Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τετ-α-τετ Merkel - Macron σήμερα (16/3) στο Παρίσι - Στη σκιά του Schaeuble ο Scholz - Στην ατζέντα οι μεταρρυθμίσεις

tags :
Τετ-α-τετ Merkel - Macron σήμερα (16/3) στο Παρίσι - Στη σκιά του Schaeuble ο Scholz - Στην ατζέντα οι μεταρρυθμίσεις
Εδώ και μήνες ο γάλλος πρόεδρος περιμένει μια απάντηση από το Βερολίνο στο σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ
Δυο μόλις μέρες μετά την επανεκλογή της η Angela Merkel βρίσκεται στο Παρίσι, όπου και θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Em. Macron.
Μαζί της έχει και τον νέο υπουργό Οικονομικών, Olaf Scholz.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο λόγος που ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός συνοδεύει την καγκελάριο είναι ότι η συζήτηση που θα γίνει στο Παρίσι θα αφορά κυρίως θέματα οικονομικής πολιτικής.
Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως είναι να διαπιστώσει ο γάλλος πρόεδρος εάν οι απόψεις της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών συμπίπτουν σε όλα τα θέματα.
Και αυτό διότι το Παρίσι "περιμένει" το Βερολίνο να προχωρήσουν την κοινή δέσμευσή τους για να δοθεί μια νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλήρη άνοδο του λαϊκισμού.
Η Γερμανία, η οποία φοβάται κυρίως να πληρώσει τα χρέη των εταίρων της, έχει ανταποκριθεί μόνον αόριστα στις γαλλικές ιδέες για προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, η καγκελάριος, ξεκινώντας την τέταρτη θητεία της, γνωρίζει ότι ο Macron, στην πρώτη θητεία του, πρέπει να πετύχει με την ευρωπαϊκή του μεταρρύθμιση, γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος της Γαλλίας παραμένει επιρρεπές στους ακροδεξιούς και τους αριστερούς λαϊκιστές.
Η Merkel θέλει επίσης να ισχυροποιήσει την Ευρωζώνη ενάντια στην επανάληψη της κρίσης που απείλησε το έργο του ενιαίου νομίσματος μόλις πριν από λίγα χρόνια, αλλά αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης στη χώρα της.
Τα μέλη του συντηρητικού μπλοκ της είναι πιο απρόθυμα από τους κεντροαριστερούς εταίρους του συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και "αλλεργικοί" στην ιδέα της συγκέντρωσης - ή της αλληλοενισχύσεως - κινδύνων και χρεών με άλλες χώρες.

Διαφωνίες SPD - CDU

Τελευταία φαίνεται ότι εταίροι του μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκράτες) βλέπουν πολύ διαφορετικά το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Em. Macron.
Μπορεί μέχρι στιγμής ο Olaf Scholz να εμφανίζεται συγκρατημένος γιατί γνωρίζει ότι στη Γερμανία περιμένουν να συνεχίσει την σταθερή (άλλοι θα έλεγαν την 'τσιγκούνικη') δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του W. Schaeuble, την ίδια ώρα όμως άλλοι πολιτικοί του SPD έχουν μιλήσει σχεδόν με ενθουσιασμό υπέρ του σχεδίου Macron.
Υπενθυμίζεται ότι ο γάλλος πρόεδρος προτείνει έναν επενδυτικό προϋπολογισμού καθώς και έναν κοινό υπουργό Οικονομικών για την ευρωζώνη.
Και οι δυο προτάσεις δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Χριστιανοδημοκράτες.
Η Merkel θέλει η ευθύνη για την δημοσιονομική πολιτική να παραμείνει στα χέρια του κάθε κράτους.
Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να μη βρεθεί η Γερμανία στη θέση να πρέπει να πληρώνει για τη Γαλλία ή για άλλες χώρες χωρίς να λαμβάνει κάποιο αντάλλαγμα.

Στο επίκεντρο η τραπεζική Ένωση

Η Merkel δήλωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία θα προχωρήσει με την τραπεζική ένωση, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται δύσκολες συζητήσεις.
"Τραπεζική ένωση - ναι, αλλά πρώτα πρέπει να υπάρξει μείωση των κινδύνων των τραπεζών και αυτό απαιτεί συζήτηση", πρόσθεσε.
Οι Γάλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για μεταρρύθμιση θα κλείσει σύντομα με το Brexit και τις εκλογές για το κοινοβούλιο.

Κοινός σκοπός η ενδυνάμωση της ΕΕ

Ήδη οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) άσκησαν δριμεία κριτική στην καγκελάριο όταν συμφώνησε να αυξήσει η Γερμανία τη συμβολή της στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ο K. Fust, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου θεωρεί αυτή την κίνηση ως άδεια για τις οικονομικά ασθενείς χώρες της ΕΕ να φορτώσουν τα βάρη τους στη Γερμανία.
«Το μεγαλύτερο λάθος είναι να κάτσει και να πει κανείς: θέλουμε να πληρώνουμε περισσότερο. Αυτό είναι απίστευτα απερίσκεπτο και επιπόλαιο».
Παρά τις όποιες διαφωνίες πάντως, Γερμανία και Γαλλία έχουν έναν κοινό σκοπό: την ενδυνάμωση της ΕΕ.
Οι δυο χώρες πρέπει να συνεργάζονται στην ΕΕ και να βρουν κοινές θέσεις, εκτιμά ο υποδιευθυντής του γερμανογαλλικού Ινστιτούτου στο Λούντβιγσκμπουργκ.
Και αυτό όχι επειδή πρόκειται για τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, ούτε επειδή είναι τόσο φιλικές οι σχέσεις των δυο χωρών αλλά επειδή οι διαφορετικές απόψεις τους είναι πλεονέκτημα για την ΕΕ: «Η συνεργασία με τη Γαλλία είναι τόσο επιτυχημένη γιατί η Γαλλία παραδοσιακά αποτελεί το αντίβαρο προς τη Γερμανία».
Εάν Γαλλία και Γερμανία μπορούν να συμφωνήσουν προκύπτει συχνά ένας συμβιβασμός εκπροσώπων, ο οποίος λίγο πολύ είναι αποδεκτός απ όλους, εκτιμά ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης