Διεθνή

Societe Generale: Κίνα και Ευρωζώνη, οι δύο λόγοι που ο Trump θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο

tags :
Societe Generale: Κίνα και Ευρωζώνη, οι δύο λόγοι που ο Trump θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο
Έναν εμπορικό πόλεμο «τρέμει» η Societe Generale…
Αν και η προσοχή της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας έχει στραφεί στους δασμούς που επέβαλε ο Donald Trump στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου (25% και 10%, αντίστοιχα) και τις επαναδιαπραγματεύσεις της NAFTA (North American Free Trade Agreement), ο Albert Edwards, αναλυτής της Albert Edwards, «βλέπει» δύο βασικούς λόγους για τους οποίους ο Αμερικάνος Πρόεδρος θα ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά του προς τους πελάτες της γαλλικής τράπεζας, στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον έχει ήδη μπει η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα, με την επιβολή νέων δασμών να έχει τεθεί ήδη επί τάπητος από την αμερικανική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες.
Παράλληλα, ο κ. Edwards εκτιμά πως ο Ρεπουμπλικάνος θα εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του και για ένα έτερο γεγονός: τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα της Ευρωζώνης.
«Ο Πρόεδρος D.Trump είναι ένας ασυνήθιστος πολιτικός.
Φαίνεται να κάνει κάτι που οι πολιτικοί σπάνια κάνουν, δηλαδή προσπαθεί να εκπληρώσει τις εκλογικές του υποσχέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Αρχικά, ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να προέλθει από κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορείται (από τις Η.Π.Α.) το Πεκίνο.
Αυτό θα είναι ένα πολύ πιο εκρηκτικό ζήτημα από ότι οι πρόσφατοι δασμοί σε χάλυβα και αλουμινίου.
Παρά το γεγονός ότι ο D.Trump έχει επικρίνει τα εμπορικά ελλείμματα των Η.Π.Α. με την Κίνα, η Ευρώπη έχει προσελκύσει επίσης την οργή του, βάζοντας στο στόχαστρο κατά το παρελθόν τη Γερμανία.
Βεβαίως, άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερο πλεόνασμα (ως ποσοστό του ΑΕΠ), όπως η Ελβετία, η Ολλανδία και η Σιγκαπούρη, αλλά αυτές οι χώρες είναι σχετικά μικρές.
Το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι σήμερα, σε δολάρια, το μεγαλύτερο στον κόσμο (σσ: 287 δισεκ. δολάρια το 2017)», σημειώνει ο αναλυτής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης