείσων, καθώς η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, έχει οδηγήσει τους πλούσιους του κόσμου που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να  αναζητούν το απόλυτο καταφύγιο για να αποθηκεύσουν τα κέρδη τους.



Αυτοί είναι οι 10 πρώτοι φορολογικοί παράδεισοι το 2018

1. Ελβετία



Η Ελβετία, παγκόσμιος ηγέτης στην διαχείριση περιουσιακών στοιχείων έχει προσελκύσει το 28% του μεριδίου της αγοράς, κατέχοντας προς διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 6,5 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων περισσότερο από το 50% προέρχεται από το εξωτερικό.
Η Ελεβτία καταφέρνει να προσελκύει κεφάλαια λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή σε συνδυασμό με ένα κορυφαίο τραπεζικό σύστημα.
Η Ελβετία είναι ο «παππούς» των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων και ο παγκόσμιος ηγέτης στη διασυνοριακή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
Όπως σημειώνεται στην ανάλυση του δείκτη FSI "... οι Ελβετοί θα ανταλλάξουν πληροφορίες με πλούσιες χώρες εάν χρειαστεί, αλλά θα συνεχίσουν να προσφέρουν στους πολίτες φτωχότερων χωρών την ευκαιρία να αποφύγουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους".
Και είναι πιο μυστικοπαθής από τον φορολογικό παράδεισο αριθός 2.

2. ΗΠΑ



Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την αναρρίχησή τους στον κατάλογο των καλύτερων φορολογικών παραδείσων και το 2018 τις βρίσκει στη δεύτερη θέση.
Το 2015, οι ΗΠΑ ήταν στην τρίτη θέση, και το 2013, ήταν στην έκτη θέση.
Μεταξύ 2015 και 2018, το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υπεράκτιες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αυξήθηκε από 19,6% σε 22,3%.
Το Delaware, η Νεβάδα και το Ουαϊόμινγκ είναι οι πολιτείες που θεωρούνται πιο επιθετικοί φορολογικοί παράδεισοι, που συχνά περιγράφονται ως «αιχμαλωτισμένα κράτη».
Όταν πρόκειται συγκεκριμένα για τις υπεράκτιες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι ΗΠΑ έχουν πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, το οποίο ανταγωνίζεται μόνο από το Λονδίνο, σύμφωνα με το FSI, το οποίο σημειώνει ότι οι ελίτ των ξένων χωρών χρησιμοποιούν τις ΗΠΑ "ως καταφύγιο για λεηλατημένο πλούτο ".

3. Νήσοι Κέιμαν

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου οι Νήσοι Κέιμαν, κατέχοντας 1,4 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία διαχειρίζονται μέσω 200 τρσπεζών.
Με περισσότερες από 95.000 εταιρείες, η χώρα αυτή είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τη φιλοξενία επενδυτικών κεφαλαίων.
Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τώρα οι Νήσοι Κέιμαν δραστηριοποιούνται μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες, εταιρείες και hedge funds του κόσμου.

4. Χονγκ Κονγκ

Ενώ είναι ένα από τα νεότερα φορολογικά καταφύγια - έχει ήδη βρεθεί στην τέταρτη θέση και διαχειρίζεται περίπου 2,1 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία (από το τέλος του 2015), μαζί με 470 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία ιδιωτικών τραπεζών.
Βοηθάει ότι είναι το σπίτι του τρίτου μεγαλύτερου χρηματιστηρίου στην Ασία.
Η έλξη είναι ότι οι εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο Χονγκ Κονγκ πληρώνουν φόρο μόνο για τα κέρδη που προέρχονται από το Χονγκ Κονγκ και ο φορολογικός συντελεστής είναι σήμερα 16,5%.
Κατά πάσα πιθανότητα πληρώνουν μηδενικούς φόρους.
Όσον αφορά την μυστικότητα, κατατάσσεται σε 71 δίπλα στο Cayman.

5. Σιγκαπούρη

Αυτή η χώρα είναι το αγαπημένο offshore κέντρο εξυπηρέτησης της Νοτιοανατολικής Ασίας (σε αντίθεση με το Χονγκ Κονγκ, το οποίο εξυπηρετεί την Κίνα και τη Βόρεια Ασία).
Από το τέλος του 2015, εκτιμάται ότι η Σιγκαπούρη έχει διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 1,8 τρισ.  δολαρίων, από τα οποία το 80% προέρχεται εκτός της χώρας.

6. Λουξεμβούργο

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά το μικρό μέγεθός του, ελέγχει το 12% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς για τις υπεράκτιες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Το FSI εκτιμά ότι οι 143 τράπεζες του διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 800 δισ. δολαρίων.

7. Γερμανία

Τα μεγάλα κενά στη φορολογική νομοθεσία  και η χαλαρή επιβολή του νόμου, έχουν οδηγήσει τη Γερμανία στο νούμερο επτά στον κατάλογο του FSI, παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και δεν επικεντρώνεται σκόπιμα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Κατέχει περίπου το 5% του μεριδίου αγοράς στον κλάδο.

8. Ταϊβάν

Αυτός είναι ο πρώτος χρόνος που η Ταϊβάν βρίσκεται στη λίστα των δέκα μεγαλύτερων φορολογικών παραδείσων, ξεπερνώντας τον Λίβανο, ο οποίος τώρα βρίσκεται στην 8η θέση.
Η πολιτική του Πεκίνου "One China" ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την υπεροχή της Ταϊβάν στη σκηνή των φορλογικών παραδείσων, επειδή κατόρθωσε να "πετάξει" κάτω από το ραντάρ όλων, χωρίς να συμμετέχει στα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) χάρη στην κινεζική πίεση.
Και κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος πόσα χρήματα έχουν βρει καταφύγιο στην Ταϊβάν.

9. Ντουμπάι

Το Ντουμπάι εξυπηρετεί τις περιφερειακές χώρες της Μέσης Ανατολής ποου διαθέτουν πετρελαϊκό πλούτο. Οι υπεράκτιες υπηρεσίες τους είναι εξαιρετικά περίπλοκες και προσφέρουν ένα περιβάλλον χαμηλών φόρων και χαλαρής επιβολής της νομοθεσίας.

10. Νήσος Γκέρνσευ

Αυτή η μικρή δικαιοδοσία φορολογικών καταφυγίων στο αγγλικό κανάλι έχει αυξηθεί επτά θέσεις στον κατάλογο από το 2015 και αντιπροσωπεύει το 0,5% του παγκόσμιου εμπορίου στις υπεράκτιες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης