Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed κρατά στα χέρια της το κουμπί μιας πυρηνικής βόμβας χρέους

Η Fed κρατά στα χέρια της το κουμπί μιας πυρηνικής βόμβας χρέους
Η Fed κρατά στα χέρια της το κουμπί μιας πυρηνικής βόμβας χρέους
Οι δασμοί που επέβαλλε σε χάλυβα και αλουμίνιο ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσουν ένα παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο.
Η ενέργεια αυτή μπορεί να προσφέρει κάλυψη (ή δικαιολογία) για επιθέσεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την ΕΕ, τα έθνη του ΟΠΕΚ κλπ.
Η τελική επίθεση θα είναι η πώληση αμερικανικών κρατικών ομολόγων με αποτέλεσμα το «θάνατο» του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό.
Φυσικά, ένας οικονομικός "παγκόσμιος πόλεμος" μεταξύ των εθνών θα δώσει "κάλυψη" σε ένα ακόμη πιο ύπουλο εσωτερικό πόλεμο που διεξάγεται ενάντια στην παγκόσμια οικονομία από τις Κεντρικές τράπεζες.
Η κατάρρευση μιας οικονομίας ή πολλών οικονομιών δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως την καταστροφή του πλούτου των τραπεζών.
Ακόμη και αν ο πλούτος ήταν ο κορυφαίος στόχος τους (κάτι που δεν είναι), οι Κεντρικές Τράπεζες δεν βλέπουν κάποια ιδιαίτερη οικονομία ως «χρυσή χήνα».
Η αντιληπτή καταστροφή μιας εθνικής οικονομίας μπορεί συχνά να αξιοποιηθεί ως μέσο για ένα μεγαλύτερο τέλος. Συνήθως αυτό το «μεγαλύτερο τέλος» σημαίνει την εκμετάλλευση της κρίσης για να δικαιολογηθεί η συγκέντρωση της εξουσίας ή η μεταφορά της εξουσίας από το κοινό στα χέρια μιας ελιτίστικης τάξης.
Ή τεχνητή φούσκα σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που δημιούργησε η Federal Reserve στη δεκαετία του 1920 μέσω χαμηλών επιτοκίων, οδήγησε έπειτα σε επιθετική άνοδο των επιτοκίων κατά την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης.
Η οικονομική καταστροφή αυτή συνέπεσε με άλλες κατασκευασμένες οικονομικές καταστροφές στην Ευρώπη και την Ασία, με αποτέλεσμα την κοινωνική απελπισία, την άνοδο του κομμουνισμού και του φασισμού και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από αυτήν την κρίση επωφελήθηκε σημαντικά από το τραπεζικό ίδρυμα, καθώς χιλιάδες μικρότερες ανεξάρτητες τράπεζες κατέρρευσαν και μια χούφτα μεγάλων τραπεζών εξαγόρασε όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε στη δημιουργία Παγκόσμιων Οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι ρίζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλπ.
Κάθε νέα οικονομική κρίση φαίνεται να ενοποιεί την ιδιοκτησία και τον γραφειοκρατικό έλεγχο στα χέρια της ίδιας τάξης τεχνοκρατών. Και κάθε καταστροφή συνδέεται με έναν πολύ σημαντικό οικονομικό παράγοντα - τη μαζική εξάρτηση από το χρέος.
Έτσι, ας προχωρήσουμε γρήγορα στη σημερινή εποχή της επερχόμενης κρίσης και πώς οι Κεντρικές τράπεζες όπως η Fed τροφοδοτούν τη φωτιά της καταστροφής.
Ποια είναι η κατάσταση του χρέους μας στις ΗΠΑ σήμερα;

Η βόμβα του χρέους των νοικοκυριών

Το συνολικό αμερικανικό χρέος των νοικοκυριών ξεπέρασε τα 13 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2017, σε ιστορικά υψηλά.
Αυτό είναι το πέμπτο συνεχές έτος αύξησης του χρέους των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, των δανείων αυτοκινήτων, των υποθηκών, των φοιτητικών δανείων κλπ.
Αυτή η τάση υποδηλώνει ότι η «οικονομική ανάκαμψη» μέχρι στιγμής δεν στηριζόταν σε καμία «νόμιμη» δημιουργία πλούτου, αλλά σε μια ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από το ίδιο χρέος που βοήθησε να προκληθεί η κρίση του 2008.
Η εκτύπωση χρημάτων της Fed (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) δεν έπεισε τελικά τα νοικοκυριά.
Ενώ αυτοί οι τομείς καταναλωτικού χρέους δεν είχαν απαραιτήτως τα ίδια σχεδόν μηδενικά επιτόκια, που είχαν οι τράπεζες και οι εταιρείες μετά την κρίση του 2008, τα επιτόκια τους τώρα αυξάνονται μαζί με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.
Αυτό επηρεάζει πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων της στεγαστικής αγοράς και των δανείων αυτοκινήτων.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια, όλες οι τομείς και κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται υπό πίεση.
Το μέσο νοικοκυριό, με το χρέος του σε ιστορικό υψηλό, υπόκειται τώρα στις μηχανορραφίες της κεντρικής τράπεζας μέσω της αυθαίρετης μετατόπισης ενός μοναδικού σημείου δεδομένων όπως ο «πληθωρισμός».

Η βόμβα εταιρικού χρέους

Αυτή η βόμβα χρέους είναι ίσως η πιο ανατρεπτική και η λιγότερο κατανοητή.
Το εταιρικό χρέος και τα αυξανόμενα επιτόκια θα μπορούσαν να προκαλέσουν συντριβή των χρηματιστηριακών αγορών εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μόλις πρόσφατα άρχισαν να το συνειδητοποιούν οι οικονομολόγοι.
Οίκοι αξιολόγησης όπως η S&P τονίζουν πως τουλάχιστον το 37% των 13.000 εταιρειών που εξετάστηκαν έχουν πενταπλάσιο δείκτη χρέους προς κέρδη, γεγονός το οποίο τις καθιστά "ιδιαίτερα μοχλευμένες".
Το χρέος αυτό είναι ακόμη υψηλότερο από το 2007 λίγο πριν κατάρρευση της Lehman Brothers και την έναρξη της πιστωτικής κρίσης.
Ωστόσο, η ανησυχία υπερβαίνει το χρέος.
Oι εταιρείες εκμεταλλεύονται χαμηλά επιτόκια για να δανειστούν απίστευτα ποσά μετρητών με μοναδικό σκοπό την αγορά ιδίων μετοχών.
Οι αγορές ιδίων μετοχών είναι βασικά μια «μορφή χειραγώγησης» της αγοράς στην οποία οι εταιρείες αγοράζουν μετοχές από το κοινό και μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των υφιστάμενων μετοχών τους που κυκλοφορούν στην αγορά, αυξάνοντας έτσι τεχνητά την αξία κάθε μετοχής συνολικά και οδηγώντας σε άνοδο τους αμερικανικούς δείκτες.
Οι αγορές ιδίων μετοχών αποτελούν το κύριο καύσιμο για την μεγαλύτερη σε διάρκεια «αγορά ταύρων» στην ιστορία, μια «αγορά ταύρων» τόσο ψεύτικη που ακόμα και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης αμφισβήτησαν την ισχύ της τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι αγορές ιδίων μετοχών εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το φθηνό χρέος και το φθηνό χρέος εξαφανίζεται καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια.
Η φυσική αντίδραση για τις χρηματιστηριακές αγορές θα είναι κατάρρευση.

Η βόμβα του κρατικού χρέους

Αυτή η βόμβα χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη και σημαντικότερη από ότι οι άλλες δύο.
Με έναν πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο (Παγκόσμιος Πόλεμος ΙΙΙ), τίθεται το ερώτημα πόσο καιρό θα χρειαστεί πριν οι μεγάλοι δανειστές των ΗΠΑ όπως η Κίνα αρχίσουν να ξεπουλούν αμερικανικά κρατικά ομόλογα ως αντίποινα.
Δεδομένου ότι ο D. Trump αρνήθηκε να λάβει θέση εναντίον της συνεχιζόμενης αύξησης του ανώτατου ορίου του εθνικού χρέους και την προσθήκη του σχεδίου δαπανών υποδομής ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Ως εκ τούτου, οι ξένες επενδύσεις είναι απαραίτητες.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Federal Reserve ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του χρέους των ΗΠΑ ή ο «αγοραστής της έσχατης λύσης».
Τώρα, η Fed έχει τερματίσει την ποσοτική χαλάρωση και μειώνει τον ισολογισμό της πολύ γρήγορα.
Έτσι, οι μοναδικοί αγοραστές που απομένουν είναι οι ξένες Κεντρικές Τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές.
Η Fed δεν θα παρέμβει εάν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί και χρειαστεί να αγοράσει αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Ή θα εισέλθει όταν θα είναι πολύ αργά για να σταματήσει η προκύπτουσα κρίση.
Στην οκταετία του B. Obama το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ουσιαστικά διπλασιάστηκε.
Αυτό είναι ένα μη βιώσιμο ποσοστό έκδοσης χρεών, ακόμη και για το έθνος που διαθέτει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Ό,τι συμβαίνει στην αμερικανική οικονομία και στην παγκόσμια οικονομία, οι Κεντρικές Τράπεζες όπως η Fed έχουν διευκολύνει πλήρως τη δημιουργία φούσκας στα περιουσιακά στοιχεία καθώς και την κατάρρευση που ακολουθεί...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης