Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, εν μέσω πολιτικών και εμπορικών ανησυχιών - Στο +0,36% ο DAX

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, εν μέσω πολιτικών και εμπορικών ανησυχιών - Στο +0,36% ο DAX
Ελαφρώς υψηλότερα έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης
Υψηλότερα έκλεισαν σήμερα (16/3/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις συναλλαγές στον DAX να πραγματοποιούνται κανονικά μετά το τεχνικό πρόβλημα στην έναρξη της συνεδρίασης, με τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών να είναι, ωστόσο, περιορισμένα, λόγω των επίμονων πολιτικών ανησυχιών και των φόβων για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,22% υψηλότερα, στις 377,71 μονάδες, με τους κλάδους να «δείχνουν» προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε απώλειες 0,1%.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 12.389,58 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,34% στις 7.164,14 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,29% υψηλότερα, στις 5.282,75 μονάδες.


Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων ήταν ο κλάδος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, στον απόηχο ειδήσεων εξαγορών.
Η μετοχή της Nex Group έκλεισε με ισχυρά κέρδη 30,35%, καθώς η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε πως προσεγγίστηκε από τη CME Group.
Η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε κατά 0,5%, παρά το γεγονός ότι η γερμανική τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τα αποτελέσματά της για το 2017, αναφέροντας ζημίες 751 εκατ. ευρώ, έναντι 512 εκατ. με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο, με την αναπροσαρμογή να οφείλεται στην αναβαλλόμενη φορολογία στη Βρετανία.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας προτείνει τη διανομή μερίσματος στα 0,11 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το 2016 είχε καταβάλει μέρισμα 19 σεντς ανά μετοχή.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,1% σε ετήσια βάση, από 1,3% τον Ιανουάριο του 2018, με τα στοιχεία να κρίνονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο ΔΤΚ να διαμορφωθεί στο 1,2%.
Ωστόσο, τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, κλείνοντας με κέρδη 1,46%, βρίσκοντας στήριξη στην άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Την ώρα του κλεισίματος των ευρωπαϊκών αγορών, το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 1,6%, στα 62,2 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent κατέγραφε κέρδη 1,3%, στα 66 δολ. ανά βαρέλι.
Η μετοχή της OMV ενισχύθηκε κατά 4%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι αγόρασε assets της Shell στη Νέα Ζηλανδία.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν και οι αναταραχές εντός της κυβέρνησης Trump στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει αποφασίσει να απομακρύνει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster, ενώ το «CBS News» μεταδίδει σήμερα ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, John Kelly, θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη θέση του ακόμη και σήμερα.
Τα νέα αυτά έρχονται ελάχιστες ημέρες μετά την απόλυση του Rex Tillerson από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και την παραίτηση του Gary Cohn από επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές ασκούν και οι επίμονες ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο.
Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες, μετά την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων από τον Trump την περασμένη εβδομάδα.
Ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία, οι επενδυτές ανησυχούν ότι διάφορες χώρες από όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να προβούν σε αντίποινα.
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS