Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: O Putin είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών με 76,7% - Μέχρι το 2024 o «τσάρος» στο Κρεμλίνο

tags :
Ρωσία: O Putin είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών με 76,7% -  Μέχρι το 2024 o «τσάρος» στο Κρεμλίνο
Ο Putin στα 65 του χρόνια θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία που θα τον διατηρήσει στην εξουσία μέχρι το 2024
(upd 11) Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin πέτυχε σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές (18/3/2018) στη Ρωσία λαμβάνοντας το 76,66% με καταμετρημένο το 99,75% των ψηφοδελτίων
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Putin λαμβάνει 54,4 εκατομμύρια ψήφους, αριθμός αυξημένος κατά 5,1 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με το 2004.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Putin έλαβε περισσότερες ψήφους από όλους τους υπόλοιπους ψηφοφόρους μαζί αλλά και από εκείνους που δεν πήγαν στις κάλπες, γεγονός που αποδεικνύει πως αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο της ρωσικής πολιτικής σκηνής.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Pavel Grudinin με 11,79% και ακολουθεί ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Vladimir Zhirinovsky με 5,66%
Ακολουθεί η Ksenia Sobchak με 1,67% και ο Gregory Yavlinksy από το κόμμα Yabloko με 1,04%.



Ο Putin συγκεντρώνει 73,9% στο exit poll

Με ποσοστό 73,9% επικρατεί ο Vladimir Putin στις προεδρικές εκλογές σύμφωνα με exit poll της εταιρείας VTsIOM.
Δεύτερος ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Pavel Grudinin με 11,2%.
Ο  Vladimir Zhirinovsky επικεφαλής του εθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ακολουθεί με  6,7% ενώ η
προσωπικότητα της ρωσικής τηλεόρασης Ksenia Sobchak συγκεντρώνει το 2,5%.
Σύμφωνα με το exit poll του Ria συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 76%.
Ο Putin κέρδισε το 63,6% των ψήφων το 2012 και θα παραμείνει στη θέση του έως το 2024, το έτος που θα γίνει 72.

Putin: Η Ρωσία έχει μεγάλο μέλλον μπροστά της

Η Ρωσία έχει μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι, ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος δήλωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της χώρας για μία νέα τέταρτη εξαετή θητεία Vladimir Putin με ποσοστό 75%.
Tο εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες., τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος.
Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες».  
Η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα συνέχισε και πρόσθεσε ότι εάν η επίθεση
είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι.
Σημείωσε πάντως ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις βρετανικές αρχές.

Δικαίωση της σκληρής του στάσης έναντι της Δύσης

Συνεργάτες του Putin  δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα ήταν μια δικαίωση της σκληρής στάσης του προς τη Δύση.
«Νομίζω ότι στις ΗΠΑ και στη Βρετανία έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εκλογές μας», δήλωσε ο Igor Morozov, μέλος της Άνω Βουλής και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου.
«Οι πολίτες μας καταλαβαίνουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Ρωσία σήμερα», συνέχισε ο Morozov.  
Πλέον πιο μακροπρόθεσμο ερώτημα είναι εάν ο Putin θα αμβλύνει την αντιδυτική ρητορική του τώρα που κέρδισε τις εκλογές, σημειώνει το Reuters.

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε:
Στη Μόσχα οι κάλπες άνοιξαν σήμερα το πρωί, ενώ  δεδομένης της διαφοράς ώρας, τα εκλογικά τμήματα είχαν ήδη ανοίξει στην ρωσική Άπω Ανατολή.
Σημειώνεται ότι οι εκλογές στη Ρωσία που έχει 11 διαφορετικές ζώνες ώρας, άρχισαν από το βράδυ του Σαββάτου 17/3 στις 22:00 ώρα Ελλάδας, όπου άνοιξαν οι πρώτες κάλπες στην ανατολική ακτή στον Ειρηνικό Ωκεανό και συγκεκριμένα στην Καμτσάκα, όπου ψηφοφόροι είχαν αναρτήσει και πανό που έγραφε "είμαστε οι πρώτοι".

Infographic: Putin Forever?  | Statista

Και οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή 18/3 στο πιο δυτικό σημείο της Ρωσίας, στο Καλίνιγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έδειξε στιγμιότυπα από την ψηφοφορία στο Petropavlovsk-Kamchatsky.
Ο Putin εξασφαλίζει το 70% της πρόθεσης ψήφου και στα 65 του χρόνια, θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία που θα τον διατηρήσει στην εξουσία μέχρι το 2024.
Με το 7% των ψήφων πιστώνεται ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Pavel Grudinin, με 5% των ψήφων ο υπερεθνικιστής Vladimir Zhirinovsky, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ksenia Sobchak με 1%-2% , ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι με αμελητέα ποσοστά.

Αυξημένο το ποσοστό συμμετοχής

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Μόσχα ανερχόταν σε 40,06% στις 15:00 μμ τοπική ώρα  σε σχέση με 34,04% το 2012, όπως μετέδωσε το Sputnik, ενώ σε όλη τη Ρωσία το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,9% στις 17:00 τοπική ώρα.

Παρατυπίες καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Παρατυπίες αναφέρουν στελέχη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα (18/3) στη Ρωσία και αναμένεται να αναδείξουν και πάλι νικητή τον Vladimir Putin.
Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Το κίνημα του  Navalny  του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Putin, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, λέει ότι έχει στείλει 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές.
Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.
Η υποστήριξη προς τον Putin είναι σημαντικά μικρότερη στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη σε σχέση με την Ρωσία συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Οι υποστηρικτές του  Navalny που εργάζονται ως εκλογικοί παρατηρητές εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε κάποια εκλογικά τμήματα, όπως είπε ένας δικηγόρος της εκστρατείας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.
O ίδιος ο  Navalny ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε βίντεο το οποίο δείχνει να ρίχνονται επιπλέον φάκελοι με ψηφοδέλτια στην κάλπη σε ένα εκλογικό κέντρο στην ρωσική Απω Ανατολή.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει σχετικώς.
Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, περίπου το 80% των εκλογικών κέντρων παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Putin στη Μόσχα

Στη Μόσχα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο V. Putin, ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι ευχαριστημένος με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία από τη στιγμή που θα του επιτρέπει να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου της χώρας για μια τέταρτη θητεία.
Κληθείς να απαντήσει για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα θεωρούσε ικανοποιητικό, είπε, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από το AFPTV: "οποιοδήποτε, από τη στιγμή που θα μου δίνει το δικαίωμα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου", προσθέτοντας "είμαι σίγουρος για το πρόγραμμα που προτείνω στη χώρα".
Σημειώνεται ότι ο Putin ψήφισε στο 2151 εκλογικό τμήμα, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας, όπου επανειλημμένως έχει ασκήσει τα τελευταία χρόνια το εκλογικό του δικαίωμα.

Αναμένεται να επανεκλεγεί ο Putin πρόεδρος της Ρωσίας

Οι Ρώσοι ψηφίζουν για πρόεδρο σήμερα Κυριακή 18/3 και αναμένεται να χαρίσουν στον Vladimir Putin άλλη μία άνετη νίκη σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που πολλοί ψηφοφόροι σκέφτονται να μην προσέλθουν στις κάλπες, επειδή το αποτέλεσμα είναι δεδομένο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Putin ποσοστό 70% ή, σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό του υποψήφιου που προβλέπεται να έρθει δεύτερος.
Μία νέα θητεία θα σημαίνει ότι ο Putin θα κλείσει σχεδόν 1/4 του αιώνα στην εξουσία και θα γίνει ο μακροβιότερος Ρώσος πρόεδρος μετά τον δικτάτορα Stalin.
Aρκετοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο 65χρονος Putin μπαίνει μπροστά για να υπεραπιστεί τα συμφέροντα της Ρωσίας απέναντι σε έναν εχθρικό έξω κόσμο, παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι η σύγκρουση με τη Δύση.
Οι κατηγορίες των Βρετανών ότι το Κρεμλίνο ήταν πίσω από τη δηλητηρίαση Ρώσου πράκτορα με νευροτοξικό αέριο, κάτι που αρνείται η Μόσχα, δεν έχουν πλήξει καθόλου τη δημοφιλία του.
H πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική λύση πέρα από τον Putin, που είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής και της κρατικής τηλεόρασης, από όπου οι περισσότεροι Ρώσοι μαθαίνουν τις ειδήσεις και η οποία παρέχει ελάχιστη κάλυψη στα πεπραγμένα των αντιπάλων του.
Μία γυναίκα και ο σύζυγός της προσερχόμενοι στο εκλογικό τους κέντρο, περίπου 800 χιλιόμετρα είπαν ότι θα ψηφίσουν τον Putin γιατί όλα πάνε καλά.
Οι εκλογές στη Ρωσία που έχει 11 διαφορετικές ζώνες ώρας, άρχισαν από το βράδυ του Σαββάτου 17/3 στις 22:00 ώρα Ελλάδας, όπου άνοιξαν οι πρώτες κάλπες στην ανατολική ακτή στον Ειρηνικό Ωκεανό και συγκεκριμένα στην Καμτσάκα, όπου ψηφοφόροι είχαν αναρτήσει και πανό που έγραφε "είμαστε οι πρώτοι".
Και οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή 18/3 στο πιο δυτικό σημείο της Ρωσίας, στο Καλίνιγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα.
Μία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 9 Μαρτίου, έδωσε στον Putin, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2000, ποσοστό 69% για τις σημερινές προεδρικές εκλογές.
Ο πιο κοντινός σε ποσοστό στον Ρώσο πρόεδρο υποψήφιος είναι ο Pavel Grudinin του Κομμουνιστικού Κόμματος με 7%.
Αλλά ο πρώτος πολιτικός εδώ και χρόνια, που αμφισβήτησε πραγματικά την εξουσία του Putin, o Alexei Navalny αποκλείστηκε από τις σημερινές εκλογές, διότι καταδικάστηκε για διαφθορά, που ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για σκευωρία του Κρεμλίνου.
Ο Navalny ζητάει, μάλιστα, από τον κόσμο να μποϋκοτάρει τις εκλογές, που τις χαρακτήρισε μία αντιδημοκρατική φάρσα και ζήτησε από τους υποστηρικτές του να συγκεντρώσουν αποδείξεις αν διαπιστώσουν ότι γίνεται προσπάθεια από κάποιους να αυξήσουν τα ποσοστά της συμμετοχής και του Putin.
Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι όποιος κάνει εκλογική απάτη θα αποκλειστεί από τη διαδικασία.
O Putin είπε ότι οι ψηφοφόροι κρατούν τη μοίρα της χώρας στα χέρια τους και τους ζήτησε να πάνε να ψηφίσουν.
Μία χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές θα μειώσει την κυριαρχία του Putin στην προσεχή θητεία του, που βάσει συντάγματος θα είναι και η τελευταία.
"Δεν υπάρχει ίντριγκα και δεν βλέπω τον λόγο να πάω να ψηφίσω" ανέφερε ένας πολίτης στο Κράσνονταρ, ενώ Yevgeny Roizman, δήμαρχος στο Εκατερίνεμπουργκ και πολιτικός αντίπαλος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι αξιωματούχοι δωροδοκούν τον κόσμο για να πάει να ψηφίσει.
Μάλιστα, στην ακτή του Ειρηνικού αξιωματούχοι δίνουν αυγά, φασόλια και άλλα τρόφιμα στον κόσμο στα εκλογικά κέντρα σε τιμές 10% με 30% φθηνότερες από αυτές στις τοπικές αγορές.
Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να αυξήσουν τη συμμετοχή, αλλά και να προσεταιριστούν ψηφοφόρους, όπως τους κατηγορούν οι επικριτές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης