Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τη Γαλλία - Σταθερό το trend

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνεται η ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τη Γαλλία - Σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Γαλλίας από τη DBRS
Σε επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας «ΑΑΑ» -ανώτατη αξιολόγηση- για τη Γαλλία προχώρησε ο καναδικός οίκος DBRS, διατηρώντας τις σταθερές προοπτικές (trend).
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα παρέμεινε στο «R-1 (high)».
Το σταθερό trend αντικατοπτρίζει τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης του κ. Emmanuel Macron να βελτιώσει τα μακροοικονομικά μεγέθη, ενώ οι αξιολογήσεις αντανακλούν το υψηλό επίπεδο παραγωγικότητας, το μέγεθος και τη διαφοροποίηση της οικονομίας.
Η χώρα επωφελείται από υποδομές υψηλής ποιότητας, αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προϊόντων πολυτελείας.
Επιπλέον, η υψηλή εγχώρια αποταμίευση της χώρας και το ισχυρό προφίλ χρηματοδότησης παρέχουν στον δημόσιο τομέα υψηλό βαθμό ευελιξίας στη χρηματοδότηση.
Τα πλεονεκτήματα της χώρας εξισορροπούνται με αρκετές πιστωτικές αδυναμίες, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος και η ανεργία.
Σε αντίθεση με όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωζώνης, των οποίων οι δείκτες χρέους βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, ο δείκτης χρέους της Γαλλίας αναμένεται να κορυφωθεί κατά τα επόμενα χρόνια σε 97% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η κυβέρνηση προβλέπει το ακαθάριστο χρέος να μειωθεί στο 91,4% του ΑΕΠ έως το 2022.
Αν και η πρόοδος στην αγορά εργασίας είναι εμφανής από την πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 9%, τον Ιανουάριο του 2018, από 9,6% τον Αύγουστο του 2017, το ποσοστό παραμένει πάνω από το μέσο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι 7,3%.
Η Επιτροπή έχει προβλέψει οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 1,3% έως την περίοδο 2018-2019, από 2% το περασμένο έτος και 1% το 2016, επίδοση που παραμένει, ωστόσο, χαμηλότερα σε σύγκριση με πριν από την κρίση κατά 1,5-2,0%.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί για πρώτη φορά μετά την κρίση στο όριο (του Μάαστριχτ) του 3,0% του ΑΕΠ, το 2017.
Το έλλειμμα προβλέπεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στο 2,8% του ΑΕΠ το 2018, για να αυξηθεί στο 2,9% το 2019.
Ο τραπεζικός τομέας φαίνεται να είναι σε θέση να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνει ο οίκος, καθώς οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν βελτιωθεί και οι συνθήκες πίστωσης παραμένουν, σε γενικές γραμμές, θετικές για την οικονομική ανάκαμψη.
Ωστόσο, το χρέος των νοικοκυριών, ήτοι 91% επί του συνολικού εισοδήματος το τρίτο τρίμηνο του 2017, ;αποτελεί κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης