Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο Τσίπρας με τη διαφθορά εντείνει την εκστρατεία κατά πολιτικών του αντιπάλων

FT: Ο Τσίπρας με τη διαφθορά εντείνει την εκστρατεία κατά πολιτικών του αντιπάλων
Οι υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα αλλά και οι έρευνες σε βάρος στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απασχολούν εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις υποθέσεις διαφθοράς διευρύνει την εκστρατεία του ενάντια στην πολιτική ελίτ της χώρας, μετά από οκτώ χρόνια  οδυνηρών μεταρρυθμίσεων και στενής εποπτείας από τους διεθνείς πιστωτές της, την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times με αφορμή και τη Novartis.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 
Αναφέρεται στις ανώνυμες καταγγελίες για δωροδοκίες εκατομμυρίων ευρώ από στέλεχος ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείες   στους προαναφερθέντες αντιπάλους του Έλληνα πρωθυπουργού. 
Αυτές οι καταγγελίες για δωροδοκία  πρώην υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα προέκυψαν από να σκάνδαλο στο χώρο της υγείας που εξετάστηκε από έναν εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, ο οποίος έχει θέσει τους τρεις ανώνυμους καταγγέλλοντες σε ένα σύστημα προστασίας μαρτύρων.
Οι ισχυρισμοί περί δωροδοκίας διέρρευσαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πριν ακολουθήσει κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση.
Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας αμφισβητούν έντονα τις κατηγορίες. Υποστηρίζουν μάλιστα, πως είναι θύματα της προσπάθειας της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας της χώρας και να χρησιμοποιήσει νομικά μέσα προκειμένου να δυσφημίσει τους πολιτικούς αντιπάλους, σημειώνουν οι Financial Times.
Με έναν ακόμη γύρο περικοπών των συντάξεων και φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται το 2019, όταν εκπνέει η θητεία του Τσίπρα στο Μαξίμου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί εναγωνίως να ανακτήσει την υποστήριξη των απογοητευμένων αριστερών ψηφοφόρων πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να υπενθυμίσει σε όλους ότι όλα τα σκληρά μέτρα διάσωσης ελήφθησαν λόγω της χρεοκοπίας της Ελλάδας, η οποία συνέβη εξαιτίας όλων των σκανδάλων των προηγούμενων κυβερνήσεων» δηλώνει ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην γενικός γραμματέας της υπηρεσίας δημοσίων εσόδων και νυν ανεξάρτητος βουλευτής.
Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας ηγήθηκαν των μεταρρυθμίσεων από το 2012 έως το 2014 σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο διαδέχθηκε την εξουσία ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.
«Πρόκειται για εντελώς ψευδείς κατηγορίες, που έγιναν από άγνωστους μάρτυρες των οποίων τα κίνητρα είναι αμφισβητούμενα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
«Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι να υπονομεύσει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την πολιτική σταθερότητα αλλά για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων», πρόσθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο κ. Σαμαράς απέρριψε τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «γελοία συνωμοσία».
Συνολικά 10 πολιτικοί φέρονται να έχουν λάβει συνολικά 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις καταγγελίες.
Οι δωροδοκίες αφορούν την περίοδο από το 2010 έως το 2015 και φέρονται να έγιναν από τη Novartis, κορυφαίο προμηθευτή φαρμάκων στις κρατικές υγειονομικές υπηρεσίες της Ελλάδας.
Στον κατάλογο των κατηγορουμένων  συμπεριλαμβάνονται  και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. και έξι πρώην υπουργοί υγείας, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος της ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και αρνήθηκε ότι, παίζει πολιτικά παιχνίδια με τις υποθέσεις διαφθοράς.
 «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τους συστημικούς λόγους της διαφθοράς. Το πέρασμα μας στο μέλλον δεν θα πετύχει αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη για όλους όσοι ευθύνονται για την κρίση», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών τον Μάρτιο 2018.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ  2004 και 2009 θεωρείται υπεύθυνη για τον υπέρμετρο δανεισμό σε μια εποχή που η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές σχεδόν εξίσου φτηνά με τους εταίρους της στη Βόρεια Ευρώπη.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τη διαδέχθηκε  κατηγορείται για κακή διαχείριση των πρώιμων σταδίων της χρηματοπιστωτικής κρίσης παραλείποντας να αναγνωρίσει πόσο σοβαρή ήταν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Πάντως λίγοι Έλληνες θα διαφωνούσαν με την εκτίμηση  ότι αμφότερα τα κόμματα, τα οποία εναλλάσσονταν  στην εξουσία δεκαετίες μέχρι την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, επέτρεψαν μεταξύ άλλων  να αναπτυχθούν πρακτικές διαφθοράς με την προσφορά θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα σε υποστηρικτές τους.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης