Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στέλνει... δυσσοίωνα μηνύματα για την οικονομία των ΗΠΑ

tags :
Η καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στέλνει... δυσσοίωνα μηνύματα για την οικονομία των ΗΠΑ
Η καμπύλη αποδόσεων τυπικά υπολογίζεται με τη μέτρηση της διαφοράς μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων
Η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στέλνει ξανά ένα ακόμη σήμα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Και αυτό το σήμα δεν είναι ευοίωνο.
Η καμπύλη αποδόσεων, η οποία τυπικά υπολογίζεται με τη μέτρηση της διαφοράς μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις μειώθηκαν ως απάντηση στις μετριοπαθείς προσδοκίες για ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ακόμη και όταν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις παρατείνουν την άνοδο τους.
Η διαφορά μεταξύ της διετούς απόδοσης και της απόδοσης των 10 ετών ομολόγων μειώθηκε στις 0,54 ποσοστιαίες μονάδες, τη μικρότερη από τις 26 Ιανουαρίου, συμπτωματικά την ημέρα του τελευταίου ρεκόρ του S & P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία του Tradeweb.



Αυτό ήταν κοντά στο χαμηλό του Ιανουαρίου, το οποίο ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Η καμπύλη αποδόσεων περιορίστηκε αυτή την εβδομάδα καθώς οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις υποχώρησαν μετά από μια σειρά από άσχημα οικονομικά στοιχεία.
Οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας την τρίτη μηνιαία πτώση τους, ενώ και τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και των επιχειρήσεων έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν μέτριες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν την καμπύλη αποδόσεων, διότι μπορούν να σηματοδοτήσουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επιταχύνεται.
Μπορεί να δείξει το αντίθετο όταν έρχεται ύφεση.
Και όταν οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι αποφέρουν περισσότερα από τους μακροπρόθεσμους ομολόγους τους, σηματοδοτεί ότι έρχεται μια ύφεση.
Η καμπύλη αποδόσεων επηρεάζει επίσης τμήματα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Οι αυξανόμενες αποδόσεις φέτος είχαν καταστήσει την καμπύλη αποδόσεων πιο απότομη καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα έχουν μειώσει αυτές τις προσδοκίες.
Στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ο δείκτης αντιστάθμισης του πραγματικού ΑΕΠ της Federal Reserve Bank of Atlanta προέβλεψε ότι η αμερικανική οικονομία αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 3,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά μέχρι την Τετάρτη μειώθηκε το ποσοστό μειώθηκε στο 1,9%.
Αν και ορισμένοι αμφισβήτησαν πρόσφατα την πρόβλεψη της καμπύλης, πολλοί λένε ότι εξακολουθεί να προσφέρει ένα αξιόπιστο σήμα.



"Οι περίοδοι με ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης ακολουθούνται αξιόπιστα από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και σχεδόν πάντοτε από ύφεση", ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες της Federal Reserve Bank of San Francisco, στις αρχές του μήνα.
Ουσιαστικά είναι μια δυσοίωνη τάση η σημερινή.
Αλλά τίποτα σε αυτόν τον υπερβολικά περίπλοκο κόσμο δεν είναι καθόλου απλό, οπότε πριν υποθέσουμε ότι η ύφεση είναι κοντά, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9% το Φεβρουάριο, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν και οι αγορές εργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης