Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κ. Φέγγος (VERSAL): Το ΧΑ προβάλλει τις εισηγμένες που δίνουν μερίσματα αφού λείπουν οι αποδόσεις

Κ. Φέγγος (VERSAL): Το ΧΑ προβάλλει τις εισηγμένες που δίνουν μερίσματα αφού λείπουν οι αποδόσεις
Οι πωλητές φοβούνται να σπρώξουν τις τιμές πολύ κάτω και αγοραστές δεν υπάρχουν
Σε μια περίεργη μέγγενη έχει πιαστεί το Ελληνικό χρηματιστήριο.  
Από τη μία υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να πάει καλά και από την άλλη οι ίδιοι οι Έλληνες προπαγανδίζουμε τους κινδύνους που κάνουν την επένδυση στην Ελλάδα επισφαλή.
Από τεχνική άποψη, μακροπρόθεσμοι δείκτες δείχνουν άνοδο. Συγκεκριμένα αν δούμε τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 22 ημερών σε σύγκριση με το εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, χρησιμοποιώντας εβδομαδιαία στοιχεία, θα δούμε ότι η πορεία τους σηματοδοτεί μεγάλη άνοδο το επόμενο διάστημα.
Από θεμελιώδη άποψη, πολλές εισηγμένες δείχνουν αποτελέσματα καλύτερα των αναμενομένων και σε κάθε περίπτωση κερδοφορία, ενώ αρκετές εισηγμένες αρχίζουν να δίνουν μερίσματα μετά από αρκετά χρόνια.  Το πακέτο Junker, μέρος του οποίου πέρυσι χρηματοδότησε τις ομολογιακές εκδόσεις, βρίσκεται εκεί και περιμένει.  
Φυσικά περιμένει εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και καλό κλίμα στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα, ώστε για κάθε ευρώ που δίνεται από το πακέτο, οι ξένοι επενδυτές να συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση με άλλα πέντε ευρώ και να δημιουργείται μόχλευση. Οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ότι αυτό θα βοηθήσει στην έκδοση νέων ομολογιακών δανείων και πιθανόν και την αύξηση μετοχικών κεφαλαίων ή και τις νέες εισαγωγές.
Οι τράπεζες πουλάν τα πολύ επισφαλή κόκκινα δάνεια χωρίς να καταγράφουν νέες ζημιές (επειδή ήδη έχουν καταγράψει ζημιές της τάξης του 96%), τα λειτουργικά τους αποτελέσματα είναι καλά, ενώ τα stress tests δεν αναμένεται να υποδείξουν άμεσα αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.  
Από την άλλη η μαζική επίλυση των κόκκινων δανείων καθυστερεί και αυτό εντείνει τις ανησυχίες για πρόσθετες επισφάλειες.
Στην αρνητική πλευρά κυριαρχούν τα γεωπολιτικά και η ανησυχία για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα στήριξης φέτος το καλοκαίρι.
Οι σχέσεις με τους γείτονές μας είναι όλες σε κρίση, ενώ η επιθετικότητα της Τουρκίας δημιουργεί φήμες για θερμό επεισόδιο, χωρίς αυτό να διαψεύδεται από τους αρμόδιους παράγοντες της Ελλάδας.
Προχωρούμε ολοταχώς για το τελικό στάδιο των «μνημονίων», με λιγότερες από 100 μέρες μπροστά μας, χωρίς να έχει γίνει καθαρό τι είναι εφικτό να επιτύχουμε.
Όλα αυτά δημιουργούν σύγχυση στους επενδυτές και δημιουργούν την κατάσταση που βιώνουμε.  
Οι πωλητές φοβούνται να σπρώξουν τις τιμές πολύ κάτω και αγοραστές δεν υπάρχουν.
Συνήθως μετά το Πάσχα η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις και ότι ο δείκτης θα διατηρηθεί στην παρούσα διακύμανση μεταξύ 800 και 840 μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου σε μετοχές που δίνουν μερίσματα, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης