Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα «βόμβα» ΔΝΤ με «άρωμα» Ελλάδας - Χωρίς αξιόπιστες τράπεζες δεν υπάρχει συμφωνία δανεισμού

Νέα «βόμβα» ΔΝΤ με «άρωμα» Ελλάδας - Χωρίς αξιόπιστες τράπεζες δεν υπάρχει συμφωνία δανεισμού
Νέα «βόμβα» ΔΝΤ με «άρωμα» Ελλάδας - Χωρίς αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν υπάρχει συμφωνία
Νέους κανόνες υιοθέτησε το Διεθνες Νομισμάτικό Ταμείο για χρηματοδοτική εμπλοκή του σε χώρες που είναι μέλη νομισματικών ενώσεων μετά την εμπειρία που είχε σε προγράμματα όπως το ελληνικό.
Οι νέοι κανόνες ισχύουν ήδη από 21 Φεβρουαρίου 2018 όποτε και εγκρίθηκαν από Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, έκθεση που δόθηκε σήμερα (16/3) στη δημοσιότητα.
Πλέον όταν ΔΝΤ εξετάζει νέα δανειακή συμφωνία ή συνέχιση υφιστάμενης με μέλος νομισματικής  ένωσης και υπάρχουν ανησυχίες για την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θα δίνει χρήματα εάν δεν διασφαλίζεσαι με δική του ανάλυση η αποκατάσταση αξιοπιστίας συστήματος μέσω προτεινόμενων δράσεων.
Εμμέσως πλην σαφώς το Ταμείο αφήνει να εννοηθεί ότι συμφωνίες με χώρες όπως η Ελλάδα, για το τραπεζικό σύστημα της οποίας εκφράσει εδώ και αρκετούς μήνες την ανησυχία του, και φυσικά παροχή δανείων προς αυτές είναι κάτι το οποίο καθίσταται, πλέον, αδύνατο.
Ως γνωστόν η κόντρα του Ταμείου με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, με κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ να ζητούν την «Εξέταση Ποιότητας Ενεργητικού» (AQRs) για τις ελληνικές τράπεζες και αξιωματούχους της ΕΚΤ να ανταπαντούν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Το Ταμείο προχώρησε σε έναν τακτικό συμβιβασμό με την ΕΚΤ, η οποία φρόντισε να προχωρήσει νωρίτερα στην πραγματοποίηση των stress tests για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχοντας, επισήμως, ως δικαιολογία ότι το πράττει για να έχει τα αποτελέσματα πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΔΝΤ αφορά τη συνεργασία του με χώρες που ανήκουν σε νομισματικές ενώσεις και έχουν ανάγκη κεφαλαιακής στήριξης.
Μεταξύ των χωρών αυτών ως παράδειγμα φέρεται και η Ελλάδα, με το Ταμείο να τονίζει σε σημείωμά του ότι εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση του Ευρωσυστήματος και η πρόσβαση των τραπεζών στον δανεισμό μέσω ELA και ΕΚΤ, τότε τα οικονομικά προβλήματα για την χώρα μας θα ήταν ακόμη πιο ισχυρά.
Παράλληλα – χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα, αλλά είναι μάλλον σαφές ότι στην περιγραφή ταιριάζει και η χώρα μας- στην έκθεση τονίζεται ότι ««αν υπάρξουν μέτρα στον τραπεζικό τομέα που είναι κρίσιμα για την επιτυχία του προγράμματος (π.χ. διεξαγωγή δοκιμών προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, εξασφάλιση κατάλληλων προβλέψεων και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών ή λήψη μέτρων για την εξυγίανση τραπεζών), η χρήση των πόρων του Ταμείου δεν θα μπορεί να προχωρήσει χωρίς ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις από την αρμόδια αρχή σε επίπεδο νομισματικής ένωσης.
Σε περίπτωση που το Ταμείο εξετάσει μια νέα δανειακή συμφωνία ή τη  συνέχιση υφιστάμενης με ένα μέλος νομισματικής ένωσης και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο δεν θα παράσχει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση εάν δεν είναι βέβαιο, με βάση τη δική του ανάλυση και κρίση, για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για το ότι οι προτεινόμενες δράσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί κάποια μορφή διασφάλισης σε επίπεδο νομισματικής ένωσης για να μπορέσει το Ταμείο να δανείσει..».



Όπως είχε δημοσιεύσει νωρίτερα το BankingNews

Ξεκάθαρο μήνυμα θα στείλει στις 20 με 22 Απριλίου στην εαρινή Σύνοδο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προς την Ευρώπη, την ΕΚΤ και την Ελλάδα.
Χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και χωρίς σωστή προετοιμασία των τραπεζών δεν θα πρέπει να αναληφθούν υψηλά ρίσκα, όπως η καθαρή έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια θα είναι το μήνυμα...εξέλιξη που ενισχύει την άποψη ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου μνημονίου θα υιοθετήσει μια υβριδική λύση.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ήδη βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας το σχέδιο για το ελληνικό χρέος που θα οδηγήσει σε μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση.
Να σημειωθεί ότι μέτρα όπως η 15ετής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους αλλά με ετήσιες πληρωμές κεφαλαίου ίσες με το 1,5% του ΑΕΠ ή τμηματοποίηση των κερδών 7,9 δισεκ. από τα ομόλογα ANFA ή ακόμη και η αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 9,8 δισεκ. με δάνεια από τον ESM…δεν θα αλλάξουν την έκθεση βιωσιμότητας DSA.
Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας DSA που θα δημοσιεύσει ίσως Ιούλιο του 2018.
Όμως το Ταμείο στις 20 με 22 Απριλίου θα έχει μια πρώτη εικόνα και για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν 5 Μαίου του 2018.
Εάν κυριαρχήσει η άποψη ότι όλες οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests χωρίς να υπάρχει διασφάλιση ότι θα ακολουθήσουν αυξήσεις κεφαλαίου είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ θα αντιδράσει.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο μετά το ζήτημα που είχε ανακύψει με τα AQRs δηλαδή τους ελέγχους ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν είχε παγώσει τις αναφορές του για τις ελληνικές τράπεζες.
Είχε όμως προειδοποιήσει ότι θα σχολιάσει τα αποτελέσματα των stress tests και θα πάρει θέση όταν θα ανακοινωθούν.
Σημειώνεται δε ότι και η επικεφαλής του SSM η D. Nouy εσχάτως φέρεται να βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Το Ταμείο θέλει εμπροσθοβαρές σχέδιο ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών.
Το ΔΝΤ στις 20 με 22 Απριλίου θα γνωρίζει τις πτυχές των μέτρων για το χρέος και θα υπάρχει μια αίσθηση για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Εάν το Ταμείο θεωρήσει ότι με ημίμετρα για το χρέος και με χαλαρά stress tests επιχειρηθεί η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια θα αντιδράσει, αμφισβητώντας τόσο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όσο και το αποτέλεσμα των stress tests.....
Όμως όπως ορθώς έχει υποστηριχθεί εάν το ΔΝΤ αμφισβητήσει τα μέτρα για το χρέος και αμφισβητήσει τα stress tests δεν θα μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια.
Σε μια τέτοια περίπτωση η υβριδική λύση ένα μείγμα με ελληνικό capital buffer και ενός ειδικού λογαριασμού όπου θα εσφέρει κεφάλαια ο ESM με σύμβαση υποχρέωσης που θα υπογράψει και θα δεσμευθεί η Ελλάδα....θα καταστεί μονόδρομος.
Εάν το Ταμείο θεωρήσει ότι ούτε το χρέος, ούτε τα stress tests διασφαλίζουν την Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή θα αμφισβητήσει ευθέως το σχέδιο καθαρής εξόδου της Ελλάδος από τα μνημόνια.
Στην ΕΚΤ και στις Βρυξέλλες προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις από το ΔΝΤ τονίζοντας ότι άπαξ και αποπληρωθούν τα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα ύψους 9,8 δισεκ. ο ρόλος του υποβαθμίζεται.
Όμως εάν το ΔΝΤ αμφισβητήσει τα δύο βασικά όπλα της Ελλάδος για καθαρή έξοδο τότε είναι βέβαιο ότι τα οφέλη από τα ημίμετρα που θα θεσπιστούν για το χρέος όσο και από τα stress tests θα ξεθωριάσουν πολύ γρήγορα και η Ελλάδα θα βρεθεί πάλι στο αρνητικό επίκεντρο μιας αμφισβήτησης και εσωστρέφειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης