Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιοι θα υποβάλλουν προσφορές για την εξαγορά της Forthnet

tags :
Ποιοι θα υποβάλλουν προσφορές για την εξαγορά της Forthnet
Τα δύο φαβορί, η «γραμμή» από τις ιχθυοκαλλιέργειες και το παρασκήνιο με την Odyssey
Σε μάχη για δύο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εξελιχθεί η  σημερινή υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet.
Σύμφωνα με πληροφορίες προτάσεις για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας που έχουν βγάλει στο σφυρί οι τράπεζες αναμένεται να υποβάλλουν από κοινού οι Vodafone - Wind καθώς και η Providence από κοινού με τον όμιλο Κυριακού του τηλεοπτικού σταθμού Antenna.
Η πιθανότητα να υποβληθεί τρίτη προσφορά θεωρείται χαμηλή από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία.
Ειδικότερα όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες το fund Golden Tree/ Cyrus ισχυρός μέτοχος της Wind μπήκε στη διαδικασία ποντάροντας σε βαθύ κούρεμα των χρεών της Forthnet ενώ ανάλογο ποντάρισμα έκαναν και τα funds, Apollo (μάλιστα υπήρξαν στο παρελθόν συζητήσεις από τους λοιπούς υποψήφιους για στενή σχέση με το υφιστάμενο management της εταιρίας χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί) και Pillarstone με την τελευταία να θεωρείται ότι υπάρχει χαμηλή πιθανότητα να υποβάλλει προσφορά.
Στη διεκδίκηση εμφανίστηκε και η Odyssey Consulting Management που εδρεύει στην Κύπρο και είναι συμφερόντων του ελληνοαμερικανικού George Palivos αλλά σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ήταν πλούσια ενστάσεων αλλά πτωχή ενδιαφέροντος και χρηματοοικονομικής ισχύος για να μπορέσει να εξαγοράσει τη Forthnet.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Odyssey Consluting Management, είχε ζητήσει  τον αποκλεισμό των Golden Tree, Cyrus και Providence, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές.
Ταυτόχρονα το θέμα της διαδικασίας που ακολούθησαν οι τράπεζες είχε φτάσει στη Βουλή με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριο Κάτση να καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, κάνοντας λόγο για κίνδυνο περιορισμού και νόθευσης του ανταγωνισμού και ζητά να διασφαλιστεί η διαδικασία να εδράζεται σε δίκαιους κανόνες.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο κ. Palivos είχε έλθει σε επαφή με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ισχυριζόμενος ότι προτίθεται να κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά σύντομα τα στελέχη αυτά διέκοψαν την επικοινωνία μαζί του, άγνωστο για ποιους λόγους.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εξέλιξη που υπήρξε στις ιχθυοκαλλιέργειες όπου οι τράπεζες επέλεξαν τον αγοραστή που δεν μπήκε στη λογική του κουρέματος αναμένεται να οδηγήσει τα δύο φαβορί στην υποβολή ιδιαίτερα προσεγμένων προσφορών που όμως είναι πιθανό σε πρώτη φάση να περιλαμβάνουν και κούρεμα χρεών.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ζητούν προσφορά για το 32,7% της εταιρείας που απέκτησαν μέσω της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής ομολογιών, μετατρέψιμες ομολογίες που δεν έχουν ασκηθεί και αν ασκηθούν θα οδηγήσουν τον κάτοχό τους στον έλεγχο του 71,5% της εταιρίας (περιλαμβανόμενου του 32,7%) καθώς και δάνεια της εταιρίας ύψους 270 εκ ευρώ .
Συνολικά όμως οι υποχρεώσεις του ομίλου Forthnet  προσεγγίζουν τα 600 εκ ευρώ.
Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που την εταιρία αποκτήσουν Vodafone και Wind τότε τα ποσοστά ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου θα υπερβούν το 80% με την υπόθεση της μετατροπής του συνόλου των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης