Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραδυφλεφής βόμβα για την οικονομία... το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας

tags :
Βραδυφλεφής βόμβα για την οικονομία... το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας
Βραδυφλεφής βόμβα για την οικονομία... το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας
Το 2010, το Ινστιτούτο Brookings δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι η παγκόσμια "μεσαία τάξη" θα "εκραγεί" σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη μετάβαση των αστικών φτωχών πληθυσμών της Κίνας και της Ινδίας προς στη μεσαία τάξη (μεσαία τάξη σημαίνει ετήσια εισοδήματα ανά νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων από 14.600 δολάρια έως 146.000 δολάρια σε PPP (ισοτιμία αγοραστικής δύναμης)).
Το 2017, το Ινστιτούτο Brookings προχώρησε σε ανανέωση της τότε έκθεσή επαναλαμβάνοντας ότι από το 2015 έως το 2030 η Κίνα, η Ινδία και το υπόλοιπο της Ασίας-Ειρηνικού θα προσθέσουν περί τα 2,1 δισεκατομμύρια άτομα ήτοι το 89% των νεοεισερχόμενων στην παγκόσμια μεσαία τάξη.
Για να καταλάβει κάποιος την έκθεση του Brookings για τη μεσαία τάξη για την περίοδο από το 2015 έως το 2030, η Ευρώπη θα προσθέσει μόνο 9 εκατομμύρια άτομα (λιγότερο από 0,4%), η Ν. Αμερική 19 εκατομμύρια άτομα (περίπου 0,8%), Κεντρική και Νότια Αμερική περίπου 50 εκατομμύρια άτομα (2,1%), Μέση Ανατολή/Βόρεια Αφρική 90 εκατομμύρια άτομα και η υποσαχάρια Αφρική 100 εκατομμύρια άτομα (4,1%).
Ειδικά όσον αφορά την Κίνα, πιστεύω ότι το Ινστιτούτο Brookings  κάνει κάπου από σημαντικά λάθος σχετικά με τις μελλοντικές εκτιμήσεις για τη μεσαία τάξη της Κίνας...

Γεννήσεις στην Κίνα

Ας ξεκινήσουμε με τις γεννήσεις της Κίνας, σε μέσο όρο ανά πενταετία, από το 1950 (διάγραμμα παρακάτω).
Οι γεννήσεις κορυφώθηκαν κατά την περίοδο 1965-1970 σε μόλις πάνω από 30 εκατομμύρια ετησίως.
Ωστόσο, με την εισαγωγή της πολιτικής για το ένα παιδί το 1971, τα στοιχεία του ΟΗΕ καθιστούν σαφές ότι οι γεννήσεις της Κίνας συνέχισαν να μειώνονται παρά τον συνεχώς μεγαλύτερο πληθυσμό που βρίσκεται σε ηλικία τεκνοποίησης (ηλικία 15-45 ετών).
Ακόμα και τώρα με την επαναφορά ενός παιδιού, οι γεννήσεις θα τεθούν σε περαιτέρω πτώση.



Παιδική ηλικία

Φυσικά, μετά από δεκαετίες πτώσης των γεννήσεων, η ετήσια αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία τεκνοποίησης (ηλικίας 15-45 ετών) άρχισε να επιβραδύνεται (διάγραμμα παρακάτω).
Και μετά από 20 χρόνια επιβράδυνσης, ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται από το 2007.
Σιγά-σιγά στην αρχή, αλλά μέχρι το 2017, ο πληθυσμός που βρίσκεται σε ηλικία τεκνοποίησης είχε μειωθεί 88 εκατομμύρια με περαιτέρω μειώσεις να ακολουθούν



Πληθυσμός σε ηλικία εργασίας

Επομένως, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι η ετήσια αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (ηλικίας 18-60 ετών) ξεκίνησε να επιβραδύνεται από το 1988 (βλέπε διάγραμμα παρακάτω).
Το 2013, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (ηλικίας 18-60 ετών) άρχισε να συρρικνώνεται.
Σε ένα έθνος με υποχρεωτική συνταξιοδότηση στην ηλικία των 60 ετών, αυτό έχει σημασία.
Μέχρι στιγμής, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώθηκε μόνο κατά 9 εκατομμύρια.
Ωστόσο, σε ένα έθνος με καθαρή μετανάστευση, γνωρίζουμε το μέγιστο δυνατό εργατικό δυναμικό.
Και πρόκειται να μειωθεί... μαζικά.
Μέχρι το 2035, θα υπάρχουν περίπου 120 εκατομμύρια λιγότεροι δυνητικοί εργαζόμενοι στην Κίνα, ή μείωση κατά 15% των πιθανών εργαζομένων, καταναλωτών,  φορολογουμένων, αγοραστών κατοικιών κτλ..



Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο παρακάτω διάγραμμα, ο ρυθμός μείωσης του εργατικού δυναμικού έχει επιταχυνθεί (βλέπε παρακάτω).



Το 2015, το δυνητικό εργατικό δυναμικό της Κίνας μειώθηκε κατά σχεδόν ένα επιπλέον εκατομμύριο, ή περίπου το μέγεθος του Delaware.
Το 2019, η Κίνα θα χάσει ισοδύναμο εργατικό δυναμικό όσο ο πλυθησμός της πολιτείας της Λουιζιάνα και μέχρι το 2025 η Κίνα θα χάσει το ισοδύναμο εργατικό δυναμικό όσο ο πληθυσμός του Νιου Τζέρσεϋ.



Αρθμός συνολικού εργατικού δυναμικού vs εργαζομένων

Σε ένα καλύτερο διαθέσιμο στοιχείο ο αριθμός του συνόλου των εργαζομένων της Κίνας έναντι του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας, το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ένα παράξενο crossover έως το 2024.
Υποθέτοντας ότι η Κίνα συνεχίζει να προσθέτει περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων που προσθέτει τώρα, ο ενεργός πληθυσμός της Κίνας θα είναι μεγαλύτερος από το δυναμικό του εργατικού δυναμικού;
Αυτό είναι αδύνατο...



Εργατικό δυναμικό vs συνταξιούχων

Εξετάστε τον πληθυσμό που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας έναντι των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.
Από το 2013 έως το 2035, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί κατά <124 εκατ. άτομα, έναντι των συνταξιούχων που αυξάνονται σε αριθμό κατά +218 εκατ. άτομα (διάγραμμα παρακάτω).



Χρέος... το τελικό σύνορο

Το τελευταίο γράφημα δείχνει την πτωτική ετήσια μεταβολή μεταξύ του πληθυσμού κάτω των 65 ετών(στήλη), του ΑΕΠ (σκούρα μπλε γραμμή) και την αντικατάσταση του πολύ ταχύτερα αυξανόμενου συνολικού χρέους (κόκκινη γραμμή).
Μέχρι το 2000, η Κίνα είχε μόλις 2 τρισ. δολάρια συνολικό χρέος, καθώς η αύξηση του πληθυσμού ήταν ισχυρή, οδηγώντας τη ζήτηση υψηλότερη.
Ωστόσο, από το 2000, όταν ο ρυθμός ανάπτυξη του πληθυσμού κάτω από 65 ετών επιβραδύνθηκε δραματικά, η Κίνα προχώρησε στην έκδοση 38 τρισ. δολαρίων σε νέο χρέος (πρωτίστως από τις εταιρείες της) που έχει (και εξακολουθεί να είναι), με τη σειρά του, μια καταρρέουσα εσωτερική και παγκόσμια βάση καταναλωτών ... τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
Τώρα που η βάση των καταναλωτών συρρικνώνεται, η έκδοση χρεών και η προκύπτουσα περαιτέρω ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων, διαμερισμάτων, εμπορικών κέντρων κ.λπ. κλπ.



Συμπέρασμα

Ο αριθμός των γεννήσεων στην Κίνα έχει καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες, ο παιδικός πληθυσμός της Κίνας καταρρέει τώρα, και έτσι προκύπτει ότι οι εγχώριες αγορές της Κίνας έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται και αυτή η συρρίκνωση θα συνεχίσει να επιταχύνεται.
Προσθέστε σε αυτό τώρα ότι στις αγορές που εξάγει η Κίνα, αρχίσαουν και αντιμετωπίζουν γήρανση στου πληθυσμού τους και σε περίπου μια δεκαετία, θα αρχίσει επίσης συρρίκνωση.
Κατά κάποιον τρόπο, τίποτα από αυτά δεν μνημονευόταν ούτε στην έκθεση Brookings Institute.
Έτσι η άποψη του Ινστιτούτου Brookingn ότι 350 εκατομμύρια Κινέζοι κινούνται προς την "μεσαία τάξη", είναι λανθασμένη ανεξάρτητα από το πόσα τρισεκατομμύρια δολάρια η Κίνα επενδύει στην κατασκευή νέων εργοστασίων, δρόμων, διαμερισμάτων και υποδομών για έναν πληθυσμό που δεν θα έρθει ποτέ!
Όσον αφορά την Ινδία, δυστυχώς, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της μεσαίας τάξης είναι εξίσου λανθασμένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης