Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το απόλυτο αδιέξοδο – Μακριά από κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, αδύναμος ο Τσίπρας

Το απόλυτο αδιέξοδο – Μακριά από κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, αδύναμος ο Τσίπρας
Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Pulse
Το αδιέξοδο, στο οποίο παραμένουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ήρθε να επιβεβαιώσει η δημοσκόπηση της Pulse, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα εν πολλοίς αναμενόμενα (δείτε εδώ).
Η ΝΔ προηγείται με 31,5% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ενώ προηγείται με 55% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.
Ο Μητσοτάκης προηγείται του Τσίπρα με 9 ποσοστιαίες μονάδες (31% έναντι 22%) στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.
Εν πολλοίς σκιαγραφείται η πρωτιά της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και η αδυναμία του Τσίπρα να ανακάμψει.
Όμως θα ήταν εξαιρετικά πρώιμο να προεξοφλήσει κανείς τις πολιτικές εξελίξεις.
Πρώτον, καθίσταται ολοένα και πιο σαφές πως η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, ακόμα και αν βγει πρώτη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Για να το επιτύχει, δηλαδή να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει να συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο φέρεται να λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξης του 8,5%.
Το κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, ιδιαίτερα μετά την εντυπωσιακή στροφή του Μητσοτάκη προς ολοένα πιο σκληρές δεξιές και συντηρητικές θέσεις σε μια σειρά από κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως π.χ. στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Δεύτερον, η στρατηγική αυτή «στροφή» της ΝΔ δεν έχει αποφέρει θετικά για αυτήν πολιτικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, οι δυνάμεις στα δεξιά της, βλέπε Χρυσή Αυγή, όχι μόνο δεν μετρούν απώλειες/διαρροές αλλά διατηρούν υψηλά τα ποσοστά τους (στο 8%).
Επιπλέον, αν και η ΝΔ «αφουγκράστηκε» το λαϊκό αίσθημα, π.χ. στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, αυτό δεν «μεταφράστηκε» σε ενίσχυση των ποσοστών της.
Τρίτον, η δυναμική της ΝΔ φαίνεται να έχει «χτυπήσει ταβάνι».
Τα ποσοστά της παραμένουν στα ίδια επίπεδα (με ελάχιστες αυξομειώσεις) από τον Ιανουάριο του 2016, τη στιγμή που η συσπείρωση της κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξης του 80%.
Συνεπώς, με τη συσπείρωση της στα ύψη, με την «στροφή» στα Δεξιά να μην αποδίδει τα αναμενόμενα, αλλά αντίθετα να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα – μια και ενισχύει τις επιφυλάξεις του Κινήματος Αλλαγής για μετεκλογική συνεργασία – η ΝΔ μάλλον μοιάζει πολιτικά «εγκλωβισμένη».
Εξίσου δυσοίωνη είναι η κατάσταση και για το ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ποσοστά του κινούνται στο 20% και μοιάζει μάλλον απίθανο να αυξηθούν αν λάβει κανείς υπόψη πως η πλειοψηφία της κοινωνίας αποδοκιμάζει την έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης, θεωρώντας πως κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση.
Ακόμα και το μεγάλο «χαρτί» της εξόδου από τα μνημονιακά προγράμματα τον Αύγουστο του 2018 ενδεχομένως να μην αποδώσει τα αναμενόμενα, δηλαδή μια ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, αν συνεκτιμηθεί ότι πολύ δύσκολα τα όποια θετικά νέα από την εξέλιξη αυτή θα περάσουν άμεσα στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Μόνη ελπίδα του Τσίπρα για να βελτιώσει τα ποσοστά του είναι να καταφέρει να «επαναπατρίσει» όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς που τον ψήφισαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Αλλά και αυτοί δεν του αρκούν για να κάνει την πολιτική έκπληξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης