Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: 10 τρόποι με τους οποίους η Κίνα θα μπορούσε να αντιδράσει στους δασμούς των ΗΠΑ

MarketWatch: 10 τρόποι με τους οποίους η Κίνα θα μπορούσε να αντιδράσει στους δασμούς των ΗΠΑ
Ορισμένοι τομείς του εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump
Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέους δασμούς κατά της Κίνας, η αντίποινα από την πλευρά του Πεκίνου φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη, σύμφωνα με τον αναλυτή της Danske Bank, Allan von Mehren, και υπάρχουν διάφοροι τρόπου με τους οποίους θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί αυτή η απάντηση.
Ορισμένοι τομείς του εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, όπως η γεωργία και η μεταποίηση, και θα μπορούσαν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για μία ουσιαστική απάντηση απέναντι σε οποιαδήποτε περαιτέρω προστατευτικά μέτρα.
Ο Von Mehren της Danske Bank αναφέρει επίσης και τον υφυπουργό Εξωτερικών του Πεκίνου, ο οποίος είπε ότι η Κίνα δεν πρόκειται απλώς να καθίσει στο περιθώριο εάν τα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ πλήξουν τα συμφέροντα της χώρας.
Σε ποιους τομείς λοιπόν θα μπορούσε να αντιδράσει η Κίνα;
1. Φασόλια σόγιας
Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερη αγοραστή αμερικανικών σπόρων σόγιας, αντιπροσωπεύοντας το 60% των εξαγωγών σόγιας στις ΗΠΑ», τόνισε ο Von Mehren, προσθέτοντας ότι εάν η Κίνα γυρίσει την πλάτη της στην αμερικανική παραγωγή, θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους μεγάλους εξαγωγείς όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.
2. Βόειο κρέας
Χάρη στη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Trump και του κινέζου προέδρου Xi Jinping πέρυσι, οι ΗΠΑ άρχισαν να εξάγουν βοδινό κρέας στην ταχύτερη αναπτυσσόμενη αγορά κρέατος παγκοσμίως, μετά από μία διακοπή 14 ετών.
Ωστόσο, η Κίνα θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη συμφωνία, κλείνοντας ξανά τις πόρτες της στο αμερικανό κρέας.
3. Αεροσκάφη
Τα αεροσκάφη της Boeing αποτελούν επίσης άλλη μία σημαντική εξαγωγή προς την Κίνα, ωστόσο εάν χρειαστεί θα ήταν έυκολο για την χώρα να στραφεί στον ευρπωαϊκό ανταγωνιστή της Boeing, την Airbus, ώστε να προμηθευτεί τα αεροπλάν της.
4. Οι εμπορικές συμφωνίες του 2017
Στην πραγματικότητα, τα 300 αεροσκάφη Boeing αξίας 37 δισ. δολ. αποτέλεσαν μέρος των εμπορικών συμφωνιών του Νοεμβρίου 2017 τα οποία ανήλθαν σε 250 δισ. δολ. συνολικά.
«Ωστόσο, οι συμφωνίες αναφέρθηκαν κυρίως με τη μορφή μνημονίων κατανόησης και η Κίνα θα μπορούσε να επιλέξει να απομακρυνθεί από κάποια από αυτά», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Danske Bank.
5. Σιτηρά
Εκτός από τη σόγια, υπάρχουν και άλλα σιτηρά τα οποία αποτελούν σημαντικές εξαγωγές των ΗΠΑ στην Άπω Ανατολή, με την Κίνα να εξετάζει ήδη τον περιορισμό των εισαγωγών, μετά την ανακοίνωση του Trump για τους δασμούς.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Dankse Bank, αυτές οι κινήσεις του Πεκίνου είχαν τον αέρα της αντίποινας.
6. Ομόλογα
Η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών ομολόγων παγκοσμίως, σε σημείο που η πώληση ενός μεγάλου μέρους αυτών θα μπορούσε να στρεβλώσει την αγορά και να προκαλέσει αύξηση στην απόδοσο του αμερικανικού ομολόγου.
Ωστόσο, η πώληση αμερικανικών ομολόγων πιθανόν να είναι η πρώτη δράση για την Κίνα, καθώς μία τέτοια κίνηση θαα υποβαθμίσει την κατοχή ομολόγων από την πλευρά της χώρας.
7. Ευρύτεροι δασμοί
Φυσικά, η Κίνα θα μπορούσε επίσης να θεσπίσει ένα ευρύ φάσμα δασμών σε αμερικανικά αγαθά, κυρίως στον τομέα της επικοινωνίας και της ένδυσης, χωρίς να στοχεύει σε συγκεκριμένα προϊόντα.
8. Μποϊκοτάζ των καταναλωτών
Η κινεζική καταναλωτική αγορά θεωρείται ότι έχει τεράστια αναξιοποίητη δυναμική, ωστόσο οι κινέζοι καταναλωτές θα μπορούσαν να γυρίσουν τις πλάτες τους στις ΗΠΑ.
Αυτό θα έπληττε ιδιαίτερα τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 10 δισ. δολ. για το 2017.
«Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα δε θα ήταν δυνατό στις ΗΠΑ, καθώς η Κίνα εξάγει πολύ λιγότερες μάρκες καταναλωτών στις ΗΠΑ», τονίζει ο Von Mehren, καθώς τα περισσότερο προϊόντα που πηγαίνουν από την Κίνα στις ΗΠΑ ανήκουν στην πραγματικότητα σε αμερικανικές μάρκες.
9. Ξένες επενδύσεις των ΗΠΑ
Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να δυσκολέψει τους αμερικανούς επενδυτές στο να εμπλακούν με κινεζικούς τομείς, όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, εξαλείφοντάς τον ως επενδυτικό προορισμό.
10. Σπάνια ορυκτά
Τέλος, η Κίνα έχει σχεδόν μονοπώλειο στα ορυκτά, κατέχοντας περίπου το 90% της παγκόσμιας εξόρυξης, με τα σχετικά ορυκτά να χρησιμοποιούνται σε προϊόντας τεχνολογίας όπως κινητά τηλέφωνα, οθόνες και μπαταρίες.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να στοιχίσουν ακριβά στον Trump, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, εάν θέσει σε εφαρμογή τα προστατευτικά μέτρα, ωστόσο η Κίνα είναι απίθανο να ξεκινήσει ένα πλήρη εμπορικό πόλεμο, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και στην κινεζική οικονομία, πρόσθεσε ο Von Mehren.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης