Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ μετά την απόφαση Trump να διακόψει και τον οικονομικό διάλογο με το Πεκίνο

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ μετά την απόφαση Trump να διακόψει και τον οικονομικό διάλογο με το Πεκίνο
H κυβέρνηση Trump δηλώνει απογοητευμένη από την Κίνα και επιλέγει να κλείσει το διάλογο μαζί της επειδή δεν υπήρξε ώθηση για τον καθορισμό μιας νέας αγοράς
Από τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Trump ανακοίνωσε επίσημα την αύξηση κατά 25% των τιμολογίων για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, εξαιρώντας από αυτό τον Καναδά, το Μεξικό και την Αυστραλία, τα μάτια όλων στράφηκαν στην Κίνα και στο ενδεχόμενο έναρξης ενός νέου εμπορικού πολέμου.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Trump επέλεξε να ολοκληρώσει ένα δεκαετές οικονομικό διάλογο με το Πεκίνο γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία για το μέλλον των ΗΠΑ επί προεδρίας Trump καθώς η χώρα βουλιάζει όλο και περισσότερο στην απομόνωση και τον προστατευτισμό κάνοντας τις ΗΠΑ εχθρικές για ξένες επενδύσεις.
Μιλώντας στο Μπουένος Άιρες ενόψει της Συνόδου των G20 υπουργών Οικονομικών, ο αμερικανός υφυπουργός διεθνών θέσεων του υπουργείου Οικονομικών David Malpass, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Trump είναι απογοητευμένη από την Κίνα και επιλέγει να κλείσει το διάλογο μαζί της επειδή δεν υπήρξε ώθηση για τον καθορισμό μιας νέας αγοράς».
Η διακοπή του οικονομικού διαύλου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας - γνωστού ως Ολοκληρωμένος Οικονομικός Διάλογος - τελειώνει στις συνομιλίες που ξεκίνησαν επί προεδρίας του George Bush με τον αντίστοιχο τότε υφυπουργός Hank Paulson.
Ο Paulson ανέδειξε μια οικονομική διαδρομή και ηγήθηκε αυτών των θεμάτων ανάμεσα στα δύο ισχυρά οικονομικά έθνη.

Πόσο άλλαξε ο οικονομικός διάλογος Κίνας - ΗΠΑ

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξα, με βασικό σημείο το είδος των συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου καθώς αντί να διεξάγονται σήμερα επίσημες συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin έχει συχνές ιδιωτικές συνομιλίες με κινέζους ανώτατους αξιωματούχους με σκοπό να επαναφέρει την προσοχή στην ελεύθερη αγορά και τον καπιταλισμό.
Το αποκαλούν «βαθμολογημένες διπλωματικές κλιμακώσεις» και έχει ως στόχο να βρεθεί κοινή γραμμή απέναντι στην Κίνα.
«Ένα από τα πράγματα που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μαζί τους, ακόμη και όταν εκφράζουμε την ανησυχία" μας για την αυξανόμενη επιρροή των κρατικών επιχειρήσεων της Κίνας» δηλωσε ο Malpass.
Είπε επίσης ότι το κίνημα της Κίνας προς την απελευθέρωση της αγοράς έχει «σταματήσει ή αντιστραφεί» προσθέτοντας ότι «είναι πλέον σαφές ότι συμβαίνει αυτό. Τώρα βλέπουμε την πολιτική διαδικασία της Κίνας να απομακρύνεται από ένα όριο χρόνου».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη "διαχρονικότητα" του Xi Jinping, ο Malpass τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος για τον κόσμο από την αυταρχική κυριαρχία της Κίνας, λέγοντας ότι «ο κίνδυνος αυτοκρατόρων που βρίσκονται στην εξουσία για πολύ καιρό είναι πλέον υπαρκτός» και υπογράμμισε τις εταιρείες ζόμπι της Κίνας, που παράγουν χάλυβα, και αλουμίνιο με επιδοτούμενη χρηματοδότηση «που φυσικά είναι απλώς μια άλλη μορφή προστατευτισμού».
Προβλέποντας ωστόσο την κατάρρευση των επίσημων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο πρόεδρος Xi Jinping έστειλε πρόσφατα τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλό του, Liu He, για να συναντηθεί με τον Mnuchin. Σε αυτή τη συνάντηση, ο Liu λέγεται ότι ζήτησε από τον Mnuchin να παραθέσει έναν κατάλογο συγκεκριμένων αιτημάτων από την Κίνα, ένα σημάδι ότι ο επίσημος διάλογος δεν θα εμποδιστεί.
Η απάντηση που πήρε ο κινέζος πρόεδρος ωστόσο είναι ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν βαδίζει στα χνάρια της κυβέρνησης Bush».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης