Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στόχος το επαγγελματικό ταμείο στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Στόχος το επαγγελματικό ταμείο στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Μετά το Πάσχα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού
Με δεδομένο ότι οι νέες επικουρικές του ιδιωτικού τομέα μπορεί να συρρικνωθούν και στα 40 ευρώ, οι κοινωνικοί εταίροι συμπεριέλαβαν στην νέα Εθνική Γενική Σύμβαση εργασίας και το ενδεχόμενο σύστασης ενός επαγγελματικού ταμείου στον ιδιωτικό τομέα.
Η καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει την ανάθεση σε μια ανεξάρτητη αρχή  να διερευνήσει αν μπορεί να καταστεί βιώσιμο ένα επαγγελματικό ταμείο.
Επιπλέον οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται να διεκδικούν ισχυρότερη συμμετοχή στις αποφάσεις για τα εργασιακά, με την δημιουργία ενός Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης καθώς και την προώθηση προγραμμάτων που αφορούν στην επανακατάρτηση ανέργων.
Η υπογραφή της Νέα Εθνικής Γενικής  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 αναμένεται μεταξύ 26 και 31 Μαρτίου καθώς στις 31 εκπνέει η μετενέργεια της  προηγούμενης σύμβασης.
Χθες οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία προκειμένου να διασωθούν το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων με δεδομένο ότι δεν έχουν πια το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ύψος τους κατώτατου μισθού.
Η συμφωνία θα προβλέπει  την συνέχιση των όρων εργασίας  θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ  όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10% .
Επίσης η σύμβαση θα προβλέπει δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού και για τον εργαζόμενο πατέρα στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος μετά από  διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης από επιστημονική επιτροπή.
Υπ’όψη λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.
Η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου έχει εξαγγείλει ότι «θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού». 
Μετά το Πάσχα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού.
Πάντως ο σχετικός νόμος ορίζει ότι  η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τέλος Φεβρουαρίου.
Ήδη στο Υπουργείο Εργασίας συζητείται η εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου και αναδεικνύεται πρόσφατα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στην Πορτογαλία, από τον μνημονιακό βασικό μισθό των 530 €, η κατώτατη αμοιβή αυξήθηκε σε 557 € το 2017 για να φθάσει τα 580 € το 2018 και τα 600 € το 2019.
Στην Πορτογαλία η αύξηση των κατώτατων αμοιβών συνδυάζεται με σημαντικές μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης