Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis: Μετά την 20η Αυγούστου τα μέτρα για το χρέος - Σε εξάρτηση με τα συμφωνηθέντα

Dombrovskis: Μετά την 20η Αυγούστου τα μέτρα για το χρέος - Σε εξάρτηση με τα συμφωνηθέντα
«Η εκτέλεσή τους θα είναι συνδεδεμένη με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis
Η εκτέλεση των μέτρων της δεύτερης φάσης της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνέχεια των αποφάσεων Μαΐου-Ιουνίου 2017, θα έρθει «τμηματικά» και θα είναι διασυνδεδεμένη με όρους εκπλήρωσης των μεσοπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, σε συνέντευξή του στη "Real news".
Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέτρα για το χρέος θα εκτελεστούν ως επί το πλείστον μετά την 20η Αυγούστου και θα εξαρτώνται από την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων.
Μάλιστα, ο ίδιος έθεσε το ζήτημα της εμπιστοσύνης των αγορών και τόνισε πως θα πρέπει να τηρηθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως ανέφερε «υπάρχουν μπροστά μας συζητήσεις σε σχέση με μέτρα για το δημόσιο χρέος και για το πώς η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές.
Υπάρχουν και συζητήσεις σε σχέση με τον μηχανισμό που συνδέει τις αποπληρωμές με την ανάπτυξη.
Όλα αυτά συνεπάγονται ότι τα μέτρα για το χρέος θα αρχίσουν να υλοποιούνται ως επί το πλείστον στην περίοδο μετά το πρόγραμμα.
Κατά συνέπεια, η συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και η επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι καθοριστικής σημασίας για την παραμονή της Ελλάδας εντός τροχιάς σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εύκολα μπορεί να χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών σε περίπτωση εκτροχιασμού της χέρας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό και για την ίδια την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα θα μείνει εντός τροχιάς».
«Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει στη χρηματοδότηση από τις αγορές και γι' αυτό χρειάζεται την εμπιστοσύνη των αγορών.
Με αυτό το υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ που έχει η Ελλάδα, πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός», συμπλήρωσε.
Για το νομοσχέδιο που αφορά την ανανέωση των συμβάσεων των συμβασιούχων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν  σημείωσε ότι «όταν συζητάμε για την πρόοδο του προγράμματος, υπάρχει αξιολόγηση και για το αν και κατά πόσο υπάρχει υπαναχώρηση από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συμπληρώνοντας ότι είναι κομμάτι της παρακολούθησης η συνεχής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.  
Σε ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα, που είναι συνδεδεμένο με τις αξιολογήσεις και συναρτάται και με την υγιή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ο Valdis Dombrovskis είπε ότι το πρόβλημα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι η αναποτελεσματικότητα της κείμενης νομοθεσίας και μάλιστα, «αυτός είναι ο λόγος που έχουν τόσο μεγάλη απόσταση από την τρίτη χειρότερη επίδοση, αυτή της Πορτογαλίας, με την Ελλάδα να είναι στο 45%, την Κύπρο στο 32,1% και την Πορτογαλία στο 14%».
Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα έχει μακρά το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού το τρίτο τρίμηνο του 2017 ήταν στο 46,7%, εξηγώντας πως σε  αυτό οδήγησε ένας συνδυασμός παραγόντων.
Στους παράγοντες αυτούς, ανέφερε ότι είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα πέρασε την πιο  βαθιά και μακρά κρίση από όλα τα κράτη-μέλη, αλλά και ότι ήταν αναποτελεσματική  η νομοθεσία για την αφερεγγυότητα.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος Κομισιόν παρέπεμψε στις ελληνικές αρχές το ζήτημα της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας για τα "κόκκινα" δάνεια, αφού εκδοθούν και  υιοθετηθούν οι σχετικές οδηγίες της Κομισιόν.
Ο Dombrovskis υπογράμμισε ότι  «θα φτιάξουμε ένα πρότυπο με οδηγίες για το πώς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να δημιουργούν εθνικές Αρχές, διαχείρισης NPLs, αν το επιθυμούν, στο πλαίσιο της οδηγίας BBRD και των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.
Πρόκειται για ένα πρότυπο λειτουργίας κανόνων των εθνικών συστημάτων αφερεγγυότητας, με αξιολόγηση των υπαρχόντων συστημάτων και συστάσεις προς τα κράτη-μέλη που έχουν αναποτελεσματικά συστήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης