Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Ιταλία - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Ιταλία - Σταθερό το outlook
Το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας έγκειται στο υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και στην κακή ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών της
Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ιταλικής οικονομίας, στο «ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές (outlook), προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο, η Ιταλία διαθέτει μία οικονομία προστιθέμενης αξίας, με αρκετά μακροοικονομικά της δεδομένα να είναι καλύτερα από άλλων ανταγωνιστικών οικονομιών.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ιταλίας έγκειται στο υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και στην κακή ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών της, καθώς διαθέτουν στους ισολογισμούς τους μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αρκετή ανησυχία προκαλεί στον οίκο και το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Μαρτίου, καθώς είναι πολύ δύσκολος ο σχηματισμός μίας σταθερής κυβέρνησης.
Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική αύξηση του λαϊκισμού.
Για το 2018 ο οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 1,7% του ΑΕΠ, ενώ θα ενισχυθεί στο 2% το 2019.
Αναφορικά με το χρέος ο οίκος εκτιμά ότι θα φθάσει στο 131,5% του ΑΕΠ το 2017, οριακά χαμηλότερα από το επίπεδο-ρεκόρ του 132% του ΑΕΠ το 2016.
Αναμένεται ακόμη ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 126,1% το 2022 και θα φθάσει στο 123,4% το 2027.
Προβληματισμό εξακολουθούν να προκαλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών, καθώς εκτιμάται ότι μεγάλο μερίδιο αυτών δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης