Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς θα αντιδράσει (;) ο ΟΠΕΚ στην αύξηση παραγωγής του shale πετρελαίου από τις ΗΠΑ

Πώς θα αντιδράσει (;) ο ΟΠΕΚ στην αύξηση παραγωγής του shale πετρελαίου από τις ΗΠΑ
Ο ΟΠΕΚ αναγνώρισε τελικά αυτό που όλοι οι άλλοι έχουν καταλάβειθ εδώ και καιρό, ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ αυξάνεται.
Στην έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου το Μάρτιο του 2018, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την προσφορά πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ για το 2018 κατά 280.000 βαρέλια ημερησίως, μια πολύ σημαντική αναθεώρηση.
Αυτό ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση 1,66 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.
Ο ΟΠΕΚ σημείωσε ότι "η ανοδική αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στο α' τρίμηνο του 2018 κατά 360 χιλ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στις χώρες του ΟΟΣΑ (Αμερική και Ευρώπη) και στην Κίνα".
Ο ΟΠΕΚ παραδέχεται ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξάνεται, γεγονός που περιπλέκει τους υπολογισμούς του οργανισμού για την επανεξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.
Βασικά, η πρόβλεψη αναγνωρίζει τώρα ότι η προσφορά πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση για το 2018.
Η τάση είναι ανησυχητική για τον ΟΠΕΚ.
Οι επιπτώσεις των περικοπών στην παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως (περίπου 600 χιλ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την Ρωσία και άλλες χώρες παραγωγούς πετρελαίου) είχαν μικρή επίπτωση στις τιμές στις αρχές του 2017, πιθανώς λόγω της αύξησης της παραγωγής και των εξαγωγών λίγο πριν την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ωστόσο, καθώς το 2017 προχωρούσε, οι περικοπές στην παραγωγή άρχισαν να αποδίδουν.
Τα αποθέματα μειώθηκαν στα τέλη του 2017, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου.
Ορισμένοι αναλυτές πρόβλεψαν μάλιστα ότι η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε ήδη να έχει εξισορροπηθεί.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε ανάλυσή του ανέφερε ότι στις αρχές του 2018 παρά την αύξηση των τιμών, τα αποθέματα πετρελαίου θα άρχιζαν να αυξάνονται εκ νέου στο α' εξάμηνο του 2018.
Τον Ιανουάριο, οι έμποροι πετρελαίου "κατέστρεψαν" αυτή την μέτρια εκτίμηση, οδηγώντας την τιμή του Brent στα 70 δολάρια το βαρέλι.
Από τότε όμως το ράλι σταμάτησε, με την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να αυξάνεται ξανά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.
Στις επόμενες εβδομάδες, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα αναμενόμενα ισχυρά κέρδη έχουν μετατραπεί σε προσδοκίες ενός παλιρροιακού κύματος νέων προμηθειών που θα ωθήσει την παραγωγή των ΗΠΑ πάνω από τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο τέλος του 2018.



Ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί to 2018 κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κάτι που θα αντισταθμιστεί από την παγκόσμια αύξηση της προσφοράς κατά 1,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Τελικά, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί λίγο λιγότερη παραγωγή από τον ΟΠΕΚ.
Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάγκη της παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως για το 2018.
Αυτό περιπλέκει τα πράγματα για τον ΟΠΕΚ, αλλά προς το παρόν η ομάδα θα παραμείνει στην πορεία πουθ έχει επιλέξει.
Η έκθεση του ΟΠΕΚ κατέδειξε την απότομη πτώση των αποθεμάτων από το 2017.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχονται μόλις σε 74 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από τον πενταετή μέσο όρο, ενώ τα ραφιναρισμένα αποθέματα παρουσιάζουν έλλειμμα 24 εκατομμυρίων βαρελιών σε σχέση με τον εποχιακό κανόνα.
Αυτό αποδυκνύει ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ είχαν τεράστιο αντίκτυπο.
Ωστόσο, όπως αναμενόταν, τα αποθέματα άρχισαν να αυξάνονται ξανά.
Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε αύξηση των αποθεμάτων τον Ιανουάριο του 2018 κατά 13,7 εκατ. βαρέλια, την πρώτη αύξηση μέσα σε πέντε μήνες.
Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμη και με αργό ρυθμό, ο στόχος της επαναφοράς των αποθεμάτων στο πενταετές μέσο όρο θα παραμείνει ασαφής.
Την ίδια ώρα η παραγωγή σχισιτολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξάνεται, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς από τον ΟΠΕΚ.
Το Reuters αναφέρει ότι ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih εξετάζει άλλες μετρήσεις που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τις περικοπές του ΟΠΕΚ, όπως τα μη αποθέματα του ΟΟΣΑ, τα πλωτά αποθέματα και το πετρέλαιο που βρίσκεται υπό διαμετακόμιση.
Το πρόβλημα με αυτό είναι τα αποθέματα του ΟΟΣΑ ήταν πάντα η κύρια μέτρηση ακριβώς επειδή προσφέρουν τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα.
Τα στοιχεία για τα αποθέματα πετρελαίου σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ είναι δυσνόητα και αδιαφανή.
Μια άλλη μέτρηση φαίνεται πιο ελπιδοφόρα, μέρες εμπρόσθιας κάλυψης.
Αυτό καταγράφει την ποσότητα του αποθεματοποιημένου πετρελαίου σε σχέση με το πόσες ημέρες μπορεί να καλύψει η προμήθεια αυτή.
Επειδή η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος χρειάζεται περισσότερα αποθέματα πετρελαίου από ό, τι παλαιότερα.
Για παράδειγμα, τα εμπορικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ ανήλθαν τον Ιανουάριο του 2018 σε 60 ημέρες παγκόσμιας ζήτησης, γεγονός που σημαίνει στην πραγματικότητα 5,3 ημέρες χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Βασικά, είναι 0,6 ημέρες κάλυψης χαμηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο - με άλλα λόγια, η αγορά πετρελαίου είναι ισορροπημένη σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση.
Δεν είναι σαφές πώς αυτό θα ενημερώσει και θα καθοδηγήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΟΠΕΚ.
Η παραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου εξακολουθεί να αυξάνεται, διατηρώντας ένα φραγμό στις τιμές του πετρελαίου, ανεξάρτητα από τις μετρήσεις  που θέλει να χρησιμοποιήσει ο ΟΠΕΚ.
Αν ο ΟΠΕΚ δηλώσει τη νίκη του και επιστρέψει στην πλήρη παραγωγή, οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα καταγράψουν σημαντική πτώση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης