Τελευταία Νέα

Το θετικό αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει, στην θέση του προβληματισμός και επιφύλαξη

tags :
Το θετικό αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει, στην θέση του προβληματισμός και επιφύλαξη
Το θετικό αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει,την θέση του πήρε ο προβληματισμός και η επιφύλαξη

Παγιδευμένοι στο Βούρκο των χαμηλών όγκων, της επιφυλακτικότητας και της αναμονής...

Η χθεσινή έκδοση 12-μηνου εντόκου γραμματίου, παρά την υπερκάλυψη του και το ελκυστικό επιτόκιο, για άλλη μια φορά δεν ξεκόλλησε την Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τον βάλτο των χαμηλών συναλλαγών που έχει παγιδευτεί το τελευταίο διάστημα.  Αν και ακολουθήθηκε η ίδια τεχνική καλλωπισμού και  σταθερότητας όλων των σειρών του Ελληνικού χρέους, με στόχο την δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την έκδοση του εντόκου, σήμερα όλες οι σειρές ενισχύουν τις αποδόσεις τους. Αναμένουμε να μάθουμε την ποιότητα των συμμετεχόντων στην έκδοση για να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Όμως οι εγγενείς αδυναμίες που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν την Ελληνική οικονομία, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης που γίνεται, παραμένουν. Τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία, αν και ανοίγουν κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας, σε δεύτερη ανάγνωση συνεχίζουν να μας προβληματίζουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Το σημαντικότερο ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους συνεχώς αναβάλλεται ή μετατίθεται χωρίς ευκρινή & οριστική λύση. Οι ανησυχίες & οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ συνεχίζουν και όσο πλησιάζουμε προς την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, νέα θέματα ανακύπτουν σχετικά με τις λύσεις που θα επιλεγούν για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Πρόσθετα η πρόσφατη πολιτική όξυνση, αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των γειτόνων εξ Ανατολών που δεν φαίνεται να εκτονώνεται, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα και δημιουργούν ανασφάλεια στην Ελληνική οικονομία.  Οι Διεθνείς αγορές δείχνουν μια  φαινομενική ηρεμία με μικρές αντιδράσεις & πλευρικές κινήσεις, υποστηριζόμενες από καλά μακροοικονομικά μεγέθη, θυμίζοντας την νημεμία πριν την μεγάλη καταγίδα. Αν η αναταραχή στις αγορές ομολόγων ενταθεί, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερη…

Ο δείκτης τραπεζών, μετά και τις επανερχόμενες ανησυχίες για νέες ΑΜΚ των Ελληνικών τραπεζών, προσεγγίζει επικίνδυνα τις 840-845 μονάδες. Διάσπαση των 840 μονάδων θα αυξήσει τις ανησυχίες ανοίγοντας στόχους πέριξ των 805 & 708 μονάδων. Το καθοδικό σενάριο αναιρείται μόνο με ημερήσιο κλείσιμο άνω των  920 μονάδων.


Ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας να περάσει τις αντιστάσεις των 840-850, φλερτάρει επικίνδυνα με την επαναπροσέγγιση των 800 μονάδων. Τυχόν  διάσπαση των  800 μον. μας οδηγεί ξανά πέριξ  των 780 -770 μον. Επισημαίνουμε ότι ο  εκθετικός κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 784 μον. Απώλεια του σημαντικού αυτού επιπέδου θα επιταχύνει περαιτέρω την καθοδική πορεία του δίνοντας τεχνικούς στόχους πέριξ των 720 μονάδων.

Αντίστοιχα η αποτυχία του FTSE 25 να διαπεράσει ανοδικά τις 2170 μονάδες, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 2070. Τυχόν απώλεια του επιπέδου δίνει στόχους εκπλήρωσης τις 2030-2020 μον. και 1970 μονάδες.

Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών των τελευταίων ημερών, οδηγούν σε απαξίωση την Ελληνική αγορά, δεν αποτελούν ευοίωνο σημάδι για την συνέχεια του Μαρτίου, ο οποίος στατιστικά κατά 65% δίνει αρνητικές αποδόσεις την τελευταία 10-ετία. Παρά την προσπάθεια που γίνεται σε μεμονωμένες μετοχές χαμηλής & μέσης κεφαλαιοποίησης που βλέπουν ιστορικά υψηλά ή προσπαθούν διασπάσεις σημαντικών αντιστάσεων τους, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση που αποτελεί και τον σηματωρό μιας σημαντικής κίνησης, παρουσιάζει κόπωση και αδυναμία.

Και οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων δίνουν σημάδια αναμονής & κόπωσης, κινούμενες πλευρικά σε στενό εύρος διακύμανσης.

Συμπερασματικά, το θετικό αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα των προηγούμενων μηνών έχει αλλάξει & την θέση του έχει πάρει ο προβληματισμός & η επιφύλαξη, αναμένοντας τις εξελίξεις πολλών ανοικτών σημαντικών θεμάτων στην ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή. Είμαστε σε εγρήγορση, δεν παρασυρόμαστε σε αψυχολόγητες αγορές και ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες  στρατηγικές μας, ειδικά αν αφορούν “στρατηγικές profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους.

Προσέγγιση σημαντικών στηρίξεων σε εταιρίες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εξετάζονται  για σταδιακές αγορές,  με χρήση stop loss και πάντα με διαχείριση θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφούμενες διεθνείς συγκυρίες .…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – Msc Banking & Finance

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης