Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bastian (Task Force): Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές

tags :
Bastian (Task Force): Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές
«Θα γίνονται πολύ λίγες επενδύσεις, όσο επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του χρέους» δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος, Jens Bastian, επί διετία μέλος της Task Force στην Ελλάδα
Την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος Jens Bastian, ενώ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές κυρίως εάν αυξηθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ.
«Η ελάφρυνση του χρέους είναι απολύτως αναγκαία.
Χρησιμοποιήσαμε πολύ συχνά εμβαλωματικές λύσεις, οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή της, με αποτέλεσμα να το έχουμε και πάλι σήμερα στην ατζέντα.
Πρέπει να βρούμε τώρα μια βιώσιμη λύση, ώστε να μη χρειαστεί να ξανασυζητήσουμε το ίδιο θέμα και πάλι.
Κανένας επενδυτής δεν θα επενδύσει εάν δεν βλέπει μια (τέτοια) προοπτική.
Θα γίνονται πολύ λίγες επενδύσεις, όσο επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του χρέους» δήλωσε με συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Bastian ο οποίος επί διετία ήταν μέλος της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
«Το θεωρώ απολύτως παράτολμο να νομίζει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση του χρέους με τις δικές της δυνάμεις» τόνισε ο ίδιος.

Η έξοδος από τα μνημόνια

Όσον αφορά τη μετά-μνημόνιο εποχή, ο ίδιος τόνισε ότι η λεγόμενη καθαρή έξοδος είναι προτεραιότητα, αλλά είναι απολύτως σκόπιμο να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας.
«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η εξέλιξη της οικονομίας και η μεταρρυθμιστική ικανότητα της χώρας είναι τόσο βιώσιμες, ώστε να μπορεί η ελληνική οικονομία αργότερα να αντισταθεί ακλόνητα σε άλλες κρίσεις.
Έχω την ίδια άποψη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος λέει ότι επί του παρόντος φυσικά και είναι προτεραιότητα η λεγόμενη καθαρή έξοδος, αλλά είναι απολύτως σκόπιμο να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «Με αυτόν τον τρόπο προσφέρει κανείς στον εαυτό του μια υπηρεσία και δεν είναι πολιτικά επικίνδυνο κατά την γνώμη μου να έλθει κανείς σε ένα συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους δανειστές, ώστε να έχει εναλλακτικές επιλογές, να έχει χρηματικούς πόρους.
Δεν έχω την γνώμη ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές.
Ιδίως δεν θα το μπορεί εάν αυξηθούν ξανά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων».

Ο αλυτρωτισμός 

Για το θέμα του αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια, ο Bastian λέει: «Καμιά χώρα δεν επιτρέπεται να ενταχθεί στην ΕΕ, εάν αμφισβητεί τα σύνορα, όπως επίσης και να το συζητά υποθετικά».
Σχετικά με το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ σημειώνει ότι «είναι προς το συμφέρον των Σκοπίων να βρεθεί μια λύση, διαφορετικά θα χάσουν το τρένο για την ΕΕ. Για τα Σκόπια είναι σημαντικότερο, διότι θέλουν να ενταχθούν και στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αλλιώς θα αναβληθεί και πάλι η ένταξή τους».

Οι επενδύσεις από την Κίνα

Ο Bastian αναφέρθηκε και στις επενδύσεις από την Κίνα αλλά και στη στάση της Ευρώπης.
«Η Ευρώπη, πρέπει να το πει κανείς ανοιχτά, έχασε στο θέμα της επενδυτικής επίθεσης της Κίνας στην Ευρώπη τα περασμένα χρόνια και προσπαθεί τώρα να αντιδράσει με καθυστέρηση και ανομοιογενώς.
Καθίσταται συνεχώς δυσκολότερο να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, ώστε να διαμορφώσουν μια πολιτική στο θέμα αυτό.
Η Κίνα έχει αποδείξει εδώ και μερικά χρόνια την ετοιμότητά της να επενδύσει στην Ελλάδα, διότι δεν ορίζει την Ελλάδα ως χώρα η οποία διέρχεται κρίση, αλλά ως δυνατότητα, επιλογή, προοπτική για να επενδύσει κερδοφόρα στο μέλλον.
Κατά την γνώμη μου, η Κίνα διάβασε την Ελλάδα διαφορετικά από την Ευρώπη, η οποία με τις διαστάσεις των κρίσεών της, ή για να το πω διαφορετικά, με τις προτάσεις λιτότητας επικεντρώθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας σε ένα μονόδρομο, ενώ η Κίνα ανακάλυψε δυνατότητες και προοπτικές και γι αυτό έβαλε το χέρι στην τσέπη» δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης