Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

O Β. Βωβός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας JTI - Donskoy Tabak του Σαββίδη

tags :
O Β. Βωβός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας JTI - Donskoy Tabak του Σαββίδη
O Βασίλης Βωβός αρχιτέκτονας της συμφωνίας της Japan Tobacco με την Donskoy Tabak του Σαββίδη
O Βασίλης Βωβός είναι αρχιτέκτονας της συμφωνίας της Japan Tobacco με την εταιρεία Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη, η οποία να σημειωθεί αλλάζει τα δεδομένα  στην αγορά της καπνοβιομηχανίας στη Ρωσία, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Βασίλης Βωβός βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας της Japan Tobacco καθώς κατέχει τη θέση του πρόεδρου της εταιρείας που εποπτεύει την αγορά της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης.
Η έδρα της εταιρείας είναι στη  Γενεύη και βρίσκεται ένα σκαλοπάτι  πιο κάτω από τη  μητρική  εταιρεία με έδρα το Τόκιο της Ιαπωνίας.
Ο Βασίλης Βωβός με καταγωγή  από τον Πύργο της Ηλείας ήταν ο εμπνευστής  της συμφωνίας που αλλάζει  τα δεδομένα  για την ιαπωνική εταιρεία.
Σύμφωνα  με πληροφορίες, ο πρόεδρος της  Κεντρικής και  Δυτικής Ευρώπης της Japan Tobacco, έχει επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα μετά το deal με τον Ιβάν Σαββίδη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν  ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι πολύ πιθανό να  έχει συνάντηση  με υπουργούς  της κυβέρνησης του Αλέξη  Τσίπρα.
Η υψηλή  φορολογία στα  τσιγάρα θα είναι  ένα από τα θέματα που τεθούν  αλλά και οι επενδύσεις  που της Japan Tobacco.
Η εξαγορά  της Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη θα εκτινάξει την ιαπωνική εταιρεία στην πρώτη θέση στην αγορά της Ρωσίας αφού θα κατέχει πλέον το 40%.
Την ίδια στιγμή η εξαγορά  θα φέρει ανακατατάξεις στα μερίδια των εταιρειών  σε παγκόσμιο επίπεδο αφού η αγορά της Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στο κόσμο.
Στην Ελλάδα, η JTI,  είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.
Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους.
Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας.
Το 2017 έδωσε  640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού, ενώ  στηρίζει  την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.
Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης