Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μάχη μέχρις εσχάτων δίνουν ΗΠΑ και Κίνα για την ηγεμονία της αφρικανικής ηπείρου

Μάχη μέχρις εσχάτων δίνουν ΗΠΑ και Κίνα για την ηγεμονία της αφρικανικής ηπείρου
Το Djibouti αποτελεί το νέο πεδίο έντονου ανταγωνισμού –κυρίως στρατιωτικού- μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου
Όλοι γνωρίζουν ότι η Κίνα είναι μία ανερχόμενη δύναμη.
Αυτοί που το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους είναι οι Αμερικανοί.
Η παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ τίθεται σε κίνδυνο και αυτή ακριβώς η μάχη αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο σε ένα μικρό αφρικανικό κράτος.
Στο Djibouti.
Το Djibouti έχει μία στρατηγική θέση καθώς βρίσκεται στη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας προς τον «δρόμο» για το Κανάλι του Σουέζ και σε αυτό υπάρχει μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και μία της Κίνας, σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη.
Η αμερικανική βάση διαθέτει 4.000 άτομα προσωπικό και χρησιμοποιείται για τις επιχειρήσεις σε Υεμένη και Σομαλία.
Οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας, καθώς, όπως αναφέρει το Reuters «τον Φεβρουάριο το Djibouti διέκοψε τη συμφωνία που είχε με την DP World από το Ντουμπάι, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης λιμανιών, η οποία διαχειρίζονταν τον τερματικό σταθμό Doraleh Container Terminal.
Η διακοπή συνέβη λόγω κάποιων διαφορών που είχαν οι δύο πλευρές και ξεκίνησαν το 2012.
Η DP World υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία παράνομη κατοχή του λιμανιού και γι’ αυτόν τον λόγο η διαμάχη θα εξετασθεί από διαιτησία στο London Court of International Arbitration».
Έντονες ανησυχίες εξέφρασε, μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Thomas Waldhauser, Ναύαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, αναφορικά με την ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στο Djibouti.
Όπως υπογράμμισε οι αμερικανικές αρχές θα έχουν πρόβλημα στον ανεφοδιασμό εάν τελικά η Κίνα αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού.
«Εάν οι Κινέζοι αναλάβουν το λιμάνι, τότε οι συνέπειες θα είναι σημαντικές.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η Κίνα αναζητά νέες εγκαταστάσεις στην ανατολική ακτή.
Το Djibouti είναι το πρώτο, θα ακολουθήσουν και άλλοι», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματικός.
Όπως είναι φυσικό η Κίνα αρνείται όλα τα παραπάνω, με το υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει ότι «ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα δει αντικειμενικά την ανάπτυξη των Κινεζό-Αφρικανικών συνεργασιών».
«Η Κίνα βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στην αφρικανική ήπειρο, αλλά εμείςδεν την αντιμετωπίσαμε με στρατηγικό ενδιαφέρον.
Αργούμε να αντιδράσουμε σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Waldhauser.
Μια δύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια νόμιμη απειλή από μία άλλη δύναμη, την Κίνα.
 Και στην περίπτωση του Djibouti, η εγγύτητα «οδηγεί» σε μεγαλύτερες εντάσεις. .
Σε μία ομιλία του για τις σχέσεις ΗΠΑ – Αφρικής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson, εκτίμησε ότι το Djibouti είναι ένας κρίσιμος για τις ΗΠΑ.
Συνέκρινε, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Κίνα προσεγγίζουν τα αφρικανικά κράτη.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν, αναπτύσσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία ενισχύει θεσμικά όργανα, ενισχύει το κράτος δικαίου, και χτίζει την ικανότητα των αφρικανικών χωρών να σταθούν στα πόδια τους.
Συνεργαζόμαστε με τις αφρικανικές χώρες παρέχοντας κίνητρα για καλή διακυβέρνηση για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων ασφάλειας και ανάπτυξης», υποστήριξε ο Tillerson.
Υποστήριξε ακόμη, ότι αυτό το μοντέλο «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγιση της Κίνας, η οποία ενθαρρύνει την εξάρτηση από τη χρήση αδιαφανών συμβάσεων, ληστρικές πρακτικές δανεισμού, και διεφθαρμένες συμφωνίες που βυθίσουν παραπέρα έθνη στο χρέος και χαμηλότερες κυριαρχία τους, στερώντας τους τη μακροπρόθεσμη, αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξή τους.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης