Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξπρές διαπραγμάτευση ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση

tags :
Εξπρές διαπραγμάτευση ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση
Αύξηση του βασικού μισθού στα 680 ευρώ προτείνει ο Β. Κορκίδης
Άτυπη συνάντηση έχουν προγραμματίσει το απόγευμα ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ΣΕΤΕ) προκειμένου να συζητήσουν την υπογραφή της Νέα Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 που αφορά τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό ώστε να μη κινδυνεύσουν το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων.
Η προθεσμία για την εξπρές διαπραγμάτευση λήγει 31 Μαρτίου καθώς εκπνέει η μετενέργεια της σύμβασης.
Η συμφωνία θα προβλέπει την συνέχιση των όρων εργασίας θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10% .
Επίσης η σύμβαση θα προβλέπει δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού και για τον εργαζόμενο πατέρα στον ιδιωτικό τομέα.
Οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν πλέον δικαίωμα να διαπραγματευτούν μισθούς καθώς ο κατώτατος μισθός ορίζεται από το κράτος διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης από επιστημονική επιτροπή. Υπ’όψη λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.
Η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου έχει εξαγγείλει ότι «θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού».  
Μετά το Πάσχα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού.
Πάντως σύμφωνα με το νόμο η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τέλος Φεβρουαρίου.
Ήδη στο Υπουργείο Εργασίας συζητείται η εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου και αναδεικνύεται πρόσφατα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στην Πορτογαλία, από τον μνημονιακό βασικό μισθό των 530€, η κατώτατη αμοιβή αυξήθηκε σε 557€ το 2017 για να φθάσει τα 580€ το 2018 και τα 600€ το 2019.
Στην Πορτογαλία η αύξηση των κατώτατων αμοιβών συνδυάζεται με σημαντικές μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας συνολικά
Ο σχηματισμός του φακέλου με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, θα πρέπει να αποσταλεί -μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018- προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για την απαραίτητη κοινωνική διαβούλευση.
Οι κοινωνικοί εταίροι πλην του ΣΕΒ τάσσονται υπέρ του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων ..
Η λύση, που η ΕΣΕΕ έχει καταθέσει ως επίσημη πρόταση, είναι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του 3ου δημοσιονομικού προγράμματος σε τρία χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59€, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39€).  
Η ΕΣΕΕ – όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς πιστεύει πως θα ενισχύσει την αγορά, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:«Η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ δεν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα.
Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους.
Η υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ απαιτεί σύνεση και συναίνεση, ενώ αποτελεί μια ευθύνη, την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος διαθέτει.
Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργηση της.»
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης