Επιχειρήσεις

H χθεσινή (15/3) απουσία της Cocomat... από το Χρηματιστήριο - Γιατί απέφυγε την παρουσίαση

tags :
H χθεσινή (15/3) απουσία της Cocomat... από το Χρηματιστήριο - Γιατί απέφυγε την παρουσίαση
H χθεσινή (15/3) απουσία της Cocomat... από το Χρηματιστήριο – Γιατί απέφυγε την παρουσίαση
Δεν παρουσιάστηκε στην χθεσινή (15/3) παρουσίαση του Χρηματιστηρίου η Cocomat στο πλαίσιο του Greek Crisis Success Stories II.
Αν και ο εκπρόσωπος της εταιρείας (κ. Σωφρονίου) παραβρέθηκε στη λήξη της συνερίασης χτυπώντας το «καμπανάκι», εντούτοις δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση (Τρικαλινός, Μega Yeeros, Αpivita, Vyra).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Cocomat, το όνομα της οποίας το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την καταγγελία δανείου και έκδοση διαταγή πληρωμής ύψους 6 εκατ. ευρώ σε βάρος της (για οφειλές 22,8 εκατ. ευρώ), ζήτησε από την διοίκηση του Χρηματιστηρίου να μην παραβρεθεί στην παρουσίαση.
Ο πιθανότερος λόγος, εικάζεται πως ήταν προκειμένου να αποφύγει ερωτήσεις για την υπόθεση που θα τους απηύθυναν λογικά οι παρευρισκόμενοι.
Να σημειωθεί ότι το δάνειο που καταγγέλθηκε, είχε συναφθεί από το 2014, όταν ο όμιλος Limbra απέκτησε το 50% της Coco-Mat.
Ήταν ύψους 19 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75% και η σύμβασή του υπεγράφη στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της τότε MAXI ABEE / Coco-Mat.
Αυτό έγινε με απόσχιση του τομέα real estate, που εκπροσωπείται από την εταιρεία Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, η οποία προετοιμάζει την είσοδό της στο Χ.Α. και την ίδρυση της Coco-Mat ΑΒΕΕ, η οποία συγκέντρωσε την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου στην Ξάνθη, το δίκτυο και εν γένει την ανάπτυξη του brand.
Ο έλεγχος της νέας εταιρείας ανήκει κατά το ήμισυ στους αδελφούς Ευμορφίδη, ενώ το υπόλοιπο 50% έχει περάσει στον όμιλο Libra, ο οποίος σ’ αυτή την επένδυση είχε ως βασικό συνεργάτη τον επενδυτικό όμιλο The Cycladic Group, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Δημήτρη Γουλανδρή και της οικογενείας του.
Η εταιρία δεν έχει δημοσιεύσει στο ΓΕΜΗ ισολογισμό για το 2016 παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει η προθεσμία που προβλέπει η νομοθεσία ενώ τόσο το 2014 όσο και το 2015 το πιστοποιητικό φορολογικής συμμόρφωσης εκδόθηκε με επιφύλαξη.
Παρά ταύτα όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες δεν έχει γίνει έλεγχος από την αρμόδια φορολογική αρχή.
Την ίδια στιγμή στις οικονομικές καταστάσεις του 2015 εμφανίζονται σημαντικές ύψους χρηματοδοτήσεις προς υποκαταστήματα αλλά αμοιβές σε εταιρίες συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη που μαζί με τον όμιλο Γουλανδρή ελέγχουν το 50% της εταιρίας.
Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι η μητρική Coco-mat Holdings έχει δημοσιεύσει στη Μεγάλη Βρετανία Οικονομικές Καταστάσεις για το 2016 ενώ δεν έχει δημοσιεύσει η θυγατρική στην Ελλάδα.
Ο κύκλος εργασιών διαμορφώνεται στα 23,6 εκατ. ευρώ με ενοποιημένες ζημίες 3,35 εκατ. ευρώ και ζημίες μητρικής 7,6 εκατ. ευρώ.
Οι ορκωτοί λογιστές στην έκθεσή τους εκφράζουν αμφιβολία για τη δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας του ομίλου που έχει αρνητική καθαρή θέση 5,5 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος επίσης εμφανίζεται να έχει την επόμενη πενταετία υποχρεώσεις για λειτουργικές μισθώσεις 20 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 34 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά στα ενέχυρα καώς πέρα από τα ακίνητα, το σήμα Coco-mat και τις μετοχές της εταιρίας έχουν ενεχυριαστεί και μετοχές συνδεδεμένης εταιρίας συμφερόντων μετόχου
Η Coco-Mat είναι εταιρεία παραγωγής στρωμάτων και οικιακών επίπλων, η οποία ιδρύθηκε το 1989 στην Αθήνα ως μικρή οικογενειακή εταιρεία από τον Παύλο και τον Μιχάλη Ευμορφίδη.
Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με τη χειροποίητη κατασκευή στρωμάτων από φυσικά υλικά και στηρίχτηκε στην ιδέα για κατασκευή φυσικών προϊόντων ύπνου και τη διάδοση της αειφόρου φιλοσοφίας.
Το 1992, η έδρα της μεταφέρθηκε στη ΒΙΠΕ Ξάνθης, οπότε και επεκτάθηκε στον χώρο των επίπλων και των λευκών ειδών.
Το 1997 βγήκε εκτός συνόρων, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στη Μαδρίτη.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης