Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες επαναπατρίζουν τόνους χρυσού - Μακραίνει η λίστα

tags :
Γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες επαναπατρίζουν τόνους χρυσού - Μακραίνει η λίστα
Στη λίστα χωρών όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία, προστέθηκε πρόσφατα η Ουγγαρία
Τον επαναπατρισμό του χρυσού αποφασίζουν όλο και περισσότερες χώρες, με την τάση να διευρύνεται, κυρίως για λόγους ασφαλείας.
Στη λίστα χωρών όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία, προστέθηκε πρόσφατα η Ουγγαρία.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας (ΜΝΒ) ανακοίνωσε την επαναφορά 100 χιλ. ουγγιών (τριών τόνων) χρυσού από την Τράπεζα της Αγγλίας, με τον σχετικό όγκο να ανέρχεται συνολικά σε 33 δισ. φιορίνια (130 εκατ. δολάρια) με βάση τις τρέχουσες τιμές του χρυσού.
Η αποθήκευση αποθεμάτων χρυσού εκτός χώρας θεωρείται επικίνδυνη από όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες.
Πολλές χώρες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επέλεξαν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για να φυλάξουν τα αποθέματά τους, ωστόσο οι καιροί αλλάζουν, όπως και οι ανάγκες και τα κριτήρια για τη φύλαξη των αποθεμάτων χρυσού.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας διατηρούσε αποθέματα χρυσού από το 1924, ωστόσο κατά τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτά μεταφέρθηκαν στην Αυστρία, προτού επιστραφούν πίσω πλήρως το 1946.
Ο υψηλότερος όγκος χρυσού που είχε ποτέ η Ουγγαρία ανερχόταν σε περίπου 70 τόνους στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ η τάση συσσώρευσης χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ξεκίνησε ξανά το 2010, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης.
Τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ενώ η σύγκριση με άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης η Ουγγαρία έχει σχετικά μικρά αποθέματα χρυσού.
Όπως σχολιάζει ο Nathan McDonald του Sprott Money News, η απόφαση των κεντρικών τραπεζών να επαναπατρίσουν τον χρυσό είναι σοφή.
«Αργά η γρήγορα όποια χώρα είναι έξυπνη, θα ακολουθήσει την τάση, επαναπατρίζοντας τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου, πριν μείνουν με άδεια χέρια», σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Η Αυστρία ζήτησε τον επαναπατρισμό 15 τόνων χρυσού, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον επαναπατρισμό του μεγαλύτερου μέρους του χρυσού της από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Η Ολλανδία επαναπάτρισε 120 τόνους του πολύτιμου μετάλλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης