Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης: Η Τουρκία με τις εντάσεις αποδυναμώνει την εξωτερική της πολιτική - Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες

Κουβέλης: Η Τουρκία με τις εντάσεις αποδυναμώνει την εξωτερική της πολιτική -  Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες
"H Ελλάδα προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών", ανέφερε ο Φ. Κουβέλης
«Η Τουρκία εκτίθεται και αποδυναμώνει την εξωτερική πολιτική της με τις εντάσεις που προκαλεί», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».
Ο ίδιος εκτιμά ότι «η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο και, πολύ περισσότερο, τη σύρραξη με την Ελλάδα», προσθέτοντας ωστόσο .ότι ένα τυχαίο γεγονός, που μπορεί να προκληθεί μέσα στην ένταση που προκύπτει, για παράδειγμα στις αεροπορικές αναχαιτίσεις, «είναι δυνατό να κλιμακώσει τις εντάσεις».
Ξεκαθαρίζει δε, ότι «η χώρα μας, από θέση σταθερότητας και πολιτικής ψυχραιμίας, δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης, αποφασισμένη και ικανή βέβαια να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της».
Εκτιμά δε, πως η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα έχει ως κύρια αναφορά της την ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο κ. Κουβέλης για το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, κάνει λόγο για «απλό διασυνοριακό περιστατικό» που «θα μπορούσε να επιλυθεί με μια απλή συνεννόηση», όμως «η Τουρκία το ενέταξε στις εντάσεις των σχέσεών της με τη χώρα μας και το παρέπεμψε στο τουρκικό δικαστήριο».
Ο ίδιος κατηγορεί την Άγκυρα ότι χρονοτριβεί, επικαλούμενη δικαστικές διαδικασίες, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη μη ικανοποίηση του από τη συνολική εξέλιξη της υπόθεσης.
«Η χώρα μας, με το υπουργείο Εξωτερικών, κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις προκειμένου οι δύο στρατιωτικοί μας να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα μας.
Προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη συνολική εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζουμε τις ενέργειές μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Για τη θέση που πήρε το ΝΑΤΟ για το εν λόγω θέμα, αναφέρει ότι «η δήλωση και η προτροπή του ΝΑΤΟ ότι το όλο θέμα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας βαραίνει προφανώς την Τουρκία και όχι την Ελλάδα», αλλά και πως «η Τουρκία, νομίζω ότι αντιλαμβάνεται το βάρος αυτής της προτροπής στις σχέσεις της και με το ΝΑΤΟ».
Σε ερώτηση σχετικά εάν εξετάζεται  η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, απατά αρνητικά, λέγοντας μάλιστα ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι ικανές και με αποτρεπτική επάρκεια συγκροτημένες».
Αναφορικά με την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σημειώνει ότι «είναι σε θετική κατεύθυνση και ως τέτοια εξετάζεται», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η αντιπολίτευση γενικότερα, με μικρές εξαιρέσεις, υποτάσσει το χρήσιμο και επιβεβλημένο στη στείρα αντιπολίτευση και επιτίθεται στην κυβέρνηση ακόμα και για σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών συμφερόντων».
Περαιτέρω, αναφέρει ότι «η λύση του λεγόμενου «Μακεδονικού ζητήματος» είναι συμφέρουσα και για την Ελλάδα, με προϋποθέσεις που αφορούν τους αλυτρωτισμούς, την εγγύηση των συνόρων και με σύνθετη ονομασία, με χρήση έναντι όλων (erga omnes)», ενώ «η «μη λύση» τροφοδοτεί τις επεκτατικού χαρακτήρα επιλογές της Τουρκίας, η οποία επιδεικνύει το «ενδιαφέρον» της για τους τουρκικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής, για να αναπτύξει το δικό της τόξο επιρροής».
Ακόμη, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «με τον κ. Καμμένο συνεργαζόμαστε για να υπηρετηθεί το θετικό αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου.
 Εργαζόμαστε για το ωφέλιμο για τη χώρα στον τομέα ευθύνης μας, ανεξάρτητα από τη διαφορετική θέση που έχουμε στο ζήτημα του «Μακεδονικού».
Πράγματι, ο κάθε αναπληρωτής υπουργός στον πρωθυπουργό θεσμικά αναφέρεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης