Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA/ML: Πιθανή η δημιουργία bad bank στην Ελλάδα, αλλά θα είναι... μικρή - Υπαρκτός ο κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης

tags :
BofA/ML: Πιθανή η δημιουργία bad bank στην Ελλάδα, αλλά θα είναι... μικρή - Υπαρκτός ο κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης
Η BofA συντηρεί τη σύσταση underperform για τις ελληνικές τράπεζες, με την τιμή στόχο της Αlpha Βank να είναι στο 1,36 ευρώ, της Eurobank στα 0,65 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 0,25 ευρώ και της Πειραιώς στα 3,26 ευρώ.
Πιθανή είναι η δημιουργία bad bank στην Ελλάδα, αλλά θα είναι μικρής εμβέλειας, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch, αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικότερα, στην τελευταία 9σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greek Banks - Bad bank: Possible, but likely small" (Ελληνικές Τράπεζες - "Κακή" Τράπεζα: Πιθανή, αλλά μάλλον μικρή), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch σχολιάζει το νέο σχέδιο της Κομισιόν για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Στόχος αυτού του σχεδίου είναι να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs, καθώς οι ενέργειες μέσω αναδιαρθρώσεων, εξακολουθούν να κινούνται αργά.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια AMC στην Ελλάδα θα είναι μικρή, ενώ θα επιτρέψει στις τράπεζες να συνεχίσουν να εργάζονται για τη μείωση των προβληματικών δανείων.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η δημιουργία AMC, δεν αποκλείεται να υπάρξει ανάγκη για τον σχηματισμό περαιτέρω προβλέψεων.
Επίσης, η BofA επαναλαμβάνει τον κίνδυνο για χαμηλές αποδόσεις στον ελληνικό κλάδο, καθώς συνεχίζει να βλέπει έναν σημαντικό κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης.

Ελληνική AMC: Μόνο μία από τις πολλές ενέργειες που απαιτούνται

Η BofA εκτιμά ότι τα εταιρικά NPEs θα είναι πιο δύσκολο να διαχωριστούν από μια τράπεζα σε μια AMC, λόγω της ολιστικής φύσης της σχέσης μεταξύ τραπεζών και εταιρειών.
Τα NPEs των επιχειρηματικών δανείων φτάνουν το 60% (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ).
Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΚ επισημαίνει ότι μια AMC μπορεί να εξεταστεί για ένα τραπεζικό σύστημα όπως η Ελλάδα, όπου τα εν λόγω δάνεια είναι κυρίως εταιρικά.
Σημειώνει επίσης ότι "η πραγματοποίηση εξασφαλίσεων για τα RRE θα είναι ιδιαίτερα προβληματική λόγω των νομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών και ότι τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια προς ΜΜΕ θα θεωρούνται για την AMC ως "εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις".
Θεωρούμε ότι μια AMC, εάν υλοποιηθεί στην Ελλάδα, θα είναι πιθανώς μικρή, αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες να ασχοληθούν με το μεγαλύτερο μέρος των NPEs.



Οι αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων παραμένουν ασαφείς και θα είναι καθοριστικές

Η Επιτροπή έχει επίσης επισημάνει ότι ένας κρίσιμος ρόλος στην επιτυχία των AMCs θα είναι η αποτίμηση των assets.
Επίσης, η BofA εκτιμά ότι μια ελληνική AMC θα σήμαινε ενδεχομένως περαιτέρω διαγραφές για τις τράπεζες, αν και το σχέδιο το αφήνει και αυτό το ασαφές.
Θα υπάρξει επίσης κάποια μορφή κατανομής κινδύνου.
Η BofA συντηρεί τη σύσταση underperform για τις ελληνικές τράπεζες, με την τιμή στόχο της Αlpha Βank να είναι στο 1,36 ευρώ, της Eurobank στα 0,65 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 0,25 ευρώ και της Πειραιώς στα 3,26 ευρώ.



Θα είναι μέρος των συζητήσεων περί εξόδου

Σύμφωνα με την BofA υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και το δυναμικό για άλλες λύσεις στα προβληματικά δάνεια.
Μια AMC θα μπορούσε να είναι ένα μέρος αυτού.
Εκτιμά ότι είναι πιθανό να είναι αναγκαία μια προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, αποφασίζοντας να καθιερώσουν μια AMC δεδομένη: (1) την αβεβαιότητα γύρω από τη δυναμική της AMC και (2) τη χρηματοδότηση που προτείνεται για την AMC και αν θα φέρει κρατική εγγύηση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης