Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτική άνοδος εν μέσω πολιτικών ανησυχιών στη Wall Street

tags :
Επιφυλακτική άνοδος εν μέσω πολιτικών ανησυχιών στη Wall Street
Επιφυλακτική άνοδος εν μέσω πολιτικών ανησυχιών στη Wall Street
Οριακές μεταβολές σημείωσε  σήμερα (16/3/2018) η Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, ενώ στήριξη στους αμερικανικούς δείκτες προσέφεραν οι μετοχές χρηματοπιστωτικών και ενεργειακών εταιρειών.
O  Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 24.931,77 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,14% στις 2.751,24 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε αμετάβλητος στις 7.481,99  μονάδες.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν  οι αναταραχές εντός της κυβέρνησης Trump στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times», ο ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller εξέδωσε κλήτευση που υποχρεώνει τον Όμιλο Trump να παραδώσει έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ανησυχίες προκαλούν και οι συνεχείς… αποχωρήσεις από τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με χθεσινό (15/3) δημοσίευμα της «Washington Post», ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει αποφασίσει να απομακρύνει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster, ενώ το «CBS News» μετέδωσε σήμερα ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, John Kelly, θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη θέση του ακόμη και σήμερα.
Τα νέα αυτά έρχονται ελάχιστες ημέρες μετά την απόλυση του Rex Tillerson από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και την παραίτηση του Gary Cohn από επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές ασκούν και οι επίμονες ανησυχίες για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο.
Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες, μετά την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων από τον Trump την περασμένη εβδομάδα.
Ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία, οι επενδυτές ανησυχούν ότι διάφορες χώρες από όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να προβούν σε αντίποινα.



Εν τω μεταξύ, μεικτά ήταν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2018, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις μειώθηκαν κατά 7% στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,236 εκατ. μονάδων, ενώ τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση των ενάρξεων στο 1,329 εκατ., αντί του 1,326 εκατ. που είχε αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των ενάρξεων κατά 1,290 εκατ. για τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, ξεχωριστά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ σημείωσε «άλμα» 1,1% τον Φεβρουάριο του 2018, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στις κατασκευές.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση της παραγωγής κατά 0,3%.
Παράλληλα, εντυπωσιακή πορεία ακολούθησαν τόσο οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Ειδικότερα, οι ανοικτές θέσεις εργασίας έφθασαν στο επίπεδο – ρεκόρ των 6,3 εκατ. τον Ιανουάριο του 2018, ενώ 5,6 εκατ. άνθρωποι προσελήφθηκαν και 5,4 εκατ. απολύθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.
Παράλληλα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2004, φθάνοντας στις 102 μονάδες από 99,7 μονάδες τον Φεβρουάριο 2018, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα «άγγιζε» τις 99,5 μονάδες.
Το ελληνικό ETF GREK υποχώρησε κατά 0,64%, διαπραγματευόμενο στα 10,09 δολάρια.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, εντυπωσιακή πορεία ακολούθησαν τόσο οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βάσει του δείκτη του Πανεπιστημίου Michigan.
Οι ανοικτές θέσεις εργασίας έφθασαν στο επίπεδο – ρεκόρ των 6,3 εκατ. τον Ιανουάριο του 2018, ενώ 5,6 εκατ. άνθρωποι προσελήφθηκαν και 5,4 εκατ. απολύθηκαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.
Παράλληλα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2004, φθάνοντας στις 102 μονάδες τον Μάρτιο 2018 από 99,7 μονάδες τον Φεβρουάριο 2018, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα άγγιζε τις 99,5 μονάδες.
«Άλμα» 1,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2018, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στις κατασκευές, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση της παραγωγής κατά 0,3%.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, δείχνοντας μια πτώση 0,3% αντί της πτώσης 0,1% που είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία.
Σε ετήσια βάση, η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,4% τον Φεβρουάριο.
Πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2018, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (16/3/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις μειώθηκαν κατά 7%, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,236 εκατ. μονάδων, ενώ τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια αύξηση των ενάρξεων στο 1,329 εκατ., αντί του 1,326 εκατ. που είχε αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μείωση των ενάρξεων κατά 1,290 εκατ. για τον Φεβρουάριο.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η προσφορά της Fiat Chrysler Automobiles για χρηματικό διακανονισμό με τις δικαστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών απορρίφθηκε σήμερα (16 Μαρτίου 2018), σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal, δίνοντας έτσι συνέχεια στη «μάχη» για τις παραποιήσεις των μετρήσεων εκπομπών ρύπων στα ντίζελ οχήματα.
Η γαλλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Sergio Marchionne, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σύγκριση με το σκάνδαλο «dieselgate», παρά τις εκτιμήσεις εγχώριων αρχών ότι τα (104.000 στις Η.Π.Α.) πετρελαιοκίνητα οχήματα απελευθέρωναν στο περιβάλλον 20 φορές περισσότερους ρύπους σε σύγκριση με τις μετρήσεις.
Πρόκειται για τα μοντέλα Ram και Jeep Grand Cherokee, περιόδου 2014-2016.
Επί αυτού, να υπενθυμιστεί ότι, έπειτα από διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, το 2017, η Volkswagen έχει ξοδέψει πάνω από 25 δισεκ. δολάρια για το σκάνδαλο, πληρώνοντας απανωτά πρόστιμα στις Η.Π.Α. και αποζημειώσεις στους κατόχους των οχημάτων.
Στα της Fiat Chrysler, η κολοσσιαία αυτοκινητοβιομηχανία έχει «ανοικτούς λογαριασμούς» και με τις γαλλικές αρχές, με την κατηγορία ότι τους αγοραστές αυτοκινήτων Fiat, Alfa Romeo, Jeep και Lancia σχετικά με τα επίπεδα εκπομπών καυσαερίου.
Οι Γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν επίσημη έρευνα σχετικά με τη Fiat Chrysler το Μάρτιο 2017, σχετικά με ισχυρισμούς ότι η αυτοκινητοβιομηχανία εξαπάτησε σε δοκιμές εκπομπών ντίζελ.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε ότι η υποτιθέμενη εξαπάτηση των εκπομπών χρονολογείται ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Αναλύσεις

Οι φόβοι για έναν ενδεχόμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο δεν φαίνεται να τρόμαξε τους επενδυτές, οι οποίοι «έριξαν» 43,3 δισ. δολάρια σε αμερικανικές μετοχές για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 15/3, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.
Στις αμερικανικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης οι εισροές έφθασαν στα 22 δισ. δολάρια, ενώ οι εισροές σε μετοχές κατόρθωσαν να ξεπεράσουν αυτές σε ομόλογα για πρώτη φορά από το 2013.  
Οι εισροές σε ομολογιακά αμοιβαία άγγιξαν τα 2,4 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την ΒοfA σε 12μηνη βάση οι εισροές κεφαλαίων σε μετοχικά αμοιβαία έφθασαν στο εντυπωσιακό επίπεδο των 717 δισ. δολαρίων.
Όπως όλα δείχνουν οι επενδυτές εξακολουθούν να λατρεύουν τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, με τις δικές του εισροές να φθάνουν στα 2,6 δισ. δολάρια, ενώ από την αρχή του έτους έχουν αγγίξει τα 9,8 δισ. δολάρια και σε 12μηνη βάση τα 46,5 δισ. δολάρια.
Στον αντίποδα εκροές υπήρξαν από τις ευρωπαϊκές μετοχές που έφθασαν στα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ οι αναδυόμενες αγορές συνέχισαν να διατηρούν το ενδιαφέρον των επενδυτών με εισροές 2,7 δισ. δολαρίων.
Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων-εξαγορών (M&A) αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018, σύμφωνα με όσα εκτιμά σε έκθεσή της η Goldman Sachs, επικαλούμενη την επιθυμία των τοπικών επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν τα οφέλη από τη φορολογική μεταρρύθμιση ή τα επαναπατρισθέντα μετρητά.
Μεταξύ των «φαβορί» συμπεριλαμβάνονται εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, τεχνολογικές, που, παραδοσιακά, διακρατούν πολλά δισεκ. μετρητών στο εξωτερικό, όπως, π.χ. η Johnson & Johnson.
Στο ίδιο κλίμα, η Bank of America Merrill Lynch ανέφερε, νωρίτερα μέσα στο έτος, ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές αναμένεται να φτάσουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ κατά το τρέχον έτος, παγκοσμίως, επικαλούμενη και αυτή την επικείμενη αυξημένη δραστηριότητα στις Ηνωμένε Πολιτείες, λόγω των επαναπατρισθέντων κεφαλαίων από τις κολοσσιαίες εταιρείες, ως απόρροια της φορολογικής μεταρρύθμισης που «πέρασαν» οι Ρεπουμπλικάνοι.
Τα παραπάνω θα αντισταθμίσουν τη θετική επίδραση -της επιστροφής κεφαλαίων- στις επαναγορές μετοχών και την αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, σημειωνόταν.
Το 2017, για τέταρτο διαδοχικό έτος, η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η συνολική αξία των συγκεκριμένων συμφωνιών ξεπέρασε το περασμένο έτος το επίπεδο των 3 τρισ. δολαρίων και οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι και το 2018 θα είναι εξίσου εντυπωσιακό.
Ο Δεκέμβριος 2017 ήταν ένας ιδιαίτερα δραστήριος μήνας, με τις εταιρείες Amazon, Facebook και Netflix να φροντίζουν να προχωρήσουν σε εξαγορές εταιρειών εκτός των βασικών κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται.
Σε ό,τι αφορά στα επαναπατρισθέντα κεφάλαια, έρευνα της αμερικανικής τράπεζας τον Δεκέμβριο 2017, διαπίστωνε ότι το 65% των εταιρειών θα χρησιμοποιήσουν τα επαναπατρισμένα κέρδη για πληρωμή χρεών.
Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αναμένεται να κάνει τρεις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2018, η αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσε να σώσει τις εταιρείες που εκτίθενται σε κυμαινόμενα επιτόκια δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η εταιρική Αμερική εξακολουθεί να έχει σχέδια να χρησιμοποιήσει τα μετρητά για την επαναγορά ιδίων μετοχών.
Μόλις οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 46%, ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέρος των επαναπατρισθέντων χρημάτων θα δαπανηθεί για επαναγορές που είναι ένας καλός τρόπος για να επιτευχθεί άμεση ανατίμηση των μετοχών και να δοθεί μήνυμα στους επενδυτές, ότι μια εταιρεία βλέπει τη μετοχή της ως υποτιμημένη.
Ακόμα λιγότερο απάντησαν λέγοντας ότι θα ξοδέψουν τα χρήματα για συγχωνεύσεις και εξαγορές (42%) και κεφαλαιουχικές δαπάνες (35%).
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εταιρείες του S&P 500 κατέχουν 920 δισ. δολάρια μετρητών στο εξωτερικό.
Οι αμερικανικές εταιρείες στο σύνολό τους διαθέτουν 2,5 τρισ. δολάρια στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Citigroup.
Το 2004, όταν πρόσφατα συνέβησαν οι αποκαλούμενες φορολογικές διακοπές, περίπου το 80% των μετρητών που μεταφέρθηκαν πίσω στις ΗΠΑ προχώρησαν στη χρηματοδότηση επαναγοράς ιδίων μετοχών.
    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης