Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτική άνοδος +0,4% για Dow, εν μέσω πολιτικών ανησυχιών - Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές

Επιφυλακτική άνοδος +0,4% για Dow, εν μέσω πολιτικών ανησυχιών - Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές
Οριακές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street
(upd) Οριακές μεταβολές καταγράφει σήμερα (16/3/2018) η Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, ενώ στήριξη στους αμερικανικούς δείκτες προσφέρουν οι μετοχές χρηματοπιστωτικών και ενεργειακών εταιρειών.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 0,4% στις 24.983 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,2% στις 2.754 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο οριακά υψηλότερα, στις 7.484 μονάδες.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι αναταραχές εντός της κυβέρνησης Trump στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times», ο ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller εξέδωσε κλήτευση που υποχρεώνει τον Όμιλο Trump να παραδώσει έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ανησυχίες προκαλούν και οι συνεχείς… αποχωρήσεις από τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει αποφασίσει να απομακρύνει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster, ενώ το «CBS News» μεταδίδει σήμερα ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, John Kelly, θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη θέση του ακόμη και σήμερα.
Τα νέα αυτά έρχονται ελάχιστες ημέρες μετά την απόλυση του Rex Tillerson από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και την παραίτηση του Gary Cohn από επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές ασκούν και οι επίμονες ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο.
Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες, μετά την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων από τον Trump την περασμένη εβδομάδα.
Ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία, οι επενδυτές ανησυχούν ότι διάφορες χώρες από όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να προβούν σε αντίποινα.
Εν τω μεταξύ, μεικτά ήταν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2018, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις μειώθηκαν κατά 7% στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,236 εκατ. μονάδων, ενώ τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση των ενάρξεων στο 1,329 εκατ., αντί του 1,326 εκατ. που είχε αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των ενάρξεων κατά 1,290 εκατ. για τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, ξεχωριστά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε «άλμα» 1,1% τον Φεβρουάριο του 2018, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στις κατασκευές.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση της παραγωγής κατά 0,3%.
Παράλληλα, εντυπωσιακή πορεία ακολούθησαν τόσο οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Ειδικότερα, οι ανοικτές θέσεις εργασίας έφθασαν στο επίπεδο – ρεκόρ των 6,3 εκατ. τον Ιανουάριο του 2018, ενώ 5,6 εκατ. άνθρωποι προσελήφθηκαν και 5,4 εκατ. απολύθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.
Παράλληλα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2004, φθάνοντας στις 102 μονάδες από 99,7 μονάδες τον Φεβρουάριο 2018, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα «άγγιζε» τις 99,5 μονάδες.
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 0,6%, διαπραγματευόμενο στα 10,09 δολ.

Ήπια άνοδος στα χρηματιστήρια της Ευρώπης


Υψηλότερα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις συναλλαγές στον DAX να πραγματοποιούνται κανονικά μετά το τεχνικό πρόβλημα στην έναρξη της συνεδρίασης, με τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών να είναι, ωστόσο, περιορισμένα, λόγω των επίμονων πολιτικών ανησυχιών και των φόβων για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,22% υψηλότερα, στις 377,71 μονάδες, με τους κλάδους να «δείχνουν» προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε απώλειες 0,1%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 12.389,58 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,34% στις 7.164,14 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,29% υψηλότερα, στις 5.282,75 μονάδες.


Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων ήταν ο κλάδος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, στον απόηχο ειδήσεων εξαγορών.
Η μετοχή της Nex Group έκλεισε με ισχυρά κέρδη 30,35%, καθώς η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε πως προσεγγίστηκε από τη CME Group.
Η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε κατά 0,5%, παρά το γεγονός ότι η γερμανική τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τα αποτελέσματά της για το 2017, αναφέροντας ζημίες 751 εκατ. ευρώ, έναντι 512 εκατ. με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο, με την αναπροσαρμογή να οφείλεται στην αναβαλλόμενη φορολογία στη Βρετανία.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας προτείνει τη διανομή μερίσματος στα 0,11 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το 2016 είχε καταβάλει μέρισμα 19 σεντς ανά μετοχή.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,1% σε ετήσια βάση, από 1,3% τον Ιανουάριο του 2018, με τα στοιχεία να κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο ΔΤΚ να διαμορφωθεί στο 1,2%.
Ωστόσο, τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, κλείνοντας με κέρδη 1,46%, βρίσκοντας στήριξη στην άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Την ώρα του κλεισίματος των ευρωπαϊκών αγορών, το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 1,6%, στα 62,2 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent κατέγραφε κέρδη 1,3%, στα 66 δολ. ανά βαρέλι.
Η μετοχή της OMV ενισχύθηκε κατά 4%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι αγόρασε assets της Shell στη Νέα Ζηλανδία.

Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (16/3) οι αγορές στην Ασία, εν μέσω νέας πολιτικής αναταραχής στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 21.676,51 μονάδες, με τις πολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ να φέρουν νέα πτώση στο αμερικανικό δολάριο, ενισχύοντας το γεν.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 5.949,40 μονάδες, ενώ με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο +0,06% και τις 2.493,97 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,65% κλείνοντας στις 3.269,88 μονάδες, την ίδια στιγμή που απώλειες σημείωσε και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, και συγκεκριμένα κατά -0,12% στις 31.446 μονάδες.
Παράλληλα, στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με οριακά κέρδη 0,08% στις 11.027,70 μονάδες, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημείωσε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης