Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης έως του 51% των ΕΛΠΕ με στόχο 1,3 με 1,4 δισ. - Η BNP δίνει αποτίμηση 4,6 δισ.

tags :
Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης έως του 51% των ΕΛΠΕ με στόχο 1,3 με 1,4 δισ. - Η BNP δίνει αποτίμηση 4,6 δισ.
Με βάση τις τωρινές αποτιμήσεις το 51% των ΕΛΠΕ αντιστοιχεί σε 1,3 με 1,4 δισεκ. μαζί με ένα premium που αφορά την παραχώρηση του management
Τον Απρίλιο του 2018 θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης έως και του 51% των ΕΛΠΕ μαζί με την παραχώρηση του management σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΤΑΙΠΕΔ.
Στόχος είναι έως τον Ιούλιο να έχει προχωρήσει η διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή ή σχήματος μετόχων ώστε να διατεθεί το 51%.
Με βάση τις τωρινές αποτιμήσεις το 51% των ΕΛΠΕ αντιστοιχεί σε 1,3 με 1,4 δισεκ. μαζί με ένα premium που αφορά την παραχώρηση του management.
Στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ συμμετέχουν η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ με 35,5% ενώ μικρότερα ποσοστά έχουν έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Αν και κατά καιρούς έχουν αναφερθεί ονόματα ενδιαφερομένων μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες από Γαλλία και κυρίως ΗΠΑ φαίνεται ότι στην διαδικασία πώλησης στρατηγικού επενδυτή να εμπλακούν και ομάδες funds που σε συνεργασία με μια πετρελαϊκή εταιρία θα μπορούσαν να υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά.
Με βάση κάποιες ενδείξεις, το ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ και λόγω της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων θα μπορούσε να προσελκύσει ενδιαφέρον και από χώρες…εκτός πλάνου όπως η Ρωσία.
Αν και το σενάριο αυτό δεν φαντάζει πιθανό, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον και από την Ρωσία αν και ο αμερικανικός και γαλλικός παράγοντας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
Να σημειωθεί ότι το 2017 τα ΕΛΠΕ πέτυχαν κέρδη 372 εκατ ευρώ και 834 εκατ EBITDA.

Η αποτίμηση της BNP Paribas και η άλλη οπτική γωνία

Ενώ η χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρείας είναι προσδιοριστικός παράγοντας της αποτίμησής της, η οποία στις τρέχουσες τιμές διαμορφώνεται στα 2,39 δισ. ευρώ, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη άλλες ειδικές παράμετροι για τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Με EBITDA 834 εκατ. και με πιθανότητα να καλυφθούν σοβαρά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η αξία της εταιρείας πολλαπλασιάζεται και όπως έχει αναλύσει η BNP Paribas η συνολική αποτίμηση των ΕΛΠΕ θα μπορούσε να ανέλθει στα 4,6 δισ. ευρώ.
Τα 4,6 δισ. συνολικής αποτίμησης σημαίνει τουλάχιστον 2,3 δισ. για το 51% του ομίλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης