Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος: Στόχος μας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας του Επιμελητηριακού Θεσμού

Μίχαλος: Στόχος μας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας του Επιμελητηριακού Θεσμού
«Τα Επιμελητήρια είναι και θα είναι η φωνή εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», τόνισε ο Κ. Μίχαλος
«Στόχος μας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας του Επιμελητηριακού Θεσμού», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΚΕ και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, μιλώντας στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνουν σήμερα τα Επιμελητήρια Στερεάς Ελλάδας.
Αφού ανέφερε ότι η  Στερεά Ελλάδα είναι μια περιφέρεια με καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι και τα πέντε Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας, έχουν αναλάβει και επιτελούν ουσιαστικό ρόλο, είναι από τα πιο δραστήρια και παραγωγικά Επιμελητήρια της χώρας, με αξιόλογες πρωτοβουλίες και δράσεις, τεκμηριωμένες προτάσεις και διεκδικήσεις, με συνεχή και αποτελεσματική παρουσία, στο πλευρό των μελών τους.
«Η δράση των Επιμελητηρίων της Στερεάς Ελλάδας, επιβεβαιώνει στην πράξη τη σημασία του Επιμελητηριακού Θεσμού, ως κύριου εκφραστή και αρωγού της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.
Είμαστε ο θεσμός που υπηρετεί για πάνω από 100 χρόνια την ανάπτυξη της οικονομίας.
 Και που εκπροσωπεί σήμερα περισσότερες από 900.000 επιχειρήσεις, σε όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι τα Επιμελητήρια έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο εγχώριων και ξένων παραγόντων, «βρέθηκαν στο επίκεντρο «δήθεν» μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, που είχαν στόχο να αποδυναμώσουν το θεσμό.
Να περιορίσουν το ρόλο του.
Να τον καταδικάσουν σε θάνατο, δια της οικονομικής ασφυξίας».
Υπενθύμισε ότι «το 2010 χρειάστηκε να δώσουμε αγώνα ενάντια στα σχέδια για επιμελητηριακό «Καλλικράτη», με υποχρεωτικές συνενώσεις και συγχωνεύσεις.
Τη μάχη την κερδίσαμε, αλλά ο πόλεμος συνεχίστηκε.
Και φθάσαμε στην κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής, από το 2015», συμπληρώνοντας ότι «κι αυτό γιατί, οι εκπρόσωποι της τρόικας, θεώρησαν ότι η ετήσια συνδρομή – μια συνδρομή που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες πολλαπλάσιας αξίας – αποτελούσε εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».
«Το πρόβλημα ήταν τα 50 και 100 ευρώ που ήταν η συνδρομή στα Επιμελητήρια, για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Συνδρομή η οποία αντιστοιχει μάλιστα σε υπηρεσίες πολλαπλάσιας αξίας: πληροφόρηση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση, στήριξη της εξωστρέφειας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας «δεν τους κάναμε τη χάρη: τα Επιμελητήρια κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους.
Συνέχισαν να στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Συνέχισαν να στηρίζουν την προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τον κ.Μίχαλο, το μοναδικό, ίσως, σημείο βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια , πως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών , είναι η λειτουργία του ΓΕΜΗ και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, για την ίδρυση επιχειρήσεων, ενώ «ο λόγος που κανείς δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει να «κουρέψει» τον επιμελητηριακό θεσμό, είναι ότι τα Επιμελητήρια παράγουν έργο».
Αναφέρθηκε στις Επιμελητηριακές Εκλογές στα τέλη του 2017, αλλά και στην ψήφιση του νόμου 4497/2017, ο οποίος δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού, αναφέροντας τα θετικά στοιχεία, αλλά και τα σημεία προσοχής.
Σημείωσε ότι ήδη έχει λάβει και μελετήσει τις παρατηρήσεις των Επιμελητηρίων, προσθέτοντας πως βασικό ζητούμενο να αποσαφηνιστούν ποια έσοδα των Επιμελητηρίων αποτελούν, σύμφωνα με το νόμο, τακτικά έσοδα, επί των οποίων υπολογίζονται ποσοστά επιχορηγήσεων και δαπανών, αλλά και να υιοθετηθεί ως Ένωση μια ενιαία στάση και μεθοδολογία, σε μια σειρά από διοικητικά θέματα, θέματα προσωπικού κ.ά. που δημιουργούνται με το νέο νόμο.
Επίσης, θα πρέπει να δουν συνολικά το θέμα του ύψους των συνδρομών, έναντι ανταποδοτικών υπηρεσιών, αλλά και τον τρόπο είσπραξης, ώστε να διευκολύνονται τα μέλη και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων.
«Στόχος μας, στόχος κοινός, εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας του Επιμελητηριακού Θεσμού.
Ενός πλαισίου που θα μας επιτρέψει να λειτουργούμε στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων – με τα οποία βρισκόμαστε σε επαφή και ήδη αντλούμε εμπειρία και καλές πρακτικές», τόνισε και πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε, με επιμονή, να ζητούμε από την Πολιτεία την αξιοποίηση των δομών, της εμπειρίας και της γνώσης που διαθέτουν τα Επιμελητήρια της χώρας.
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον ενεργό ρόλο που μπορούν να αναλάβουν τα Επιμελητήρια, σε θέματα όπως είναι η υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η διαχείριση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η εξωστρέφεια και η τουριστική προβολή, η επαγγελματική κατάρτιση και η προώθηση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.
Συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες προς τα μέλη μας.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, με συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις, ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον: με λιγότερους φόρους, με αποτελεσματικότερη διοίκηση, με σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
«Όσο κι αν αυτό σε κάποιους δεν αρέσει, τα Επιμελητήρια είναι και θα είναι η φωνή εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια για επιβίωση και ανάπτυξη.
Απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις, έχουμε ευθύνη και χρέος να υπερασπιστούμε το ρόλο μας.
Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε τα Επιμελητήρια ισχυρά, δραστήρια και αποτελεσματικά», κατέλήξε ο κ. Μίχαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης