Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα τα σενάρια για την Ιταλία - Πιθανή κυβέρνηση Λέγκας - Forza Italia - Πέντε Αστέρων

Όλα τα σενάρια για την Ιταλία - Πιθανή κυβέρνηση Λέγκας - Forza Italia - Πέντε Αστέρων
Αναλυτές και επενδυτές στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στις ψηφοφορίες για τα προεδρεία στη Βουλή και τη Γερουσία, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 23 Μαρτίου
Μετά την επικράτηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, για την οποία τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εμφανέστατα, το τοπίο για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει θολό.
Αναλυτές και επενδυτές στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στις ψηφοφορίες για τα προεδρεία στη Βουλή και τη Γερουσία, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 23 Μαρτίου.
Εκεί θα διαφανούν ξεκάθαρα οι προθέσεις των κομμάτων για πιθανές συνεργασίες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, με τα σενάρια για την επόμενη μέρα να προκαλούν προβληματισμό.
Μικρό πρόκριμα αποκτά το σενάριο συγκυβέρνησης της κεντροδεξιάς συμμαχίας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αν το Δημοκρατικό Κόμμα αποφασίσει να παραμείνει στην αντιπολίτευση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Τα σενάρια και ο... ρυθμιστής

Η κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον πρώην πρωθυπουργό Silvio Berlusconi συγκέντρωσε το 37%.
Κόντρα στις προβλέψεις που ήθελαν το Forza Italia να βγαίνει πρώτο κόμμα στο εσωτερικό της συμμαχίας, η Λέγκα του Βορρά συγκέντρωσε ποσοστό 17,7% έναντι 14% του κόμματος Berlusconi, γεγονός το οποίο κατέστησε τον Matteo Salvini ηγέτη του συνασπισμού της κεντροδεξιάς.
Ωστόσο ο σχηματισμός κυβέρνησης από την κεντροδεξιά συμμαχία είναι αδύνατος, καθώς υπολείπονται 50 έδρες.
Η συμμαχία μπορεί να αναζητήσει τις 50 έδρες στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος ή του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Ωστόσο ο Matteo Salvini έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ έχει τονίσει και τις μεγάλες διαφορές με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, αφήνοντας ωστόσο ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες.
Χαμηλή θεωρεί την πιθανότητα συνεργασίας της κεντροδεξιάς συμμαχίας με το Δημοκρατικό Κόμμα ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, όπως μεταδίδει το CNBC, δεδομένης της εχθρικής στάσης του Salvini απέναντι στην κεντροαριστερά και τον Matteo Renzi.
Στον αντίποδα το Κίνημα Πέντε Αστέρων το οποίο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ως αυτόνομο κόμμα, μπορεί να προσεγγίσει το Δημοκρατικό Κόμμα και ή άλλα κεντροαριστερά κόμματα.
Σύμφωνα με την οικονομολόγο της Citigroup Giada Diani, το αριστερό κόμμα Ελευθερίας και Ισότητας θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση υπό το Κίνημα του di Maio.
Πιο θολό είναι το τοπίο για το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με το εξής δίλημμα:
Είτε να μπει σε μια λογική συνεργασίας με τα Πέντε Αστέρια, ρισκάροντας να «εξαφανιστεί» εκλογικά, είτε να σπρώξει την Ιταλία σε μια ακραία συμμαχία Λέγκας - Πέντε Αστέρων.
Ως εκ τούτου το Δημοκρατικό Κόμμα αναδεικνύεται σε ρυθμιστή για την επόμενη μέρα, παρά την εκλογική του κατρακύλα.
Το κόμμα της κεντροαριστεράς έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, τόσο με τη Λέγκα όσο και τα με Πέντε Αστέρια, με τον αναπληρωτή γραμματέα Maurizio Martina να δηλώνει ότι το κόμμα σκοπεύει να σεβαστεί την ψήφο του ιταλικού λαού και να παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Το σενάριο μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο οι αγορές, λόγω των ακραίων θέσεων που εκφράζουν τα δύο κόμματα για τη θέση της Ιταλίας στο ευρώ, αν και έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μονομερούς εξόδου.
O επικεφαλής του Κινήματος Luigi di Maio απέρριψε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης κόντρα σε όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικό το Κίνημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν φοβάται τις εκλογές.
Τέλος, δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Matarrella να ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή η Ιταλία να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, εάν αποτύχουν οι συνομίλιες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης