Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία παρασκευάζει τεράστιες ποσότητες του τοξικού παράγοντα Novichok

Johnson (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία παρασκευάζει τεράστιες ποσότητες του τοξικού παράγοντα Novichok
Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) μεταβαίνουν στο Λονδίνο για να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με την υπόθεση
Η Βρετανία έχει αποδείξεις ότι την τελευταία δεκαετία η Ρωσία ερευνά, παρασκευάζει και αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες του φονικού νευροτοξικού παραγοντα Novichok ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη δολοφονία του πρώην διπλού πράκτορα Skripal και της κόρης του.
Αυτό τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson υπογραμμίζοντας οτθι το Λονδίνο διερευνά με ποιόν τρόπο μπορούν αυτού του είδους τα χημικά όπλα, τα οποία παρασκευαστήκαν στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, να χρησιμοποιηθούν για δολοφονίες.
Η Βρετανία έχει κατηγορήσει ανοικτά τη Μόσχα για την επίθεση αν και είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη τοξική ουσία ως όπλο σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη.
Αύριο (20/3) αναμένεται να μεταβούν στη Βρετανία εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) για να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με την επίθεση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.
Τα δείγματα της ουσίας με την οποία έγινε η επίθεση που θα ληφθούν θα αναλυθούν σε εξαιρετικά αξιόπιστα διεθνή εργαστήρια που έχει επιλέξει ο OPCW. Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο βρετανός υπουργός εξωτερικών πάντως διεμήνυσε στη Μόσχα ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια προς τη Ρωσία στην έρευνα της επίθεσης εναντίον των Skripal αλλά και στην έρευνα για τον θάνατο του Nikolai Gluskov, ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot.
«Αν πραγματικά μπορούμε να βοηθήσουμε τους Ρώσους να μάθουν τί ακριβώς συνέβη τότε θα το κάνουμε», είπε ο βρετανός ΥΠΕΞ στο BBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης