Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πόσο έτοιμοι είναι οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων και πληροφοριών;

Πόσο έτοιμοι είναι οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων και πληροφοριών;
Η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα εγείρει ερωτήματα για την ετοιμότητα των μηχανισμών της Ελλάδας...
Έχουμε επανειλημένα αρθρογραφήσει θέτοντας παρόμομοια ερωτήματα, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει εκπονήσει κανένα σύγχρονο σενάριο διαχείρισης κρίσης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Με την ελληνοτουρκική κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, ο βουλευτής Λακωνίας και τ. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Θανάσης Δαβάκης, έχει ενδιαφέρον και αποτελεί μια -έστω και μικρή- "όαση στην έρημο" της αδιαφορίας του συνόλου σχεδόν του πολιτικού συστήματος και πολύ φοβάμαι κι ενός σημαντικού μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Στην Ερώτησή του, ο κ. Δαβάκης παρατηρεί ότι η απότομα κλιμακούμενη και ποιοτικά διαφοροποιημένη επιθετικότητα που η Τουρκία επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα, εναντίον τόσο της Ελλάδας όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγείρει επείγοντα ερωτήματα, σχετικά με την ετοιμότητα των προβλεπόμενων στο σχετικό νομικό πλαίσιο μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και συντονισμού πληροφοριών να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του παρόντος και μελλοντικού στρατηγικού περιβάλλοντος. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Εδώ και αρκετούς μήνες παρατηρείται μία σαφής και ποιοτικά διαφορετική κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, εναντίον τόσο της Ελλάδος όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με βάση αυτό το ανησυχητικό δεδομένο και λαμβάνοντας υπ’ όψη το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας στο ορατό μέλλον, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και συντονισμού πληροφοριών να ανταποκριθούν στις αυξημένες αυτές απαιτήσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι υπουργοί:

- Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) πραγματοποιήθηκαν με θέμα την οργάνωση του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.

- Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ πραγματοποιήθηκαν με θέμα τη διαμόρφωση έκτακτων εκτιμήσεων κρίσεων και την έκδοση σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.

- Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών έχουν πραγματοποιηθεί; Πόσες και ποιες από αυτές αφορούσαν έστω και μερικώς τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας και Κύπρου – Τουρκίας; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.

- Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και σήμερα, πόσες και ποιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πληροφοριών έχουν πραγματοποιηθεί; Πόσες και ποιες από αυτές αφορούσαν έστω και μερικώς στις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας και Κύπρου – Τουρκίας; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας με τις ημερομηνίες των ανωτέρω συνεδριάσεων.

- Σε τι λειτουργική κατάσταση και επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η σύσταση της οποίας προβλέπεται στο άρθρο 9Α του Ν. 2292/1995, έτσι όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν.2913/2001; Να κατατεθεί η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του ανωτέρω άρθρου.

Ας ελπίσουμε ότι θα δοθούν κάποιες ικανοποιητικές απαντήσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης