Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνει το ΒΒΒ- της Πορτογαλίας - Σταθερό outlook

S&P: Επιβεβαιώνει το ΒΒΒ- της Πορτογαλίας - Σταθερό outlook
Αποκλιμάκωση του χρέους της Πορτογαλίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έως το 2021 αναμένει ο οίκος Standard & Poor's
Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ- με τις προοπτικές (outlook) να παραμένουν σταθερές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου η ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας θα στηριχθεί από την καλή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, με εκτίμηση ότι το χρέος της ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα μειωθεί έως το 2021.
Και στην περίπτωση της Πορτογαλίας προβληματισμό προκαλεί το σχετικά υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)στους ισολογισμούς των πορτογαλικών τραπεζών.
Ο οίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 2% κατά μέσο όρο μεταξύ 2018 και 2021, ενώ η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη σε μία σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, με ταυτόχρονη λήψη περαιτέρω αποφάσεων για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Πιο αναλυτικά το πορτογαλικό ΑΕΠ αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 2,3% το 2018 και 1,8% έως το 2021.
Παράλληλα αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας η οποία θα φθάσει στο 7% έως το 2021 από 17,5% που ήταν το 2013.
Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει αρκετά μέτρα για τη σταθεροποίησή του, όπως για παράδειγμα η ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων συστημικών τραπεζών.
Ένα από τα προβλήματα των πορτογαλικών τραπεζών έγκειται στο γεγονός ότι –αν και έχουν μειώσει σημαντικά την εξάρτησή τους- θα δυσκολευθούν να βρουν πηγές χρηματοδότησης τόσο φθηνές όσο η ΕΚΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης