Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αιφνιδιασμός από Σαββίδη - Πούλησε τη ΣΕΚΑΠ και την Donskoy Tabak στην Japan Tobacco έναντι 1,6 δισ. δολ.

tags :
Αιφνιδιασμός από Σαββίδη - Πούλησε τη ΣΕΚΑΠ και την Donskoy Tabak στην Japan Tobacco έναντι 1,6 δισ. δολ.
Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ, οπλισμένου στο γήπεδο της Τούμπας
Σε ιαπωνικά χέρια περνάει η ΣΕΚΑΠ, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να πουλήσει την Donskoy Tabak στην Japan Tobacco έναντι 1,6 δισ. δολ.  όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση της Donskoy Tabak, ο Όμιλος Japan Tobacco θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της ΣΕΚΑΠ.
Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ, οπλισμένου στο γήπεδο της Τούμπας.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η απόφαση δεν φαίνεται να συνδέεται με τα γεγονότα της Τούμπας, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας οι διαπραγματεύσεις για το deal ήταν μακροχρόνιες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν πάνω από ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από τον Ιβάν Σαββίδη είχε προκαλέσει μεγάλη πολιτική κόντρα λόγω της αναστολής αναγκαστικής εκτέλεσης προστίμου ύψους 44 εκατ. ευρώ, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ευνοϊκή μεταχείριση του επιχειρηματία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr η Japan Tobacco αναλαμβάνει και την καταβολή των προστίμων, εφόσον της ζητηθεί.
Η Donskoy Tabak ελέγχει το 8% της αγοράς καπνού στη Ρωσία, ενώ η ΣΕΚΑΠ το 4% της εγχώριας αγοράς.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

Συμφωνία για την απόκτηση της Donskoy Tabak και της ΣΕΚΑΠ ανακοίνωσε σήμερα η Japan Tobacco Inc.
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018.
H Japan Tobacco Inc. (JT) (TSE: 2914) ανακοινώνει σήμερα ότι, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο Όμιλος Εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), με σκοπό την ενίσχυση της πρώτης θέσης της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).
«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας.
Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας.
Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.
Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.
Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους.
Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.
Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018.


Νταβιντιάν (πρόεδρος ΔΣ ΣΕΚΑΠ): Απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε., κ. Αρτούρ Νταβιντιάν, τοποθετήθηκε σχετικά με την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου της εταιρείας από τον Όμιλο JT, κάνοντας λόγο για μία απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Νταβιντιάν: «Σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Businnes Complex of the “Agrocom Group” (“Donskoy Tabak”), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ.
Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών.
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκησαν πάνω από έναν χρόνο.
Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση.
Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ, μπροστά σε μια νέα εποχή.
Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία.
Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Dimera Group” αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».


O Βασίλης Βωβός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας της Japan Tobacco με την Donskoy Tabak του Σαββίδη

O Βασίλης Βωβός είναι αρχιτέκτονας της συμφωνίας της Japan Tobacco με την εταιρεία Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη, η οποία να σημειωθεί αλλάζει τα δεδομένα  στην αγορά της καπνοβιομηχανίας στη Ρωσία, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Βασίλης Βωβός βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας της Japan Tobacco καθώς κατέχει τη θέση του πρόεδρου της εταιρείας που εποπτεύει την αγορά της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης.
Η έδρα της εταιρείας είναι στη  Γενεύη και βρίσκεται ένα σκαλοπάτι  πιο κάτω  από τη  μητρική  εταιρεία με έδρα το Τόκιο της Ιαπωνίας.
Ο Βασίλης Βωβός με καταγωγή  από τον Πύργο της Ηλείας  ήταν ο εμπνευστής  της συμφωνίας που αλλάζει  τα δεδομένα  για την ιαπωνική  εταιρεία.
Σύμφωνα  με πληροφορίες, ο πρόεδρος της  Κεντρικής και  Δυτικής Ευρώπης της Japan Tobacco, έχει επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα μετά το deal με τον Ιβάν Σαββίδη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν  ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι πολύ πιθανό να  έχει συνάντηση  με υπουργούς  της κυβέρνησης του Αλέξη  Τσίπρα.
Η υψηλή  φορολογία στα  τσιγάρα θα είναι  ένα από τα θέματα που τεθούν  αλλά και οι επενδύσεις  που της Japan Tobacco.
Η εξαγορά  της Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη θα εκτινάξει την ιαπωνική εταιρεία στην πρώτη θέση στην αγορά της Ρωσίας αφού θα κατέχει πλέον το 40%.
Την ίδια στιγμή η εξαγορά  θα φέρει ανακατατάξεις στα μερίδια των εταιρειών  σε παγκόσμιο επίπεδο αφού η αγορά της Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στο κόσμο. Στην Ελλάδα, η JTI,  είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.
Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους.
Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας.
Το 2017 έδωσε  640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού, ενώ  στηρίζει  την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.
Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.

Η διαμάχη για το πρόστιμο των 44 εκατ. ευρώ


Το  Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, στις αρχές Μαρτίου, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία κατά των ασφαλιστικών μέτρων είσπραξης του προστίμου των 44 εκατ. ευρώ.
Μετά από αυτή την απόφαση η ΣΕΚΑΠ δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει το πρόστιμο, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, κάτι που θα την οδηγούσε σε αναπόφευκτο λουκέτο όπως έχουν δηλώσει στελέχη της στο bankingnews.gr.
Όμως η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο και αναμένεται να συγκληθεί για να εξετάσει την υπόθεση περί τις αρχές Μαϊου.
Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, με απόφασή του στις 8 Δεκεμβρίου 2017, επικύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και πλέον ανέρχεται με τις προσαυξήσεις στα 44 εκατ.ευρώ, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν προχωρήσει η εξαγορά της από τον όμιλο Σαββίδη.
Το πρόστιμο γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.
Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

Deloitte: Στα 466 εκατ. ευρώ οι εισφορές της ΣΕΚΑΠ στο Δημόσιο το διάστημα 2013 - 2017

Φόρους και εισφορές ύψους 466 εκατομμυρίων ευρώ απέδωσε μεταξύ 2013 και 2017 στο ελληνικό κράτος η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ενώ στο ίδιο διάστημα κατέβαλε για μισθοδοσία περί τα 26 εκατ. ευρώ και πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 63 εκατ. ευρώ, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του τοπικού Επιμελητηρίου.
Η μελέτη, με τίτλο «ΣΕΚΑΠ: Ο αντίκτυπος της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», εντάσσεται στο πλαίσιο πιλοτικής πρωτοβουλίας, με αντικείμενο τις μεγάλες εταιρείες της περιοχής, που ανέλαβε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με στόχο να αναδείξει τη θετική επίδραση της λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή.
«Στην Ξάνθη είμαστε από τους τελευταίους στην Ελλάδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (σ.σ. 9.549 ευρώ στην Ξάνθη, έναντι μέσου όρου 16.249 ευρώ για τη χώρα το 2015) και από τους πρώτους σε ανεργία (σ.σ. 30,2% στoν νομό Ξάνθης στο πρώτο τρίμηνο του 2017, έναντι 23,5 στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat).
Το 2008 οι επιχειρήσεις στην περιοχή μας απασχολούσαν πάνω από 7.500 άτομα και σήμερα αυτά έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 3.500» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στυλιανός Μωραΐτης.
Ο ίδιος προσθέτει:
«Αναλάβαμε αυτήν την πιλοτική πρωτοβουλία -κι εφόσον δούμε απτά αποτελέσματα θα την επεκτείνουμε με μελέτες και για άλλες μεγάλες επιχειρήσεις- προκειμένου να ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους ότι δεν μπορούμε να λέμε πως όταν κλείνει μια εταιρεία με 100 ή 200 εργαζομένους, χάνονται μόνο οι θέσεις εργασίας.
Δεν μπορεί να τελειώνει εκεί το πράγμα, με τη λογική ότι οι άνθρωποι αυτοί ή θα μεταναστεύσουν στη Γερμανία ή θα γίνουν πένητες.
Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από μία και μόνο θέση εργασίας είναι πάρα πολλά και πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, γιατί δεν χάνονται μόνο θέσεις εργασίας, μα και άλλα, τεράστια μεγέθη».
Η μελέτη της Deloitte πρόκειται, κατά τον κ. Μωραΐτη, να κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, καθώς και στις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ 2013 και 2017, μέσα σε μια πενταετία, η ΣΕΚΑΠ έχει καταβάλει (με βάση στοιχεία που η ίδια η επιχείρηση διέθεσε στη Deloitte) συνολικά 466 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος με τη μορφή φόρων και εισφορών (352 εκατ. σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, 100 εκατ. σε ΦΠΑ, 10 εκατ. στο ΙΚΑ, συν τους παρακρατηθέντες φόρους για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και την ακίνητη περιουσία της).
Όπως διευκρινίζεται, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καταλαμβάνει το 82% της συνολικής πώλησης του πακέτου που προπληρώνεται από τις καπνοβιομηχανίες κατά τη διαδικασία επισφράγισης των πακέτων, προτού διατεθούν στο εμπόριο και άρα ανεξαρτήτως πώλησης των τσιγάρων, τα έσοδα καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.

Η ΣΕΚΑΠ προμηθεύτηκε 950 τόνους ελληνικού καπνού το 2013-2017

Την τελευταία πενταετία η ιδρυθείσα εν έτει 1975 ΣΕΚΑΠ απασχόλησε ετησίως, κατά μέσο όρο, 190 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, με συνολικό κόστος μισθοδοσίας 25,8 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ 2013 και 2017, η εταιρεία προμηθεύτηκε περίπου 950 τόνους ελληνικού καπνού, εκ των οποίων περίπου 40% προερχόταν από παραγωγούς της Θράκης.
Παράλληλα, συνεργάζεται με περίπου 100 εταιρείες διανομής σε όλη την Ελλάδα, συντηρώντας -σύμφωνα πάντα με τη μελέτη- σημαντικό ποσοστό του κύκλου εργασιών τους (στο 34% αυτών η ΣΕΚΑΠ έχει μερίδιο άνω του 50%) και συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα πολλών εξ αυτών.
Περαιτέρω, για κάθε ένα ευρώ δαπάνης της ΣΕΚΑΠ σε προμηθευτές της στην Ελλάδα, η εταιρεία συντηρεί 1,6 ευρώ αμοιβών σε προσωπικό, 3,9 ευρώ παραγόμενου προϊόντος, 1,9 ευρώ προστιθέμενης αξίας και 28 ευρώ δημόσιων εσόδων.
Επιπλέον, συντηρεί 330 θέσεις εργασίας ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά στην τοπική οικονομία.
Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 10% και αύξηση των εξαγωγών (σήμερα περίπου το 70% των συνολικών πωλήσεων) μέσω της επέκτασης σε νέες αγορές (Αφρική, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία). Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, η εταιρεία έκλεισε το 2016 με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο διάστημα 2013-2017 πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 63 εκατ. ευρώ.
Στην εταιρεία έχει καταλογισθεί πρόστιμο 38 εκατ. ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις προ της ιδιωτικοποίησής της, για το οποίο η εταιρεία έχει καταθέσει προσφυγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης