Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σειρά εκδηλώσεων στην Αρεόπολη Μάνης για την έναρξη της επανάστασης του 1821 απέναντι στον τουρκικό ζυγό

Σειρά εκδηλώσεων στην Αρεόπολη Μάνης για την έναρξη της επανάστασης του 1821 απέναντι στον τουρκικό ζυγό
Παρών στις εκδηλώσεις και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος
Πλούσιες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην Αρεόπολη Λακωνίας, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για την έναρξη της επανάστασης απέναντι στον τουρκικό ζυγό. Υπενθυμίζεται ότι, στην Αρεόπολη Λακωνίας στις 17 Μαρτίου 1821 έξω από τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών οι Μανιάτες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι από τον Τούρκικο ζυγό ξεκινώντας ουσιαστικά την Ελληνική Επανάσταση με την Μανιάτικη Σημαία αναγράφοντας «Νίκη ή Θάνατος» & «Ή ταν ἢ ἐπι τᾶς ».
Οι πλούσιες τετραήμερες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα (17/3/2018) στην Αρεόπολη, όπου στην θέση «Κοτρώνι» έγινε η αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών από μαθητές, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επίσης στο Γύθειο πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών.
Στη συνέχεια μαθητές έκαναν αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων, ενώ στην πλατεία του Δημαρχιακού Μεγάρου, χορευτικοί σύλλογοι και σχολεία χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη, στην ιστορική αυτή περιοχή της Λακωνίας έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου του 1821 σύμφωνα με την προφορική παράδοση..
Όπως αναφέρουν γραπτές μαρτυρίες οι πρόκριτοι της περιοχής ζήτησαν από τον ηγέτη τους να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι που ήταν σύμφωνο και με τους σχεδιασμούς της Φιλικής Εταιρείας.
Έτσι μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.
«Η Επανάσταση στη Μάνη την 17η Μαρτίου 1821, πρώτη πράξη της Εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα, μας υπενθυμίζει και μας διδάσκει τούτο: Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε Λαός και Έθνος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία. Σεβόμαστε τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Και είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε το χρέος υπεράσπισης των συνόρων, της εδαφικής μας ακεραιότητας, της εθνικής μας κυριαρχίας έναντι πάντων» τόνισε  κατά τις εκδηλώσεις ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης