Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σηματοδοτεί η κατάληψη της Συριακής πόλης Afrin από τους Τούρκους - Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να χτυπήσουν τον Assad

Τι σηματοδοτεί η κατάληψη της Συριακής πόλης Afrin από τους Τούρκους - Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να χτυπήσουν τον Assad
Πίσω από τους τουρκικούς πανηγυρισμούς κρύβονται αμερικανικά και ρωσικά συμφέροντα που συγκρούονται κάτω από την τουρκική επιχείρηση «κλάδος ελιάς» 
Πανηγυρική είναι η ατμόσφαιρα στην Άγκυρα μετά την κατάληψη της κουρδικής πόλης Afrin στη Συρία με τον ίδιο τον Erdogan να χαρακτηρίζει «ήρωες» του τούρκους στρατιώτες και να παραληρεί με το γεγονός ότι «κυματίζει η τουρκική σημαία στην Afrin».
Οι τουρκικές δυνάμεις και οι ισλαμιστές αντάρες σύμμαχοί τους κατάφεραν να καταλάβουν με ορμητική έφοδο την πόλη Afrin στην βορειοδυτική Συρία, σπάζοντας και τις τελευταίες γραμμές άμυνας των Κούρδων και αφήνοντας πίσω τους στρατιές νεκρών και από τις δύο πλευρές.
Ο Erdogan έσπευσε να ζητωκραυγάσει πως πρόκειται για «νίκη κατά της τρομοκρατίας» (θυμίζοντας αρκετά τις περίφημες δηλώσεις Bush μετά την εισβολή στο Ιράκ για νίκη της Δημοκρατίας).
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Nurettin Canikli, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις στην Συρία εγγυώνται «την ειρήνη, την ασφάλεια και την ειρήνη» για την Τουρκία και την περιοχή.
Όμως, πίσω από τις τουρκικές δηλώσεις κρύβονται αμερικανικά και ρωσικά συμφέροντα που συγκρούονται κάτω από την τουρκική επιχείρηση «κλάδος ελιάς» που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2018.

Ρωσία: Οι ΗΠΑ «στήνουν» επιθέσεις με χημικά στη Συρία για να δικαιολογήσουν πυραυλική επιδρομή εναντίον του Assad

Πως ο Erdogan ύψωσε την τουρκική σημαία στην Afrin

Η πρόθεση της Άγκυρας να εισβάλει στην Αφρίν δεν ήταν ποτέ κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό.
Για την ακρίβεια ο Erdogan είχε δηλώσει τις προθέσεις του από την περασμένη άνοιξη και φαίνεται πως περίμενε να λάβει το «πράσινο φως» για την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων από τον Ιούνιο του 2017. Οι εξελίξεις όμως στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν επέτρεψαν τη προώθηση και υλοποίηση των σχεδίων του αφού προείχε η ύπαρξη ενός αρραγούς μετώπου. Αφορμή για να προχωρήσει όμως στάθηκε η ανακοίνωση που έγινε από το αμερικανικό Πεντάγωνο στις 13 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτή, οι ΗΠΑ προχωρούν στην δημιουργίας Σώματος Συνοριοφυλακής με 30.000 άνδρες στην Αφρίν.
Βασικός κορμός της αμερικανικής BSF (Border Security Force) θα είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και φυσικά οι Κούρδοι μαχητές του YPG (Μονάδα Προστασίας Πολιτών) που για τους αμερικανούς είναι η μόνη δύναμη που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος από την πρώτη στιγμή- πριν καν η Δύση ασχοληθεί με την καταστροφική επέκταση των δυνάμεων του «χαλιφάτου».
Αποστολή της BSF ήταν η διαφύλαξη των συνόρων με το Ιράκ και την Τουρκία, τα μέλη της έλαβαν εξοπλισμό από τις ΗΠΑ ενώ η εκπαίδευσή τους γίνεται και από στελέχη της CIA. Πρακτικά η Τουρκία είδε σε αυτή την εξέλιξη, μια πιο μόνιμη και σταθερή σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Κούρδων (τουλάχιστον της Συρίας), η οποία δεν φαίνεται πως θα τελειώσει μετά την λήξη του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την λήξη του Εμφυλίου στη Συρία.
Μετά μάλιστα και την ίδρυση του Σώματος Συνοριοφυλακής, υπό την επίσημη αιγίδα των ΗΠΑ καθιστούσε αυτό ένα κατά κάποιο τρόπο αναγνωρισμένο Σώμα ανοίγοντας έτσι και τον δρόμο για μια μετέπειτα νομιμοποίησή του Κουρδικού κράτους.
Τότε, η Άγκυρα κατάλαβε ότι ο «μεγάλος εχθρός» ήταν η αμερικανική βοήθεια στην περιοχή την οποία έπρεπε να σταματήσει χαρακτηρίζοντας τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Ο Erdogan αποκάλεσε αμέσως τους Κούρδους «τρομοκράτες» και ο πραγματικός πόλεμος ξεκίνησε με τις διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας Ουάσιγκτον να βρίσκονται πραγματικά στην κόψη του ξυραφιού.

Ποιός θα είναι ο ρόλος της Ρωσίας

Τρεις μήνες μετά ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει πανηγυρικά την αφρίν δημιουργώντας πλέον ερωτηματικά και τη στάση που θα κρατήσει ο ρώσος πρόεδρος Putin ο οποία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του προέδρου Assad.
Η Μόσχα, στενός σύμμαχος του καθεστώτος Assad, υποστηρίζει πως Αμερικανοί εκπαιδευτές στη νότια Συρία «οργανώνουν» νέες επιθέσεις με χημικά.
Σύροι αντάρτες, που εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ, ευθύνονται για τις χημικές επιθέσεις στη χώρα αυτή, προκειμένου να αιτιολογηθεί μία νέα αμερικανική επίθεση στη Συρία εναντίον του Assad, όπως υποστηρίζει η Ρωσία.
Η Μόσχα, στενός σύμμαχος του καθεστώτος Assad, υποστηρίζει πως Αμερικανοί εκπαιδευτές στη νότια Συρία «οργανώνουν» νέες επιθέσεις με χημικά που θα αποτελέσουν τον καταλύτη της δικαιολόγησης επιδρομής των ΗΠΑ στην πολύπαθη αυτή χώρα της Μέσης Ανατολής.
Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για αεροπορικές επιδρομές στα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και τις υποδομές.
«Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες στη διάθεσή μας ότι οι Αμερικανοί εκπαιδευτές έχουν εκπαιδεύσει μια ομάδα ανταρτών κοντά στην πόλη του At-Tanf, για να οργανώσουν προκλήσεις που αφορούν σε επ
ιθέσεις με χημικά στη νότια Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού
της Ρωσίας, Sergey Rudskoy.Ο Rudskoy προειδοποίησε επίσης ότι σε μια άλλη χημική επίθεση -προβοκάτσια προετοιμάζεται στην επαρχία Iντλίμπ από την τρομοκρατική ομάδα της Front-Al-Nusra, σε συντονισμό με άλλες ομάδες. Οι μαχητές έχουν ήδη λάβει 20 δοχεία χλωρίου για να πραγματοποιήσουν την επίθεση, αυτός είπε.
Η Μόσχα και η Δαμασκός έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις επερχόμενες χημικές προκλήσεις και έχουν επισημάνει ότι συνεργάζονται εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ και Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.
Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ, πως το ενδεχόμενο μίας νέας πυραυλικής επίθεσης εναντίον της Συρίας και του Assad, δεν θα μείνει αναπάντητο.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο 2017, σε μία από τις πρώτες «επιχειρήσεις» της
κυβέρνησης Trump, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν 59 πυραύλους Tomahawk στη Συρία, ως αντίποινα για μία εικαζόμενη χημική επίθεση από το καθεστώς Assad.
Την ίδια αιτία επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ να εισέλθουν επισήμως στη σύγκρουση το 2013, όταν οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν σχεδόν ως αποτέλεσμα έναν περιφερειακό πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης